Smelies iedvesmu jauniem tūrisma galamērķiem Latgalē

Jauni tūrisma galamērķi Latgales skaistākajās vietās - kempingi, viesu nami un pat viensētas, kur var atpūsties no pilsētas steigas un jauni, dabīgi mājražotāju produkti – tas viss ir tikai daļa no piedāvājuma, ko tūristi Latgalē baudīja 2022. gadā.

Šogad konkursā “Latgales reģiona uzņēmēju gada balva 2022”, ko ik gadu rīko Latgales plānošanas reģiona (LPR) Latgales uzņēmējdarbības centrs (LUC), piedalījās rekordliels nominantu skaits – 80 pieteikumi 8 nominācijās.

20221222-Latgale-06

Dalībai ar tūrisma attīstību saistītajās nominācijās pieteikumus iesniedza 28 uzņēmumi: 10 pieteikumi nominācijā "Gada jaunais tūrisma pakalpojums" un 9 pieteikumi nominācijās "Gada amatnieks" un "Gada mājražotājs". Šīs konkursa nominācijas, to popularizēšana ir viens no veidiem, kā atbalstīt tūrisma pakalpojumu attīstību Latgalē.

"Viens no svarīgākajiem LPR uzdevumiem ir uzņēmējdarbības aktivizēšana un attīstīšana Latgales reģionā, kā arī daudzveidīga atbalsta sniegšana uzņēmējiem. Tūrisma jomas un arī ar to saistītās uzņēmējdarbības veicināšanā daudz darba ir paveikuši Latgales uzņēmēji un reģiona pašvaldības,- gan labiekārtojot tūristiem svarīgu infrastruktūru, gan attīstot saistītos pakalpojumus", stāsta Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks, LPR Attīstības padomes priekšsēdētāja vietnieks.

20221222-Latgale-07

Jaunie tūrisma piedāvājumi un Gada balvas uzvarētāji Latgalē

Par laureātu nominācijā "Gada jaunais tūrisma pakalpojums" jau ceturto gadu pēc kārtas kļuva Krāslavas novada tūrisma objekts, šogad - kempings "Adamova" - īsta tūrisma pilsētiņa, kas atrodas gleznainā vietā Daugavas krastā, 3 km attālumā no Krāslavas centra. Šeit var atpūsties un baudīt dabas skaistumu, kā arī braukt ar velosipēdiem, kanoe laivām un kajakiem (aprīkojums tiek iznomāts). Piedāvājumā ir arī divas glempinga teltis, bērnu rotaļlaukums, pārvietojamais kubls un mobilā pirts.

Par "Gada amatnieku" tika atzīta Latgalē un ārpus tās robežām pazīstamā keramiķe Nellija Dzalba, kura strādā Daugavpils Māla mākslas centrā, piedalās izstādēs, simpozijos un festivālos Latvijā, kā arī popularizējot un slavinot Latgales amatniekus arī ārvalstīs.

Par "Gada mājražotāju" tika atzīts Augšdaugavas novada uzņēmums SIA "Kazanova", ko labi pazīst ne tikai Daugavpilī un Latgalē, bet arī Latvijā un ārpus tās. Jaunais uzņēmējs Iļja Ivanovs no savā saimniecībā izaudzētām ogām, āboliem un citiem augļiem gatavo dažādu garšu konjakus, uzlējumus un vīnus. Augsta kvalitāte, kā arī profesionāla mārketinga pieeja izveidoja SIA "Kazanova" zīmolu atpazīstamu un populāru.

Divās citās nominācijās uzvarēja atpūtas vieta Kureti Café Balvos ("Gada jaunais uzņēmums") un keramiķe Agnese Čakša Līvānu novadā ("Gada uzņēmīgākais remigrants Latgalē") - ar tūrisma nozari tieši saistīti uzņēmēji.

"Atbalsts, ko sniedzam šādiem uzņēmumiem, ir ļoti nozīmīgs, īpaši ja viņu produkti, pakalpojumi kļūst pievilcīgi tūristiem un veicina arī reģiona atpazīstamību pasaules mērogā. Tūrisma jomas attīstība ir viens no mūsu reģiona attīstības virzieniem, kur redzam lielu potenciālu", saka LPR Latgales uzņēmējdarbības centra vadītājs Andris Kucins.

20221222-Latgale-01

LPR un uzņēmējdarbība

Uzņēmējdarbības veicināšanai LPR ir plašs atbalsta instrumentu spektrs – investīciju projektiem pieejamas gan Latgales speciālās ekonomiskās zonas sniegtās nodokļu atlaides uzņēmējiem, gan izbūvēta uzņēmējdarbības infrastruktūra pašvaldību īstenotos projektos. Tāpat uzņēmējspējas tiek veicinātas LPR īstenotā un Latgales uzņēmējdarbības centra pārraudzībā esošā grantu programmā “Atbalsts biznesa ideju īstenošanai Latgalē” ar kopējo finansējuma apjomu vairāk kā 500 000 eiro apmērā un līdzfinansējuma likmi līdz 75% atbalstāmajiem ieguldījumiem. LUC uzņēmējiem sniedz arī konsultatīvu palīdzību finansējuma piesaistē, organizē seminārus par uzņēmējdarbības attīstības jautājumiem.

