Līvānu novada pašvaldība: ģimenei draudzīgas vides veidošanas pamatā ir sabiedrības līdzdalība un pašvaldības attieksme

Konkurss “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība” jau ceturto gadu kopā ar iedzīvotājiem vērtē pašvaldību darbu, stāsta un godina ģimenēm draudzīgākās vietas. 2019. gada konkursa galvenā laureāta titulu ieguva Līvānu novada pašvaldība, kas ir piemērs citu novadu un pilsētu pašvaldībām, veidojot savu veiksmes stāstu ceļā uz ģimenei draudzīgu vietu attīstīšanu, un pierādījums iedzīvotāju līdzdalības nozīmei šajā procesā.  

Vēl līdz 12.novembrim ikvienam iedzīvotājam ir iespēja ar savu balsojumu, atsauksmēm un novērtējumu vietnē www.vietagimenei.lv gan palīdzēt savai pašvaldībai konkursā “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2020”, gan sniegt ieguldījumu ģimenēm ar bērniem draudzīgas vides veidošanā Latvijā. Iedzīvotāju lomu panākumu gūšanā labi ataino titula  “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība Latvijā 2019” ieguvējas - Līvānu novada pašvaldības – pieredze.  

Panākumu pamatā - uzstādījums, darbs un attieksme

Līvānu novada pašvaldība jau izsenis ievēro uzstādījumu - Līvānu novadā cilvēks un ģimene ir galvenā vērtība. Novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Andris Vaivods stāsta: “Mūsu pašvaldība viena no pirmajām Latvijā sāka piešķirt dzīvokļus jaunajām ģimenēm, jau daudzus gadus strādājam pie izglītības, sporta, kultūras, atpūtas un cita veida infrastruktūras objektu uzlabošanas un izveides. Esam viena no retajām pašvaldībām Latvijā, kas nodrošina bezmaksas pusdienas visiem novada izglītības iestāžu audzēkņiem no 5 gadu vecuma līdz 12. klasei un apmaksā transporta izdevumus braucieniem uz izglītības iestādēm, tostarp - mūzikas, mākslas un sporta skolām. Savukārt mūsu novada jauniešiem, studentiem, sadarbībā ar vietējiem uzņēmumiem kopš 2004. gada tiek piešķirtas stipendijas studijām augstskolās, kuru kopējais apmērs šobrīd ir ap 250 000 eiro. Tas ir mērķtiecīgi veikta darba rezultāts.” Domes priekšsēdētājs atzīst, ka ļoti nozīmīga ir ne tikai fizisku labumu ieviešana, bet arī attieksme pret cilvēkiem,  apkalpošanas kultūra un darba kvalitāte.

Ģimeņu vajadzības kā prioritāte novada attīstības plānošanā

Gan iepriekšējā perioda, gan Līvānu novada pašvaldības integrētās attīstības programmā 2019.-2025. gadam stratēģijas vīzija skan: “Līvānu novads - uzņēmējdarbība, modernās tehnoloģijas un pievilcīga vide ģimenes labsajūtai!” Atbilstoši tam lielākā daļa pasākumu attīstības programmā jau sākotnēji bijuši vērsti uz mērķi, lai Līvānu novads būtu ģimenei draudzīga vieta. “Mūsu pieredze novada attīstības stratēģijas veidošana balstās uz “dzīvām” sarunām un konsultācijām ar mūsu iedzīvotāju grupām, t.sk. ģimenēm. Tieši iedzīvotāju – uzņēmēju, jauniešu, senioru, ģimeņu – idejas veido pamatu novada attīstībai un izaugsmei,“ stāsta A. Vaivods.

Konkursa uzvarētāja tituls – pagodinājums un atbildība

Līvānu novada pašvaldībai uzvara konkursā 2019. gadā sniegusi ne tikai gandarījumu, bet uzlikusi arī lielu atbildību - turpināt nodrošināt un attīstīt ģimenēm sniegtos pakalpojumus un atbalstu, kā arī izvērtēt savu darbu. “Prasības pret pašvaldības darbu ir pieaugušas. Bet mums jau ir jaunas ieceres, piemēram, veidot Līvānu pussalu kā ģimenēm iemīļotu atpūtas un veselīga dzīvesveida vietu. Iedzīvotāji jūtas ļoti lepni par šo titulu, un tas stiprina viņu piederības sajūtu un līdz ar to arī vairo vēlmi iesaistīties. Pašvaldība nav atrauta no iedzīvotājiem un otrādi,” pārliecināts A.Vaivods.

