Apceļojot Latgali, ir vērts zināt arī tās simbolus

Apceļot daudzveidīgo Latgali var jebkurā gadalaikā. Turklāt, ar šīm zināšanām bagāžā, iespējams, saņemsi papildus latgaliešu viesmīlību un atsaucību.

Karogs

Par vienu no svarīgākajiem un aktuālākajiem pēdējo gadu lokālpatriotisma simboliem ir kļuvis latgaliešu (Latgales) karogs. To plaši izmanto gan iedzīvotāji, gan iestādes kā savdabīgu reģiona identitātes zīmolu. Dažādām gaumēm, tiek lietotas divas karoga versijas (ar un bez grifa Foto: Balticflags.eu).

Karoga tumši "zils-balts-tumši zils" svītru attiecība ir 2:1:2. Karoga forma atkārto Latvijas valsts karoga formu, ar to apliecinot piederību Latvijai un vienotību ar visiem Latvijas iedzīvotājiem. Karoga garums ir uz pusi lielāks par platumu un baltā horizontālā vidus svītra aizņem 1/5 daļu no karoga laukuma. Tādas pašas formas ir arī lībiešu, sēļu un Latgales centrālās pilsētas – Rēzeknes – karogi.

Latgaliešu (Latgales) karoga izveidotājs ir vēsturnieks Māris Rumaks, karogs pirmo reizi ir lietots 2010. gada 4. jūnijā Latvijas Iekšlietu ministrijas sporta spēlēs, pārstāvot Latgales reģiona policijas pārvaldi.

Latgaliešu karoga simboliskā izpratne (apraksta autore Anna Rancāne):

Timseņš guoja, timseņš guoja,

Es par tymsu nabāduoju.

Bej munam(i) kumeļam(i)

Zvaigžņu dečeits mugorā...

Balta gaismas strēle no zvaigžņu raksta pāršķēla tumši zilo nakti, rādot gaišu ceļu latgaliešu ticībai, pašapziņai un spēkam. Latgaliešu (Latgales) karogs, lai arī izveidots vien 21. gadsimta sākumā, ir kā trešā gadu tūkstoša latgaliešu atmodas simbols. Tumši zilajā krāsā ir ieaustas gadsimtu tradīcijas un tikumiskās vērtības. Tā ir rudzupuķu (latgaliski – naktineicu) krāsa, kas redzama arī seno latgaļu goda drēbēs, sievu villainēs un vīru vamžos, simbolizē Latgali gan kā tradicionālu zilo ezeru zemi, gan Māras zemi, jo zilā krāsa katoļu Baznīcā ir Jaunavas Marijas simbols.

Himna

Latgalieši, tāpat kā visi latvieši, ir gana dziedoša tauta. Daudz ir gan senu, bet joprojām dziedamu tautasdziesmu, gan arī mūsdienās radītu un populāru autordziesmu.

Latgaliešiem ir arī vairākas neoficiālās himnas, ko izpilda arī dažādos publiskos svinīgos pasākumos. Viena no pazīstamākajām ir "Skaidra volūda" (autori: Anna Rancāne, Eugenijs Ruško (Juoņs Karūdznīks)

Bet šādi izklausās Latvijas valsts himna latgaliski, kuru izpildi vīru koris "GRAIDI":


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.95806384sec.