Uzsākta garo distanču pārgājiena maršrutu Mežtaka izveide Kurzemē

2022. gadā visas trīs Baltijas valstis tiks savienotas 3450 kilometru garā pastaigu maršrutā. Šīs ieceres īstenošanai uzsākts projekts Mežtakas izveidei Latvijā un Lietuvā un Jūrtakas pagarināšanai Lietuvā, ko ar Interreg V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014. –2020. gadam atbalstu īsteno Kurzemes plānošanas reģions kopā ar citiem partneriem Latvijā un Lietuvā.

2020. gada 1. jūnijā uzsākts projekts LLI-448 "Mežtakas izveide Latvijā un Lietuvā un Jūrtakas pagarināšana Lietuvā" (Pārgājienu projekts ar Interreg V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014. –2020. gadam atbalstu. Pateicoties tam, 2022. gadā Mežtaka un Jūrtaka šķērsos jau visas trīs Baltijas valstis – Lietuvu, Latviju un Igauniju, maršrutu kopgarumam sasniedzot ap 3450 km.

Jūrtaka ir jau popularitāti guvis garās distances pārgājienu maršruts gar jūru, taču Mežtaka Kurzemi līdz šim vēl netika šķērsojusi. Abi šie maršruti ir iekļauti Eiropas garo distanču pārgājienu E-maršrutos E9 (Jūrtaka) un E11 (Mežtaka).

Mežtaka Kurzemē būs savienota ar Rīgas-Tallinas Mežtakas maršrutu, kas pašlaik tiek ieviests saskaņā ar Centrālā Baltijas Jūras Reģiona programmas projektu. Mežtakas pagarinājums tiks veidots cauri Kurzemei – Abavas senlejas dabas parkam, Kuldīgas, Aizputes, Vaiņodes un Priekules novadiem, bet Lietuvā - cauri Žemaitijas Nacionālajam parkam un Žemaitijas etnogrāfiskajam reģionam, Nemūnas krastiem, Dzukijas reģionam un aizvīsies līdz pat Polijas robežai. Plānots, ka Mežtakas garums Kurzemē un Lietuvā kopā sasniegs ap 2060 km, bet veikšanai nepieciešamais laiks būs aptuveni 82 dienas.

Jūrtakas jaunais posms tiks savienots ar Kurzemi un pagarinās esošo Jūrtaku, kas ved no Tallinas līdz Nidas ciemam Latvijā un ir izveidota Igaunijas-Latvijas programmas ietvaros. Jūrtaku plānots pagarināt no Latvijas-Lietuvas robežas gar visu Lietuvas piekrasti un Kuršu kāpām līdz Lietuvas un Kaļiņingradas apgabala robežai, kā arī ietverot Kuršu jomas austrumu krastu līdz Nemunas deltai un Rusnes salai, ieskaitot. Jūrtaka tiks pagarināta par aptuveni 9 dienām un 190 km, tādējādi tās garums sasniegs ap 1390 km, bet veikšanai nepieciešamais laiks būs aptuveni 69 dienas.

Abos maršrutos katru dienu varēs veikt arī kā atsevišķu, 15-20 km garu pārgājienu, kam norādītas nakšņošanas un ēdināšanas iespējas, kā arī citi pakalpojumi tūristiem.

Jau augusta vidū aicināsim ikvienu pievienoties maršruta apsekojumiem Kurzemē (12 – 27 km dienā). Konkrēti datumi tiks publicēti mājas lapā www.kurzemesregions.lv un Mežtakas Facebook lapā www.facebook.com/meztaka.  Mežtaku Kurzemē visā garumā ies un tās vērtības uzskaitīs Lauku ceļotāja eksperts Juris Smaļinskis. Apsekojuma pārgājienu laikā katrai dienai tiks veidoti detalizēti maršruta apraksti, kas projekta gaitā būs pieejami Mežtakas ceļvedī un interneta vietnē – www.baltictrails.eu.

Projekta ietvaros, līdz 2021. gada jūnijam, iesaistot vietējo sabiedrību, pašvaldības un uzņēmējus, ir paredzēts ne tikai dabā apsekot visu maršruta teritoriju, bet arī to  marķēt, uzstādīt informācijas stendus un norādes zīmes.

Pārgājienu plānošanai tiks izdots ceļvedis latviešu, lietuviešu, angļu, vācu un krievu valodās un tūrisma karte. Neizpaliks arī interneta vietne, kur jaunais maršruts būs apskatāms gan visā garumā, gan pa vienas dienas posmiem. Pilna Mežtakas un Jūrtakas informācija – pārgājiena dienu apraksti un kartes ir un būs atrodamas www.baltictrails.eu.

Projekts LLI-448  "Mežtakas izveide Latvijā un Lietuvā un Jūrtakas pagarināšana Lietuvā" (Pārgājienu projekts) uzsākts šī gada 1.jūnijā un tiek īstenots ar Eiropas Savienības un Interreg V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014. –2020. gadam atbalstu.

Kopējās projekta izmaksas ir 788 104,45 EUR. Projekta līdzfinansējums no Eiropas Reģionālās attīstības fonda ir 669 888,76 EUR.

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šīs publikācijas saturu pilnībā atbild Latvijas Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs", un tā nekādos apstākļos nav uzskatāma par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.20905304sec.