Satiksmes noteikumiem ir jāpieskaņojas

Neierasti ātruma ierobežojumi, citas alkohola promiļu robežas un īpaši noregulēti apdzīšanas noteikumi, satiksmes noteikumu pārkāpējiem ārzemēs var iecirst pamatīgu robu atvaļinājuma budžetā. Tāpēc labāk pirms došanās ceļojumā, noskaidrojiet attiecīgās valsts satiksmes noteikumu īpatnības. Dažas svarīgākās atšķirības no Latvijā pastāvošajiem noteikumiem:

 

Ātruma ierobežojumi: labāk noņemiet kāju no gāzes pedāļa

 

Atsevišķās Eiropas valstīs spēkā ir neierasti ātruma ierobežojumi, kuriem ceļotājiem būtu jāpievērš uzmanība. Vēl nepieredzējušiem autobraucējiem it sevišķi Portugālē ir jābūt uzmanīgiem ar braukšanas ātruma izvēli. Tur autovadītāji ar stāžu mazāku par 1 gadu drīkst braukt augstākais ar 90 kilometriem stundā.

 

Šoferi, kuriem autovadītāja apliecība nav ilgāk par 2 gadiem, NVS valstīs nekad nedrīkst braukt ātrāk par 70 km/h. Šie noteikumi attiecas uz iesācējiem, kuri autovadītāja apliecību ir ieguvuši Vācijā.

 

Uz Francijas ātrgaitas šosejām autovadītājiem iesācējiem atļautā maksimālā ātruma 130 km/h vietā ir atļauts braukt ar 110 km/h. Ierobežojums attiecas arī uz valsts ceļiem un lielceļiem: vienmēr par 10 km/h mazāk nekā uzrādīts. Par pārsniegšanu draud 100 eiro sods.

 

Francijā it sevišķi mitros apstākļos tiek samazināts atļautais ātrums par 10 km/h ārpus apdzīvotām vietām un ātrgaitas šosejām ap 20 km/h. Savukārt Austrijā uz nakts stundām no pulksten 22:00 līdz 5:00 uz visām ātrgaitas šosejām, izņemot A 1 Zalcburga – Vīne, trokšņu izolācijas iemeslu dēļ, tiek piemērots maksimālais ātrums 110 km/h.

 

Autobraucējiem Čehijā nedrīkst šķērsojot dzelzceļa sliedes pamatā pārsniegt ātruma ierobežojumu 30 km/h. Uz Zviedrijas ātrgaitas šosejām spēkā ir viens vienots pieļaujamais maksimālais ātrums 110 km/h. Uz automaģistrālēm maksimālais ātrums atkarībā no zīmēm ir no 70 km/h līdz 110 km/h. Norvēģijā automašīnas nekur nedrīkst braukt ātrāk par 90 km/h.

 

Promiļu robeža: bez alkohola braukt būs labāk

 

Visur ļoti stingri tiek sodīta braukšana alkohola reibumā. Papildus augstajiem naudas sodiem bieži vien klāt nāk arī braukšanas aizliegums vai autovadītāja apliecības konfiscēšana. Smagu avāriju gadījumā ir iespējama arī apcietinājuma piemērošana.

 

Visā Eiropā par maksimālo pieļaujamo alkohola saturu asinīs ir atļauta 0,5 promiļu robeža. Vēl tikai piecās valstīs – Lielbritānijā, Īrijā, Itālijā, Luksemburgā un Šveicē spēkā ir 0,8 promiļu robeža. Polijā, Zviedrijā un tagad arī Norvēģijā spēkā ir stājusies 0,2 promiļu robeža. Pilnībā aizliegts alkohols pie stūres ir Slovākijas Republikā, Čehijā, Ungārijā, Rumānijā un NVS valstīs.

 

Sarkanās gaismas pārkāpēji: labāk apstāties savlaicīgi


Ārvalstīs bargus sodus piemēro ne tikai par ātruma limitu un alkohola robežu pārsniegšanu. Arī luksofora gaismu neievērošana var patukšot atvaļinājuma budžetu. Vācijā par pārbraukšanu pie sarkanās luksofora gaismas, parasti maksā 50 eiro, savukārt citur sodi būs daudz prāvāki. Dānijā un Zviedrijā atbilstoši ADAC datiem par šādu pārkāpumu būs jāmaksā 140 eiro, Norvēģijā sākot no 300 eiro un Somijā – no 400 eiro.

 

Uzmanību – apdzīšanas aizliegums: palieciet savā joslā


Saskaņā ar ADAC informāciju arī šī pārkāpuma gadījumā autobraucēji riskē ar lieliem sodiem. Bieži atvaļinājuma pavadīšanas valstī līdzās apdzīšanas noteikumiem ir jāievēro arī nacionālās īpatnības. Piemēram, Šveicē un Austrijā nedrīkst apdzīt pirms ielas braucamās daļas paaugstinājumiem, Itālijā pirms krustojumiem un krustojumā. Visās trijās valstīs apdzīšana ir stingri aizliegt pirms pagriezieniem un pagriezienos un uz nenorobežotām dzelzceļa pārbrauktuvēm. Līdzās apdzīšanas aizliegumam, jāievēro ir arī noteikumi par pagriezienu rādītājiem. Itālijā, Horvātijā, Slovēnijā un Serbijā spēkā ir tāda īpatnība, ka visa apdzīšanas procesa laikā ir jābūt ieslēgtiem pagriezienu rādītājiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51135397sec.