18 idejas skaistām un mierpilnām pastaigām Gaujas Nacionālajā parkā

Gaujas nacionālajā parkā, kas ir vairāk nekā 90 tūkstošu hektāru plašs, tu ik mirkli būsi autentiskas dabas pasaules ieskauts. Katrs zāles stiebrs, smilga un brīvdabas zieds parkā vibrē pilns dzīvības. Pirmatnīgajā parkā tev atklāsies daudzveidīga augu un dzīvnieku pasaule, pārsteidzoši ieži, noslēpumainas alas, dzīvīgi strauti, līkumotā Gauja un senas pilis un muižas.

Pārgājieni ir brīnišķīgs veids, kā uzlabot savu veselību un garastāvokli un Gaujas Nacionālajā parkā pieejams iespaidīgs skaits skaistu un dažādas grūtības pakāpes maršrutu. Enter Gauja apkopojusi Gaujas Nacionālā parka skaistākās un aizraujošākās dabas takas, ko vērts apmeklēt.

Gaujas senlejas labākās skatu vietas

Maršrutā ir iekļautas izcilākās Siguldas apkaimes skatu, ainavas un dabas vērošanas vietas. Taču, lai tās izjustu, būs jāiepazīst Gaujas senlejas reljefa stāvie kritumi un kāpumi. Neaizmirstiet paņemt līdzi fotokameru vai GoPro kameru! Gaujas senleja - viena no iespaidīgākajām Baltijas reljefa formām, kuras aizsardzības un saglabāšanas nolūkā izveidots Gaujas nacionālais parks. Pa ceļam piestāj pie Krimuldas muižas un izbaudi veldzējošu mieru, senatnes auru un piedzīvojumu garu. Iepazīsti Velnalas klintis - Gaujas senlejas pēdējā varenākā klinšu siena, kura ir ap 15 m augsta, izveidojusies upes labā krasta līkumā. Klinšu vidusdaļā ir redzama Krimuldas Velnalas tumšā mute. Maršruts vidējas grūtības/grūts. Atsevišķi posmi – senlejas krasti, to pieteku gravas grūtāk pārvarami to stāvumu dēļ. Vairāk info ŠEIT!

No Līgatnes līdz Līgatnes dabas takām

Piemērots tiem, kas līdztekus “tradicionālajiem” maršrutiem meklē alternatīvas iespējas no Līgatnes nokļūt Līgatnes dabas takās, pa ceļam iepazīstot Gaujas krastu ainavas ar skaisto Katrīnas iezi un Gūdu klintīm. Piestāj Līgatnes papīrfabrikas ciematā un iepazīsti Līgatnes papīrfabrikas vēsturisko centru, kuram piešķirts kultūras pieminekļa statuss. Līgatnes Tūrisma informācijas centrs piedāvā ekskursiju pa vēsturisko centru ar stāstījumu par fabrikas strādnieku un administrācijas sociālo dzīves modeli 19. gs. beigās un 20. gs. sākumā.

Taka, kas izlokas gar Gaujas kreiso krastu, izved tieši iepretim Gūdu klintīm. Ap 0,5 km gara, izteikta, ar atsegumiem bagāta un mežaina Gaujas labā pamatkrasta nogāze (augstums 13–20 m), kuras ap 13 m augstā daļa iestiepjas upē, veidojot ļoti ainavisku Gaujas svītas dzeltenīgo smilšakmeņu atsegumu. Vairāk INFO ŠEIT!

Cēsis – Ērģeļu (ērgļu) klintis – Jāņmuiža

Piemērots ceļotājiem, kas vēlas apskatīt ne tikai Latvijas mazpilsētu, bet arī vērot izcilas dabas ainavas un redzēt vienu no monolītākajām smilšakmens klinšu sienām Baltijā – Ērģeļu klintis. Ērgļu klintis iemieso ērgļa plašā lidojuma brīvību un burvību, kad sajūtas skan tik vareni kā ērģeles! Ērģeļu klintis ir monolītākā Baltijas smilšakmens klinšu siena: garums ~ 700 m (ap 330 m garu daļu apskalo Gauja), maksimālais augstums līdz 22 m. No klinšu skatu laukuma atklājas plašs skats uz Gaujas senleju ziemeļu un rietumu virzienā.

