Vecākajā latgaliešu mūzikas festivālā šogad piedalīsies arī Renārs Kaupers

16. septembrī jau sešpadsmito reizi Viļakas novada Upītē notiks vecākais latgaliešu mūzikas un dzejas festivāls pasaulē – "Upītes Uobeļduorzs", kurā īpašā viesa statusā līdzās latgaliešu mūzikas grupām un dzejniekiem šogad uzstāsies arī Renārs Kaupers.

"Upītes Uobeļduorzs" šobrīd ir vienīgais festivāls, kurš nemainīgi katru gadu pulcē latgaliešu dzejniekus un mūziķus, iepazīstina ar jauniem vārdiem latgaliešu kultūrā un aicina ciemos ikvienu interesentu. Šī gada festivālā Upītē pulcēsies mūziķi un grupas: "Dabasu Durovys", "Piparmētra", "Metrs", "Dvinskas muzikanti", "Unknown Artist", folkloras kopas "Upīte" un "Rekavas dzintars", Vinsents Kūkojs un grupa "Trikmīņs", Dainis Adijāns, Kate i Doms, Rihards Krilovs, kā arī šogad atdzimusī latgaliešu smagā metāla grupa "Fēnikss", kura darbojās līdz deviņdesmito gadu sākumam. Par festivāla dzejas rindām rūpēsies Anna Rancāne, Mārīte Slišāne, Ligija Purinaša, Mārīte Bikovska, Karonhisake, Dagnija un Vucanu Voldyks.

Katru gadu festivāls parūpējas arī par kādu īpašo viesi – latgaliešu dzejnieku un mūziķu satikšanos Upītē pēdējos gados ir kuplinājis dziesminieks Kārlis Kazāks, grupas "Inokentijs Mārpls" un "Gain Fast", bet šogad īpašā viesa statusā būs mūziķis Renārs Kaupers, kuram šī reize Upītē nebūs pirmā viesošanās šajā pierobežas ciemā. 2017. gads Renāram, kura dzimtas saknes arī meklējamas Latgalē, bijis bagāts tieši ar latgalisko kultūru – kopā ar latgaliešu mūziķiem latgaliski iedziedājis Valda un Māra Muktupāvelu dziesmu, neoficiālo Latgales himnu "Pīmiņ, bruoļ", uzstājies Latgales mākslas svētkos Višķos, viesojies Latgaliešu kultūras gada balvā "Boņuks 2016", kā arī vadījis apbalvojuma "Laiks Ziedonim" ceremoniju Latgales vēstniecībā GORS, pirms kuras kopā ar fondu "Viegli" devies Latgales izpētes ekspedīcijā.

Festivāla "Upītes Uobeļduorzs" pirmsākumi meklējami 2002. gadā, un tas ir vecākais līdz šim pastāvošais latgaliešu festivāls pasaulē. Pasākuma idejas autors ir latgaliešu literāts, novadpētnieks, folklorists Antons Slišāns, kurš iedomājās izveidot savdabīgu dzejas dienām veltītu festivālu, lai popularizētu un saglabātu latgaliešu valodu. Šobrīd festivāla organizēšanu turpina Antona dēls Andris Slišāns, saglabājot festivālu kā ikgadēju latgaliešu satikšanās reizi un turpinot tradīciju, ka katram māksliniekam vismaz viena dziesma vai dzejolis jāizpilda latgaliski, bet pārsvarā festivālā latgaliešu valoda skan gandrīz simtprocentīgi.

Festivāla ieejas biļetes būs nopērkamas uz vietas pirms notikuma 16. septembrī, festivāla sākums 19.00. Biļešu cena no 18.40 līdz 19.00 ir 3,00 €, bet vēlāk 5,00 €. "Upītes Uobeļduorzs" rīkotājs ir Nemateriālās kultūras mantojuma centrs "Upīte".

Festivāla norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Viļakas novada dome, ZS "Kotiņi", SIA "Dolo", SIA "Advors", "Vaduguns", Latgalīšu kulturys gazeta lakuga.lv un raidījums "Pi myusim Latgolā".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.17606711sec.