LPR sniedz plašu atbalstu arī tūrisma jomā strādājošiem uzņēmējiem. Tie ir projekti, kas tiek īstenoti ES līdzfinansētu programmu ietvaros. Projektu ietvaros tiek organizēti pasākumi, kā piemēram - “Latgales diena”, kurā viesi tiek iepazīstināti ar Latgales amata meistariem un mājražotājiem. Savukārt Latgales pārstāvniecībā Rīgā var klātienē iepazīties ar Latgales tūrisma piedāvājumu un informāciju par reģiona uzņēmējiem, kā arī par projektiem, ko realizē LPR.

20221222-Latgale-02

LPR atbalsts tūrisma jomai

2022.gadā Latgales plānošanas reģions pabeidza īstenot divus pārrobežu sadarbības projektus, kas veicina jaunu un inovatīvu tūrisma produktu izveidi un kuru mērķis ir attīstīt amatnieku ražošanu, popularizējot tūrismu Latgalē.

Projekta “Amatniecības bez robežām” (akronīms Crafts) īstenošanas laikā no 2019.gada līdz 2022.gada 30.novembrim Latgales plānošanas reģions kā vadošais partneris iegādājās mūsdienīgu aprīkojumu podniecības, kokapstrādes, metālapstrādes, apģērbu, adījumu un aušanas, kā arī stikla pūšanas vajadzībām. LPR iegādāto aprīkojumu nodeva pašvaldībām (to teritorijā esošajām skolām un amatniecības centriem), lai pēc iespējas plašākam cilvēku lokam būtu iespēja attīstīt savas prasmes.

20221222-Latgale-03

Projekta ietvaros piecās pašvaldībās tika veikti infrastruktūras darbi kultūrvēsturisko objektu uzlabošanai:
- Daugavpils cietoksnī veikts astotā bastiona šaujampulvera noliktavas ēkas fasādes remonts un iegādātas apgaismojuma ierīces izstādēm.
- Rēzeknes novadā atjaunota Lūznavas muižas kompleksa smēde, kas aprīkota ar jauniem amatniecības instrumentiem un rīkiem.
- Balvos Lāču dārzā rekonstruēta Amatnieku māja - atjaunota tās fasāde un jumts, nomainīti logi.
- Krāslavas novada Andrupenes muižā tika uzbūvēta un aprīkota skalu grozu izgatavošanas darbnīca.
- Raiņa mājā Berķenelē izveidota rokdarbu darbnīca, kurā jau tagad notiek izstādes un pasākumi gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Priecājamies, ka ar projektā pieejamo atbalstu 5 gadu garumā varējām nodrošināt Latgales amatnieku dalību tirdziņos un dažādos pasākumos arī mūsu galvaspilsētā – Rīgā. Tieši tādēļ brends “Latgalīši Reigā brauc!” Latvijā jau ir kļuvis atpazīstams. Pasākumi notika Neatkarības laukumā, Kalnciema kvartālā un Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Katrā pasākumā piedalījās ap 50 amatnieku un saimnieču no Latgales, skanēja lustīga latgaliešu mūzika un valoda. Pasākumus apmeklēja tūkstošiem viesu - rīdzinieki, Rīgas viesi un pārstāvji no citiem reģioniem.

20221222-Latgale-04

Brauciet uz Latgali!

Runājot par mārketinga materiāliem, kas tapuši tradicionālās amatniecības un tūrisma attīstības atbalstam reģionā, nevar nepieminēt plašo un krāsaino LPR projekta ietvaros sagatavoto bukletu "Amatu prasmes tūrisma telpā" - https://issuu.com/latgalesplanosanasregions un kartes “Latgales amatnieki” un “Latgale/ Aukštaitija/ Zemgale”. Abi izstrādātie maršruti ir vērsti uz to, lai ceļotājs gūtu vērtīgu pieredzi, patīkamas sajūtas un prieku!

Speciāli izstrādāti maršruti, interesantākās Latgales vietas, amatnieku un mājražotāju produkcija, kas tiek pasniegta mūsdienīgā un atraktīvā veidā, noteikti noderēs tūristiem, kuri vienmēr ir sirsnīgi gaidīti Latgalē!

Papildus drukātajiem materiāliem, projekta “Amatu prasmes tūrisma telpā / Tour de Crafts” ietvaros ir tapuši sirsnīgi video, kas izceļ un parāda Latgales vērtības un aicinās jau 2023. gada pavasarī sākt plānot ceļojumus uz Latgali.

"Mums ir ar ko pārsteigt un ir ko parādīt! Brauciet pie mums svētkos, brīvdienās un darba dienās! Jebkuros laikapstākļos un gadalaikā. Latgales plānošanas reģions turpinās strādāt un atbalstīt uzņēmējdarbību tūrisma jomā”, aicina Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs.

20221222-Latgale-05

Vasals Latgolā!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Latvija
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.06686401sec.