No Riekstu kalna paveras labs skats uz Pils parku, dīķi un Cēsu pilsdrupām, līdz kurām var nokļūt pa garu kāpņu kaskādi. Grūtības pakāpe – viegls. Vairāk info ŠEIT!

Viena diena Cēsu pievārtē

Ja vēlies garāku maršrutu, ieskaties maršrutā “Viena diena Cēsu pievārtē”. Piemērots ļoti aktīviem gājējiem, kam patīk apvienot dabas iepazīšanu ar fiziskām aktivitātēm. Šis ir maršruts, kurā vērojami gan izcili Gaujas senlejas skati un iepazīstama Gaujas senlejas vēsture kopš Ledus laikmeta beigām, gan iepazīstamas boreālo mežu vērtības. Ar visu objektu apskati – vienas dienas gājiens. Grūtības pakāpe – Vidēji grūts/grūts. Vairāk info ŠEIT!

Vai izvēlies iepazīt Cēsis nedaudz vieglākā maršrutā “Cēsu apkārtnes jaukumi”. Vidējas grūtības pakāpes maršruts. Iespēja izbaudīt Cēsu apkārtnes skaistākās vietas: priežu mežus un pakalnus, majestātiskās Ērģeļu (Ērgļu) klintis, atpūsties Gaujas krastā, pabūt vietā, kur tapuši un top pazīstamo tēlnieku Jansonu dzimtas mākslas darbi.

Zaļā Valmiera

Piemērots gājējiem vai nūjotājiem, kuri vēlas iepazīt Valmieru no “cita skatu punkta”, jo ved pa Valmieras zaļajām teritorijām.

No Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcas skatu laukuma var vērot Valmieras panorāmu un Gaujas senlejas sākumdaļu. Piemērotos laika apstākļos starp mežu puduriem var atpazīt Zilokalnu.

Maršrutā iespējams iekļaut Valmiermuižas parku un paciemoties Valmiermuižas alus darītavā. Ciemojoties alus darītavā, uzzināsiet, kā muižas bagātā vēsture ietekmējusi alus tapšanu, kā no dabīgām izejvielām nesteidzīgi top dzīvais alus un kā pa muižkungu modei to nobaudīt. Grūtības pakāpe – vidējs/viegls. Vairāk info ŠEIT!

No Līgatnes līdz Cēsīm

Piemērots aktīviem gājējiem vai velobraucējiem, kam patīk apvienot dabas iepazīšanu ar kultūrvides un vēstures izziņu. Šis ir ceļojums pa Baltijas iespaidīgākās upes senleju ar devona perioda smilšakmens atsegumiem, kas atrodas Gaujas un to pieteku gravu krastos. Noteikti ieplāno apskatīt Lustlūzi. Izcili ainavisks smilšakmens atsegums Līgatnes upes krastā, Līgatnes centrā, kura apskates nolūkā pretējā upes krastā ir izveidota skatu platforma. Lustūža virsotnē uzved koka kāpnes. Grūtības pakāpe – vidējas grūtības. Pietura vietu vari ieplānot kempingā Ozolkalns. Ozolkalna apkārtnē izstaigājamas Cīrulīšu dabas takas. Tās izejot, var iepazīt bijušo Cīrulīšu kamaniņu trasi, Līgavas (Sarkano) alu, Cīrulīšu klintis un Gaujas senlejas krastus no “Ozolkalna” un “Žagarkalna” slēpošanas trašu virsotnēm. Vairāk info ŠEIT!

Amata. Amatas ieži un kraujas

Ceļotājiem, kurus nebaida liela un bieža reljefa starpība, kā arī tiem, kas alkst redzēt un uz savas ādas izbaudīt iespaidīgus dziļās Amatas senlejas krastus, ejot pa mazskartām meža takām.