Iedzīvotāju atsauksmes kā iekšējs dzinulis darīt vairāk un labāk

Pēc uzvaras konkursā Līvānu novada pašvaldība saņēma daudz apsveikumu un laba vēlējumu no saviem iedzīvotājiem. Un, kā uzskata laureāti, svarīgākais ir tas, ka saņemtie labie vārdi nenāk iegūtā titula, bet pašvaldības darba novērtējuma dēļ.  “Nesen iepriecināja kāda pateicības vēstule par vairākos daudzdzīvokļu māju iekšpagalmos uzlabotajiem bērnu rotaļu laukumiem. Labi vārdi stimulē darīt vēl vairāk. Neizpaliek, protams, arī kritika, bet tas liek sasparoties turpmākam darbam,“ atzīst A.Vaivods, “un tāpēc šajā konkursa posmā svarīgi, lai pēc iespējas vairāk iedzīvotāju iesaistītos konkursa balsojumā un sniegtu atsauksmes par pašvaldības darbu. Tas palīdzēs izprast iedzīvotāju vajadzības un vēlmes. Pašvaldība var slavināt sevi, kā vien vēlas, bet galvenais – kā tās darbu vērtē cilvēki.”

Ieguvums no konkursa – “Pirātu kuģis” bērniem

Līvānu pilsētā katrā daudzdzīvokļu māju iekšpagalmā pēc to atjaunošanas savulaik tika ierīkoti bērnu rotaļu laukumi, bet iedzīvotāji aptaujās daudzreiz bija minējuši, ka pietrūkst viena lielāka, kopīga rotaļu laukuma ārpus māju pagalmiem. Pateicoties konkursā iegūtajai balvai, vienā no atjaunotajiem rotaļu laukumiem tika ierīkots vesels rotaļu komplekss “Pirātu kuģis”. A.Vaivods skaidro: ““Pirātu kuģis” kļuvis par aizraujošu rotaļu vietu dažāda vecuma bērniem. Tas atrodas Domes ielas malā – ielas, kas ir iemīļota iedzīvotāju pastaigu vieta, tā ved gan uz Latgales Mākslas un amatniecības centru, kas ir nozīmīgs tūrisma objekts, gan pilsētas svētku norises vietu. Tādēļ šo laukumiņu var apmeklēt arī tūristu ģimenes ar bērniem.”

Novērtēt un neapstāties!

Kā atzīst A.Vaivods, plānots, mērķtiecīgs un profesionāls pašvaldības darbs, kur visa komanda saprot galvenos mērķus un vērtības, draudzīga attieksme un iedzīvotāju uzklausīšana, atbilstoša infrastruktūra, kvalitatīvas izglītības iespējas, atbalsts ģimenēm un mazāk aizsargātajiem iedzīvotājiem, kā arī vēlme būt par ģimenei draudzīgu pašvaldību, apzināti uz to tiecoties, – ir panākumu atslēga ne vien konkursā, bet arī novada attīstībai kopumā, jo konkrētais novads vai pilsēta kļūst pievilcīgāki gan iedzīvotāju, gan investoru acīs.

“Esam pārliecinājušies, ka ikvienai pašvaldībai, neatkarīgi no to lieluma un atrašanās, šajā konkursā tiek dota iespēja uzvarēt. Jāprot izmantot esošie resursi un jāizceļ savai vietai raksturīgais. Pateicamies mūsu aktīvajiem iedzīvotājiem, kuri ar savu balsojumu palīdzēja Līvānu novadam tuvināties šim titulam. Uzvara pagājušā gada konkursā ļāvusi apzināties sasniegto. Tā sajūta, kad konkursa noslēgumā tikām paziņoti kā uzvarētāji, bija neaprakstāma! Ja kaut ko uzsāk, tad jāizdara maksimāli labi – tāds ir mūsu pašvaldības moto. Un to novēlam arī citiem. Dariet – uz nenožēlosiet!” novēl Līvānu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Andrejs Vaivods.

Konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2020” atbalstītāji: plašākais pakomātu tīkla nodrošinātājs Baltijā “Omniva”, ģimenes uzņēmums “ViKrEm”, Latvijas vecāku organizācija “mammamuntetiem.lv”, CSDD Rīgas Motormuzejs, Atsaucīgo māmiņu forums, mīlētākais saldumu zīmols “Laima”, kinoteātris “CINAMON”, SIA “TZMO Latvija” ar higiēnas preču zīmoliem “Happy”, “Seni”, “Bella” un tirdzniecības centrs “Origo”.     

Konkurss “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība” ir viena no trim ģimeņu atbalsta pasākumiem, ko realizē Sabiedrības integrācijas fonds. Fonds īsteno arī programmu “Ģimenei draudzīga darbavieta“, kā arī izsniedz Latvijas Goda ģimeņu apliecības “3+ Ģimenes karte” Latvijas daudzbērnu ģimenēm.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Līvānu TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.80064917sec.