Starptautiskie pasažieru pārvadātāji veic stingru ieceļotāju epidemioloģisko kontroli

Starptautiskais pasažieru transports, kur ir ieviesti un stingri tiek ievēroti visi epidemioloģiskie drošības pasākumi, kā arī veikta visu pasažieru kontrole, ir drošākais ceļošanas veids. Arī no Apvienotās Karalistes (AK) ieceļojošajiem pasažieriem tiek veikta stingra epidemioloģiskā kontrole, papildus veicot Covid-19 testu.  

No 2. līdz 5. janvārim Latvijā no AK ir ieceļojuši 889 cilvēku, visi ievērojot noteiktos epidemioloģiskos drošības pasākumus, kas noteikti lidostās un lidmašīnās. Visiem pasažieriem tiek pārbaudīts, vai ir aizpildīta elektroniskā anketa covidpass.lv, un pirms lidostas “Rīga” termināla pamešanas pasažieru pienākums ir veikt Covid-19 testu.

Starptautiskie pārvadātāji nodrošina stingru pasažieru kontroli un epidemioloģisko prasību izpildi, tai skaitā uzrauga elektronisko anketu Covidpass.lv aizpildīšanu. Saskaņā ar atbildīgo institūciju datiem, aviācijas  nozare ir visdrošākā, jo tai ir vismazākais ievesto Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits. 2020. gadā laikā no 2. marta  līdz 27. decembrim ar aviāciju ievesti 245 gadījumi, kas ir vidēji viens saslimšanas gadījums uz katriem 2030 ielidojošajiem pasažieriem. Savukārt ar citiem transporta veidiem tajā pašā laikā ir ievesti 588 gadījumi. Būtiski, ka pārvadātāji nodrošina operatīvu informāciju Slimību profilakses un kontroles centram, kas var veikt izplatības uzraudzību, tādējādi samazinot epidemioloģiskos riskus.

Situācijā, kad starptautiskie pasažieru pārvadājumi Latvijā ir aizliegti uz un no daudzām valstīm, sauszemes robežu ar privāto transportu ik nedēļu šķērso aptuveni 3-4 reizes vairāk cilvēku nekā Latvijā ierodas ar kontrolētajiem pārvadātājiem (aviosabiedrībām, autobusiem, jūras transportu un dzelzceļu). Piemēram, no 20. līdz 26. decembrim Latvijā ar pasažieru pārvadātājiem ieradās nedaudz vairāk kā 15 tūkstoši pasažieru, turpretim sauszemes robežu ar privāto transportu šķērsoja vairāk nekā 46 tūkstoši cilvēku. Kopumā decembrī 94% ieceļotāju Latvijā ieradās ar privātajām automašīnām.

Dati liecina, ka daļa ceļotāju, kas iebrauc ar privātajām automašīnām, neievēro valstī noteiktos drošības pasākumus un covidpass.lv aizpilda tikai tad, kad izskan paziņojumi par kontroli uz sauszemes robežām. Decembrī, mēnesi pēc kontroles uzsākšanas, pa sauszemi ieceļojošo skaits, kas aizpildīja covidpass.lv, palielinājās par vairāk nekā 60%. Tādējādi, redzams, ka nekontrolēta ieceļošana ar privāto transportu rada lielus riskus, apgrūtina epidemioloģiskās situācijas kontroli un vīrusa izplatības ierobežošanu.

Aviācijas nozarē veiktās pasažieru aptaujas apliecina, ka vairums pasažieru ceļo tikai būtisku iemeslu dēļ, pamatā ģimenes apstākļu vai darba dēļ. Pasažieriem, kuriem nav iespēju pārvietoties no valsts uz valsti ar tiešajiem reisiem, meklē citus pārvietošanās veidus. Piemēram, pasažieri uz Latviju dodas tranzītā caur citām valstīm, tai skaitā arī ar personīgo transportu pa sauszemi, kas no epidemioloģiskā viedokļa ir bīstamāk.

Informācija sagatavota, izmantojot Slimību profilakses un kontroles centra un Iekšlietu ministrijas Informācijas centra datus no Covidpass.lv datu bāzes.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Latvija
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44958687sec.