Taka, kas iet pa upes labo krastu, līkumo pa tās ielejas apakšējo un augšējo daļu, tādēļ dažviet ir jāpārvar vairāk nekā 40 m augstuma starpība. Šo var uzskatīt par sava veida ģeotūrisma maršrutu, jo tas iepazīstina ar devona perioda dolomīta un smilšakmens atsegumiem, kas atrodas ledāja veidotajā Amatas senlejā. Grūtības pakāpe - Grūts stāvo un augsto krastu un dziļo sānu gravu dēļ.

Pa ceļam piestāj arī Kārļamuižā, kuras apkārtnē izveidotas pastaigu takas, piedāvājot apskatīt ainavu parku un skaistos Amatas krastus. Vairāk info ŠEIT!

Cēsis – Valmiera

Maršruts virzās līdztekus Gaujas senlejai, savienojot divus vēsturiskus centrus – Cēsis un Valmieru. Maršruta posms starp Rāmniekiem un Valmieru ir pārsvarā pa nomaļiem meža ceļiem un takām, kas ir lieliskas Gaujas Nacionālā parka savvaļas dabas vērošanas vietas, tajā pašā laikā pārvietošanās pa tām prasa izturību. Vidējas grūtības. Atsevišķi posmi (senlejas krasti, to pieteku gravas) nepieredzējušiem velobraucējiem var būt grūtāk pārvarami. Šo maršrutu var veidot kā vairāku dienu gājienu Gaujas nacionālajā parkā, savienojot maršrutus "Rāmkalni – Sigulda. Gaujas kreisais krasts", "Sigulda – Līgatne" un "No Līgatnes līdz Cēsīm". Vairāk info ŠEIT!

Skaistākās ainavas Āraišu apkārtnē

Ainavisku skatu apskāvienos Āraišos un tā tuvējā apkārtnē, Amatas novada Drabešu pagastā, atrodami vairāki zīmīgi un apskates vērti objekti. Ja esi viens no tiem, kam patīk apvienot dabas iepazīšanu ar kultūrvides izziņu, šis maršruts būs piemērots tev.

Maršrutu novērtēs tie, kam svarīgi ar savu fotokameru “iemūžināt” skaistas skatu vietas. Āraiši ir vieta, kur apskatāmie objekti ietver dabas un cilvēka mijiedarbību vairāk nekā tūkstoš gadu garumā, tādēļ šeit redzamā ainava ir tūkstošgadīgs cilvēka un dabas mijiedarbības rezultāts. Šī iemesla dēļ izveidots Āraišu arheoloģiskais muzejparks.
Iespēja apmeklēt arī Āraišu vējdzirnavas, kas atrodas apkaimes augstākajā vietā ar skaistu apkārtskatu. Latvijā vienas no retajām holandiešu tipa vējdzirnavām (1852. g.), kuru mehānisms ir darboties spējīgs. Te piedāvā iespēju iemēģināt roku graudu malšanā. No dzirnavu apkaimes paveras vieni no Gaujas nacionālā parka skaistākajiem skatiem ārpus Gaujas senlejas. Vairāk info ŠEIT!

Turaidas gravas un alas

Piemērots ceļotājiem, kuriem interesē Gaujas senlejas krastos esošie dabas un kultūras pieminekļi. Tieši dabas apstākļi, ģeoloģiskās norises pēdējo 10 000–15 000 gadu laikā un to rezultāts – sarežģīts reljefs, stāvas gravas un krasta palikšņi to saskarsmes vietās, uz kuriem cēla pilis, ir iemesls, kādēļ šeit tapa lībiešu nocietinātās apmetnes, ko pēcāk nomainīja vācu no laukakmeņiem celtās monolītās mūra pilis. Ja nebūtu ledāja veidotās Gaujas senlejas, Siguldas dabas un kultūrainava būtu pavisam citāda!

