Krāslavas grāfu Plāteru pils komplekss gatavo jaunu piedāvājumu apmeklētājiem

Viena no lietām, kas Krāslavu spilgti iezīmē Latvijas kartē, ir seno amatu prasmes un to kopšana arī mūsdienās. Šobrīd, pateicoties projekta Nr. ENI-LLB-1-016 BELLA CULTURE atbalstam Krāslavas grāfu Plāteru pils kompleksa bijušo staļļu ēkā top Krāslavas Amatniecības centrs. Tiek plānots, ka vasaras sākumā jaunatklātais centrs sagaidīs apmeklētājus ar četrām tematiskajām darbnīcām – podniecības darbnīcu, kokapstrādes darbnīcu, aušanas (tekstila) darbnīcu, kā arī kulinārā mantojuma darbnīcu. Tā būs iespēja ne tikai vērot meistarklases un novērtēt jau gatavus produktus, bet iemēģināt roku pašiem, veidojot svilpauniekus, koka traukus un daudz ko citu.

Podniecības darbnīca

Latgale un Krāslava nav iedomāja bez podnieku darbībām, dažādu krāsu un formu māla izstrādājumiem, sākot no maziem svilpauniekiem līdz krāšņām vāzēm. Krāslavas Amatniecības centra darbnīcā notiks dažāda sarežģītības līmeņa meistarklases, kurās varēs piedalīties ikviens apmeklētājs. Viesiem būs iespēja redzēt, kā no māla pikas top saimniecībā noderīgi priekšmeti vai suvenīri. Tiem, kuri vēlas ne tikai skatīties, bet arī darboties paši, būs iespēja līdzdarboties māla svilpaunieka izgatavošanā meistara vadībā. Šī radošā nodarbe būs piemērota gan bērniem, gan pieaugušajiem bez iepriekšējas pieredzes darbā ar mālu. Darbnīcas viesiem, kuri vēlēsies izgatavot lielākus priekšmetus, meistara vadībā pie podnieka virpas būs iespējams līdzdarboties vāzes vai poda izgatavošanā, savukārt tiem, kuriem jau ir pieredze podniecībā, būs iespēja meistara vadībā pie podnieka virpas izgatavot lielu vāzi vai tējkannu.

Kokapstrādes darbnīca

Līdztekus skaistiem māla izstrādājumiem Krāslavas amatnieki rada arī koka darinājumus ar dažādiem rakstiem. Krāslavas Amatniecības centrā apmeklētājiem būs iespēja ne vien vērot, kā meistars no koka gabala rada izgreznotu trauku, bet arī pašiem ar speciāliem iededzināšanas aparātiem iededzināt dažādus ornamentus kokā vai radīt uzrakstus uz koka pamatnes. Šī meistarklase būs piemērota bērniem un pieaugušajiem bez iepriekšējas pieredzes darbā ar koku, bet tiem, kuriem jau ir pieredze kokapstrādē, būs iespēja meistara vadībā iesaistīties koka trauka veidošanas procesā.

Aušanas (tekstila) darbnīca

Latgalei tik ļoti zīmīgie raksti redzami ne tikai koka darinājumos vai keramikas trauku sānos – tos prasmīgās audējas iedzīvina arī jostās, brunčos, deķos, segās un grīdceliņos. Lai popularizētu šīs prasmes, Krāslavas Amatniecības centrā darbosies arī aušanas (tekstila) darbnīca, kurā tiks piedāvātas dažāda veida meistarklases. Apmeklētāji varēs vērot meistaru darbu, kā arī iesaistīties dažādu izstrādājumu veidošanas procesā un paši izveidot ko tīkamu.

Kulinārā mantojuma darbnīca

Apmeklējot tematiskās darbnīcas būs iespējams, ne tikai apgūt senās prasmes un radīt dažādas lietas pašu rokām, bet arī iepriecināt garšu kārpiņas, jo darbosies arī kulinārā mantojuma darbnīca. Apmeklētājiem saimnieces uzraudzībā būs iespēja pilnībā iesaistīties Krāslavas novadam raksturīgo ēdienu pagatavošanā. Noslēgumā būs arī sagatavotā ēdiena degustācija pie saimes galda. Tāpat darbnīcā notiks tematiskās meistarklases, kas veltītas dažādiem svētkiem vai konkrētam ēdienam.

Plašs pakalpojumu klāsts

Papildus visam iepriekš minētajam Krāslavas Amatniecības centrā notiks izglītojošās ekskursijas pieaugušajiem un bērniem un Plāteru “īpašās” kulinārā mantojuma produkcijas degustācija, kas ir tikko izcepta darbnīcas krāsnī.

Krāslavas Amatniecības centrā ikviens apmeklētājs atradīs sev tīkamāko nodarbi – baudīt saimnieču sagatavotos labumus vai pilnveidot savas prasmes kādā no senajiem arodiem. 


Šīs publikācijas sagatavošanu un izvietošanu plašsaziņas līdzekļos finansē Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programma Eiropas kaimiņattiecību instrumenta ietvaros 2014.-2020. gadam projekta Nr. ENI-LLB-1-016 “Kulinārā mantojuma un tradicionālo amatniecības prasmju saglabāšana un popularizēšana” (BELLA CULTURE) ietvaros. Kopējās projekta izmaksas ir 792 657,69 EUR, ES atbalsts (90%) - 713 391,92 EUR. Par šīs publikācijas saturu pilnībā atbild Krāslavas novada dome un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.08859015sec.