Aptaujā skaidro, kura ir skaistākā upe Latvijā

47% Latvijas iedzīvotāju par skaistāko Latvijas upi ir nosaukuši Gauju, aiz kuras ierindojas Daugava ar 24% un Venta ar 10%, konstatēts minerālūdens zīmola “Mangaļi” projekta “Par tīrām upēm!” ietvaros veiktajā aptaujā.

Gauju par skaistāko Latvijas upi atzinis vairākums Vidzemes iedzīvotāju (65%), kā arī vairāk nekā puse Rīgā un Pierīgā dzīvojošo. Turpretī lielākā daļa Latgales iedzīvotāju (56%) par skaistāko upi uzskata tieši Latvijas lielāko upi – Daugavu. Likumsakarīgi Kurzemes iedzīvotāji pirmajā vietā ar 33% ierindojuši Ventu.

Aptaujā arī noskaidrots, ka 68% Latvijas iedzīvotāju ir satraukti par pieaugošo piesārņojumu Latvijas upēs un aptuveni puse no aptaujātajiem norāda, ka Latvijā pārāk maz tiek runāts par upju un to krastu tīrību un sakopšanu.

“Latvija ir bagāta ar skaistām upēm, gleznainiem upju krastiem un pasakainām ainavām, tieši tādēļ mūsu uzsāktā iniciatīva “Par tīrām upēm!” kopā ar Pasaules Dabas Fonda atbalstu ir īpaši nozīmīga. Šogad projekta ietvaros tiks apzināti objekti uz Latvijas upēm, kas apgrūtina upju tecējumu un kurus tuvāko gadu laikā plānots likvidēt. Projekta mērķis ir uzlabot Latvijas upju dabisko tecējumu un kopējo ekoloģisko stāvokli upēs, kā arī informēt sabiedrību par šo aktuālo problēmu,” norāda SIA ‘’Cido Grupa’’ mārketinga vadītāja Ilze Auziņa-Grabeca.

“Diemžēl visā Eiropā un arī Latvija novērojama negatīva tendence, pasliktinoties upju ūdens kvalitātei un kopējai upju ekosistēmai. Brīvi plūstošas upes ar bioloģiski daudzveidīgu ekosistēmu ir nozīmīgs solis tuvāk mūsu dabas vērtību saglabāšanā,” pauž Pasaules Dabas Fonda Baltijas jūras un saldūdens programmas vadītāja Magda Jentgena.

Par projektu

Dabīgā minerālūdens zīmols Mangaļi ar Pasaules Dabas Fonda atbalstu šogad ir uzsākuši ilgtermiņa projektu “Par tīrām upēm!”, kurā rūpēsies par Latvijas upju ekosistēmas uzlabošanu. Projekta sākumā tiks iegūta informācija par dabīgi vai mākslīgi izveidotiem aizsprostiem Latvijas upēs, kā arī tiks veikts vides pētījums ar Pasaules Dabas Fonda ekspertu iesaisti, lai izvērtētu šo aizsprostu ietekmi uz dabu. Latvijas upju ekosistēmas uzlabošana plānota vairāku gadu garumā, taču jau šogad uzsākta upju izpēte un sabiedrības izglītošana.

Vairāk par projektu: www.partiramupem.lv

Iespēja uzzināt jaunāko: https://www.facebook.com/MineraludensMangali/


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Latvija
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45756412sec.