Vairāk nekā gadsimta garumā Gūtmaņala ir populārs apskates un tūrisma objekts. Tā ir platākā (12 m), augstākā (līdz 10 m) un apjoma ziņā – viena no varenākajām Latvijas alām. Gūtmaņalu gan drīzāk var dēvēt par alveidīgu nišu, jo tās garums pretstatā pārējiem izmēriem ir tikai 18,8 m. Ala ir ne tikai interesants ģeoloģisks piemineklis, bet arī nozīmīga kultūrvēsturiska un nostāstiem (populārākais par Turaidas Rozi) apvīta vieta.

Taka ved gar Turaidas muzejrezervātu, kur apskatāmi Baltijas mērogā izcili kultūras un vēstures pieminekļi, kas aptver 1000 gadu ilgu laika posmu. No Dainu kalna pastaigu takām atklājas viens no skaistākajiem skatiem uz Turaidas pili. Vairāk info ŠEIT!

Cīrulīšu dabas taka Cēsīs

Cīrulīšu dabas takas sniedz iespēju iedvesmojošā pastaigā izzināt skaistās Gaujas ielejas attīstību no ledus laikmeta līdz mūsdienām. Tās atklāj Gaujas upes un apkārtējās dabas attīstības vēsturi. Kā radusies upe? Kādi te bijuši senie augi? Kādi pirmie iedzīvotāji? Atbildes gūsi nesteidzīgā pastaigā pa šo teiksmaino vietu, kuru brauc apbrīnot cilvēki no visas pasaules. Teritorijā ir trīs labiekārtoti vieglas pieejamības maršruti – 2,7km un 3,5km un 6,2km gari. Pastaigas laikā apskatāmi aizraujoši dabas objekti: iespaidīgās Spoguļklintis (Cīrulīšu klintis) zīmīgi atspīd Gaujas vecupes ūdeņos, Dzidravots dos veldzējumu ikvienam (avota ūdeni dzert nav ieteicams ), Līgavas alas teika kārtējo reizi pārliecinās par mīlestības spēku, bet Cīrulīšu ala tiek dēvēta arī par bezdibeni. Vairāk info ŠEIT!

Atklāj Straupi un tās apkārtni

Atklājiet labāko no Straupes un tās apkārtnes ar velosipēdu. Maršruts piemērots aktīviem velobraucējiem, kuriem patīk braukt ar velosipēdu ne tikai nelielos svētdienas izbraukumos, bet arī garākos pārbraucienos visā velo braukšanas sezonas garumā. Pa ceļam izbaudi Lielstraupes pili. Lielstraupes pils ir viena no retajām viduslaiku pilīm Latvijā, kas saglabājusies līdz pat mūsdienām. Šī ir vienīgā pils Latvijā, kas vienā būvapjomā ietver arī baznīcu. Ceļojums ir aizraujošs stāsts par laikiem - no senākajiem līdz pat šodienai. Ja ceļojums ieplānots mēneša pirmajā vai trešajā svētdienā, noteikti apmeklē Straupes labumu tirdziņu. Straupes lauku labumu tirdziņā var iepazīt un iegādāties vietējās izcelsmes labumus – gan gardus, gan mājās noderīgus! Vairāk info ŠEIT!

Liepa, Līču–Laņģu klintis

Šis maršruts pa dabiskām, mazstaigātām takām aizvedīs pie Līču–Laņģu klintīm, kas atrodas meža vidū, pa ceļam apskatot Lodes māla karjeru. Maršruta gaita: Lielā Ellīte – Lodes dzelzceļa stacija – “Lode” – Līču–Laņģu klintis – Lielā Ellīte. Liela Ellīte ir Latvijai neparasts smilšakmens atsegums (Amatas svīta) ar vairākām arkām, pīlāriem, nišām un alu, kas radies sufozijas procesu rezultātā. Lielās Ellītes alas kopgarums ir nedaudz vairāk kā 20 m, tās griestu augstums sasniedz 3,5 m, bet platums 5 m. No alas izplūst spēcīgs avots. Līču–Laņģu klintis ir ap kilometru gara klinšaina krauja Gaujas senlejas kreisā pamatkrasta nogāzē, kas no pašas upes nav saskatāma. Grūtības pakāpe - viegls. Vairāku stundu ilgs maršruts (ap 9 km). Vairāk info ŠEIT!

