Ar 29 jaunām mantojuma vietām papildināts UNESCO Pasaules mantojuma saraksts

Paplašinot UNESCO Pasaules mantojuma vietu sarakstu, tajā iekļautas 29 jaunas nominācijas kā dabas, tā kultūras mantojuma saglabāšanai. Līdz ar jaunpienācējiem UNESCO Pasaules mantojuma vietu saraksts paplašināts līdz 1121 vietai 167 pasaules valstīs.


Jaunās mantojuma vietas, no kurām 15 atrodas Eiropā, apstiprinātas UNESCO Pasaules mantojuma komitejas 43. sesijas laikā jūlija sākumā Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku.


Sarakstā iekļautas vairākas arheoloģiskas nozīmes vietas. Līdzās Dilmunas apbedīšanas pilskalniem Bahreinā un senās dzelzs metalurģijas vietām Burkinfaso, sarakstā nonākusi arī Babilona - ikoniska vieta, viena no septiņiem senās pasaules brīnumiem, kas laika gaitā iedvesmojusi kultūru attīstību daudzviet pasaulē.


Sarakstā iekļautas arī tās vietas, kas ir būtiskas pasaules bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai. Piemēram, Ķīnas nominācija ar migrējošo putnu rezervātiem gar Dzeltenās jūras piekrasti – Bohai līcī un Francijas nominācija ar dienvidu jūru zemēm, kas 67 miljonu hektāru platībā veido rekordlielu teritoriju, kas uzskatāma par plašu mājvietu putnu un jūras zīdītāju sugām.


Savukārt izceļot pirmiedzīvotāju zināšanas, kas svarīgas kultūras un dabas mantojuma saglabāšanai, sarakstā iekļauta Austrālijas nominācija Budj Bim kultūrainava Austrālijas aborigēnu reģionā Gundijmara  un Kanādas nominācija “Kanādas rakstība klintīs”, ko veido Ziemeļamerikas pamatiedzīvotāju siksiki jeb blekfītu (Blackfoot) svētā kultūrainava.


Vienlaikus Komiteja lēmusi par vienas vietas iekļaušanu Apdraudēto Pasaules mantojuma vietu sarakstā: tajā iekļauts Meksikas Kalifornijas līča salas un aizsargājamās teritorijas. Turpretī divas vietas ir izņemtas no Apdraudēto Pasaules mantojuma vietu saraksta: Humberstouna un Santalauras saltpetera ieguves vietas Čīlē un Jēzus piedzimšanas vieta: Betlēme Palestīnā.


Komiteja uzsvēra nepieciešamību nākotnē papildināt Pasaules mantojuma sarakstu ar Āfrikas mantojuma vietām, kas pašreiz sarakstā ir pārstāvēts nepietiekami.


Pilns jauniekļauto 29 Pasaules mantojuma vietu saraksts atrodams šeit: whc.unesco.org/en/list/&order=year#alpha2019.


UNESCO Pasaules mantojuma komiteja ir starpvaldību institūcija, kuras uzdevums ir veicināt kultūras un dabas mantojuma aizsardzību un saglabāšanu. Komiteja pārrauga Pasaules mantojuma vietu saglabāšanu un attīstību, balstoties uz starptautisku ekspertīzi izvērtē dalībvalstu nominācijas un pieņem lēmumu par jaunu vietu iekļaušanu Pasaules mantojuma sarakstā, pamatojoties uz kultūras un/vai dabas mantojuma vietas īpašo kultūras un/vai dabas vērtību; seko līdzi Konvencijas dalībvalstu ieguldījumam šo vietu saglabāšanā, pieņem lēmumus par vietas iekļaušanu Pasaules mantojuma apdraudēto vietu sarakstā vai izslēgšanu no saraksta utt. Komitejas sastāvu veido 21 Konvencijas dalībvalsts, kuras ievēl uz 4 gadu termiņu Konvencijas dalībvalstu  Ģenerālā Asambleja reizi divos gados.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.91965008sec.