Viedais soliņš, īpašs tunelis un atpūtas dārzs – zināmi sabiedrības līdzdalības kampaņas uzvarētāji

Noskaidroti uzvarētāji sabiedrības līdzdalības kampaņā “Dari savu pilsētu labāku!” – finansējumu savu ideju realizēšanai ieguvuši dalībnieki no Rīgas, kā arī Gulbenes un Jēkabpils novadiem. Ar zīmola “Mežpils alus” finansējumu un atbalstu tiks realizētas trīs iedzīvotāju idejas: atpūtas dārzs Ancenes ciemā, Sarkanais tunelis Sarkandaugavā un viedais soliņš un velo apkopes stacija Gulbenes novadā. Šīs idejas žūrijas komisija izvēlējās starp kopumā 231 pieteikumu no visiem Latvijas novadiem. Uzvarētāji savas idejas apņēmušies īstenot līdz šī gada 9. augustam.

“Akcijas ietvaros saņēmām necerēti lielu pieteikumu skaitu, turklāt, idejas tika iesūtītas no visas Latvijas. Esam gandarīti par Latvijas iedzīvotāju vēlmi līdzdarboties, lai mūsu valsts kļūtu vēl zaļāka, skaistāka un sakoptāka. Tāpat ir liels prieks, ka finansējums aizceļos uz dažādām Latvijas vietām – gan galvaspilsētu, gan Vidzemi, gan Sēliju. Šī kampaņa kopumā ir ne tikai solis pretī labākai videi, bet arī apziņai, ka sakopta Latvija ir mūsu visu kopējā atbildība,” uzsver stāsta “Mežpils alus” zīmola vadītāja Ieva Anita Rieksta.

Viens no trīs projektiem, kas ieguvis finansējumu, ir Sarkandaugavas attīstības biedrības ideja par Sarkano tuneli, kas savieno apkaimes centru un Viestura prospektu. Projekta ietvaros biedrība plāno apgleznot Sarkandaugavas vienīgo tuneli ar dabas un cilvēku radītām tēmām, kas iedzīvotājiem asociējas ar vārdu “sarkans”, sākot no pipariem, tomātiem, zemenēm, pīlādžiem, magonēm, rozēm un amariļļiem un beidzot ar sarkankrūtīti, pandu, staltbriedi, Marsu un Latvijas karogu. Biedrība gleznojumā plānu iekļaut vēl daudzas citas lietas, izvietojot tās neparastā kompozīcijā, atzīto ielu mākslinieku Daiņa Rudens un Ērika Caunes izpildījumā.

“Doma par tuneļa apgleznošanu kādā no biedrības sapulcēm pavīdēja jau pirms pusotra gada, par ideju ļoti iedegos un neatlaidīgi meklēju iespējas to īstenot. Sarkandaugavai ir lielisks potenciāls kļūt par Rīgas ielu mākslas citadeli, un šī projekta realizācija būs kā viens - sarkans - mozaīkas gabaliņš no lielākas kopbildes,” stāsta Sarkandaugavas attīstības biedrības pārstāve Linda Veisa. Viņa piebilst, ka “mūsu apkaimes vienīgā tuneļa apgleznošana ne tikai radītu vēl vienu radoši sakārtotu vietu, bet arī izglītojoši informētu par tik maz izprasto ielu mākslas žanru.”

Kampaņas ietvaros finansējumu ieguvusi arī ideja par atpūtas dārzu Ancenes ciemā, Jēkabpils novada Asares pagastā. Idejas autori – biedrība “Kopā 2” – plāno izveidot gan izglītojošu dabas taku ar ģeogrāfiski tipiskās faunas vides objektiem, kurā ģimenes ar mazajiem dabas pētniekiem varēs darboties un iepazīt dabas daudzveidību, gan aktivitāšu taku dažāda vecuma apmeklētājiem, multifunkcionālu pergolas tipa lapeni un īpaši iekārtotu ugunskura vietu. “Ancenes ciemā trūkst vietas, kur iedzīvotājiem pulcēties atpūtas un svētku brīžos, jo nav nedz parka, nedz kultūras nama. Iekārtojot Ancenes atpūtas dārzu, būs iespējams ne tikai svinēt svētkus un rīkot dažādus pasākumus, bet arī doties ikdienas pastaigās. Esam gandarīti par iespēju paveikt kaut ko nozīmīgu vietējās kopienas labā, prieks, ka arī pašvaldība ir devusi “zaļo gaismu” idejas īstenošanai,” stāsta biedrības vadītāja Santa Ašaka.

Atbalstu ir guvusi arī ideja par viedo solu un velo apkopes staciju, ko plānots uzstādīt pie Gulbenes novada bibliotēkas ēkas. Idejas autori norāda, ka e-mobilitāte ir kļuvusi par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu, kas ikdienā pieprasa arī apkopi un uzlādi, lai nodrošinātu efektīvu un drošu funkcionēšanu. Regulāra velosipēda apkope neprasa sevišķas iemaņas, bet tā nav iespējama bez attiecīgajiem instrumentiem un bieži nepieciešama tieši atrodoties ceļā. Šādos gadījumos tuvumā esoša publiski pieejama velosipēdu apkopes stacija ļautu operatīvi savest transportlīdzekli kārtībā, ietaupot laiku un naudu. “Daudzviet pasaulē šādas stacijas un soliņi jau pastāv un veiksmīgi darbojas, taču Gulbenes novadā tas noteikti būs jaunums. Nav noslēpums, ka jaunieši ikdienā bieži izvēlas pārvietoties ar velosipēdu vai kādu no uzlādējamiem transporta līdzekļiem, tāpēc esam pārliecināti, ka šī vieta ne tikai pievērsīs uzmanību zaļajiem pārvietošanās veidiem, bet, iespējams, mudinās biežāk apmeklēt arī bibliotēku,” stāsta bibliotēkas direktore Sabīne Jefimova.

Kopumā kampaņas “Dari savu pilsētu labāku!” ietvaros tika saņemts 231 pieteikums no visas Latvijas. Savas idejas iesūtīja pārstāvji no visiem 36 Latvijas novadiem un no lielākās daļas valstspilsētu. Kampaņā, kuras mērķis ir motivēt iedzīvotājus no visas Latvijas iesaistīties apkārtējās vides sakopšanā un labiekārtošanā, savas idejas varēja iesūtīt gan fiziskas, gan juridiskas personas, kuras darbības mērķis nav peļņas gūšana. Izvēlētajai pieteiktā projekta īstenošanas vietai bija jābūt publiski pieejamai. Konkursam pieteiktos projektus izvērtēja neatkarīga organizatoru izveidota žūrijas komisija. 28% dalībnieku savas idejas pieteica kategorijā “Aktīvās atpūtas iespēju veicināšana”, tikpat daudz arī – “Atpūtas vietu sakopšana un labiekārtošana”. 13% pieteikumu tika iesniegti kategorijā “Informatīvi izglītojošu vietu izveide vai labiekārtošana” un 12% - “Vides pieejamības uzlabošana”, bet 19% pieteikumi tika saņemti ārpus minētajām kategorijām.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 20.04.2024 Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni Madonas TIC
Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā. | Skatīt vairāk
17 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.63910222sec.