Pa bānīša ceļu: Valmiera – Zilaiskalns

Piemērots velobraucējiem, kuriem interesē bijušie šaursliežu dzelzceļi, ar tiem saistītie vēsturiskie pieminekļi, apkaimes ainava un atsevišķi dabas objekti. Sportiskāki braucēji var turpināt ekspedīciju līdz Dikļiem, pa ceļam apskatot kādreizējās Dikļu un Dauguļu stacijas ēkas. Grūtības pakāpe -vidēja/grūta. Ilgums: Vienas dienas maršruts (ap 40 km). Vairāk info ŠEIT!

Dabas vērošana Bīriņu pils parkā

Aptver trīs Bīriņu pils parkus vai to daļas – Priežkalna parku, Mežaparku un Ainavu parku, iepazīstinot ar augu, sēņu, dzīvnieku un biotopu daudzveidību pils apkaimē.

Piemērots ikvienam, kam ir interese par dabas procesiem cilvēku vēsturiski veidotās teritorijās. Līdzi vēlams vietējais gids. Ilgums: vairākas stundas atkarībā no gājēju ieinteresētības (~7 km). Grūtības pakāpe- viegls. Vairāk info ŠEIT!

Gaujas kreisais krasts

Maršruts (starp Gaujas kreiso krastu un A2 autoceļu) šķērso visu Gaujas nacionālā parka teritoriju dienvidrietumu–ziemeļaustrumu virzienā. Tajā iekļauti izcilākie teritorijas dabas pieminekļi, labākās skatu un ainaviskākās vietas. Lai maršrutu dažādotu, tajā ir atrodami arī nozīmīgākie kultūras un vēstures pieminekļi, kas nereti ir cieši saistīti un neatraujami no dabas vides. Piemēram, Līgatne ir ne tikai papīrfabrikas ciemats, bet arī vieta, kur cilvēki smilšakmens atsegumos veidojuši mākslīgas alas, kas ir interesanti un aizsargājami biotopi. Livonijas ordeņa Siguldas pils ir cilvēka radīts objekts, taču to celtniecības materiālu – laukakmeņus ir “atnesis” ledājs no Skandināvijas.

Maršruta gaita: Atpūtas parks “Rāmkalni” – Sigulda – Līgatne – Skaļupes – Zvārtes iezis – Āraiši – Veselava – Ozolkalns – Cēsis – Liepa – Valmiera – Valmiermuiža. Garums. ~ 150 km. Ilgums. 2–3 dienas. Vairāk info ŠEIT!

Aizjaujošs būs arī maršruts “Gaujas labasi krasts”. Piemēram, Ungurmuižas kompleksa parks ir nozīmīga vairāku Eiropas mērogā apdraudētu sugu dzīves vieta, bet Turaidas muzejrezervāta dīķītī pavasarī var novērot zalkšus, kas pusdienās “ietur” gardu maltīti – zaļās vardes.

Meklē detalizētu informāciju par vairāk nekā 30 maršrutiem reģiona tūrisma informācijas centros un www.entergauja.com, kā arī, Enter Gauja, rūpējoties par saviem viesiem, ir izveidojusi speciālu un ērti lietojamu mobilo lietotni, kas viennozīmīgi atvieglos atrašanos dabā un ļaus ērti orientēties Gaujas nacionālā parka teritorijā. Šajā bezmaksas lietotnē atrodama informācija par tūrisma objektiem un atpūtas variācijām, informācija par pasākumiem un jaunumiem, kā arī iespēja izvēlēties sev tīkamu tūrisma maršrutu un sekot tam līdzi tiešsaistē.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 20.04.2024 Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ Tukuma TIC
20. aprīlī aktīvie tukumnieki un viesi aicināti uz Tukku Magi pagalma sakopšanas talku no pulksten 9:00 Pasta ielā 26. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5127449sec.