Rīgas svētkos ikviens aicināts atklāt savu Rīgu no jauna [1]

No 21.augusta līdz 23.augustam, Latvijas galvaspilsēta Rīga ielūdz ikvienu rīdzinieku un pilsētas viesi uz ikgadējām Rīgas svētku svinībām. Lielākie svinību notikumi sagaidāmi 11.novembra krastmalā un Vērmanes dārzā, taču līdztekus pilsētas centram par svinību noskaņu domāts arī Pārdaugavā, Bolderājā un citās pilsētas vietās.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs: "Pilsētas svētku dienās mums ir iespēja ne tikai piedalīties dažādās izklaidēs un kultūras pasākumos, bet arī ar svaigāku skatienu ieraudzīt Rīgas savdabību un sevišķo pievilcību. To, ko apskatīt un novērtēt brauc tūristi no visas pasaules, - kultūras daudzveidību, īpašo gaisotni, arhitektūras harmoniju, - bet ko paši ikdienā dažkārt pat nepamanām. Šajās svētku dienās izmantosim iespēju vērīgāk ieskatīties un ieklausīties savā Rīgā! Svētku plašajā programmā kaut ko saistošu noteikti var atrast ikviens."

Rīgas svētku pasākumi ir vērsti uz apmeklētāju aktīvu līdzdalību svētku noskaņas radīšanā. Svētku laikā notiks Rīgā vēl līdz šim nebijusi akcija "Pilsēta - orķestris", kurā aicināts piedalīties ikviens rīdzinieks, neatkarīgi no dzimuma, vecuma vai dzīves pārliecības. Akcijas intriga tiks atklāta 22.augustā, 11.novembra krastmalā plkst. 20:14.

Rīgas svētkos ikvienam būs iespēja sev Rīgu atklāt no jauna, pamanot ikdienas steigā nemanītas vietas, kas slēpj sevī aizraujošu stāstu. Tā, jau no šodienas, 5.augusta, Rīgas centra grāmatnīcās var saņemt tradicionālās "Rīgas svētku Lielās spēles" karti un noteikumus. Spēles uzvarētāji tiks apbalvoti pasākumiem bagātākās dienas - 22.augusta - vakarā.

Ieskandinot svētkus, 20.augustā Mazās ģildes dārziņā gaidāmajiem svētkiem palīdzēs noskaņoties grupa "Jam Orchestra" koncertā "Džezs Vecrīgā".

Par tradīciju Rīgas svētkos kļuvusi Rīgas zelta kāzu pāru sumināšana. Šogad nozīmīgajā dzīves brīdī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs sveiks vairāk kā 70 pārus. Pieteikšanās turpinās līdz 10. augustam.

Piektdien, 21.augustā, Rīgu ieskandēs "Vecrīgas torņu mūzikas" koncerts, bet Bolderājas Mūzikas un mākslas skolas pagalmā varēs baudīt marimbas, timpānu, vibrofonu un citu instrumentu skanējumu pasākumā "Silts vakars Bolderājā jeb Mācies peldēt!".

Piektdienas vakarā, 21.augustā, pie Rīgas Kongresu nama notiks nebijis, unikāls pasākums "OKartes nakts skrējiens", kurš apvienos aktīva un radoša dzīvesveida piekritējus kopīgam piedzīvojumam pa naksnīgās Rīgas ielām. Skrējienā aicināts piedalīties ikviens rīdzinieks, jo trases garums maršrutā Valdemāra iela - Vanšu tilts, būs tikai 4.5 km. Radošu izpausmju veicināšanai un sportiska gara uzturēšanai sagatavota izklaides programma ar DJ un mūziķu piedalīšanos. Reģistrēties skrējienam var, nosūtot īsziņu uz numuru 120, ar kodu OKarte, dalībnieka vārdu, uzvārdu un dzimšanas gadu. Dalībnieks saņems atbildes īsziņu ar starta numuru. Maksa par īsziņas nosūtīšanu Ls 1. Dalībnieku saraksts un informācija par pasākumu mājas lapā www.okarte.lv.

Vēl neatklātu Rīgu, iespējams, daudzi no apmeklētājiem iepazīs Vērmanes dārzā, kur 22.augustā divdesmit spēles laukumos atdzīvosies notikumi un laiks, kad pirms 90 gadiem Rīgā tika dibinātas pirmās nacionālas nozīmes institūcijas - Nacionālā opera, Nacionālais teātris, Nacionālā bibliotēka, Latvijas Mākslas akadēmija, Latvijas Mūzikas akadēmija, Latvijas Universitāte, Valsts arhīvi - Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs un Latvijas Valsts vēstures arhīvs. Pagājušā gadsimta divdesmitie gadi ir ekonomiskās krīzes laiks, bet rīdzinieki tiecās izglītoties un neatteicās arī no izklaidēm. Lielās nacionālās kultūras institūcijas uzaicina tikties ar veselīgu pašironijas un fantāzijas devu piesātinātā pasākumu programmā.

Arī Alberta ielā 22.augustā varēs atgriezties 20. gadsimta sākumā, izejot "Rīgas jūgendstila pērļu" maršrutu un ciemojoties Rīgas Jūgendstila muzejā, J. Rozentāla un R. Blaumaņa muzejā un citos Alberta ielas namos. Pieņemot, ka atsevišķas epizodes no filmas "Ceļojums uz mēnesi" savulaik varētu būt uzņemtas Rīgā, ikviens varēs līdzdarboties Alberta ielā uz dienu tapušajā filmēšanas laukumā. Imantā un Grīziņkalnā svētku dalībnieki varēs piedalīties brīvdabas izklaides pasākumos ar populāru mūziķu uzstāšanos.

Sestdien, 22.augustā, 11.novembra krastmalā visas dienas garumā būs dažādas aktivitātes gan bērniem, gan pieaugušajiem. Jau tradicionāli varēs vērot retro automobiļu parādi. Uz lielās skatuves uzstāsies LNT šova "Latvijas zelta talanti" dalībnieki, kā arī Argentīnas tango un salsas profesionāļi, ar kuriem kopā ikviens varēs apgūt dejas soļus. Savukārt "Lielajā ēdamielā" varēs degustēt vietējo ražotāju produkciju. Kā ik gadu būs arī sporta pasākumi dažādām gaumēm, tradicionālās pašdarināto transporta līdzekļu sacensības "Cartoon rallijs 2009", ūdens motociklu sacensības un paraugdemonstrējumi Daugavā "Rīgas ūdens svētku" ietvaros. Pēc grupas "Iļģi", Aišas, Lienes Šomases un Jāņa Ērgļa uzstāšanās svētku galvenajā koncertā, vakara kulminācijā varēs vērot tradicionālās Rīgas svētku uguņotāju sacensības.

Rīgas svētku noslēgumā, 23.augustā, spēka un veiklības pārbaudes gan kalēja amata meistariem, gan apmeklētājiem risināsies Brīvdabas muzejā. Svētku laikā notiks vēl daudz citu pasākumu - grāmatu nams "Valters un Rapa" rīkos "Svētku jampadraci" ar dzīvo mūziku un gaisa balonu atrakcijām, Zvaigznes grāmatnīca organizēs "Grāmatu tirdziņu 20. un 30. gadu noskaņās", Kalnciema ielas kvartālā notiks zemnieku un Latvijas jauno dizaineru tirdziņš un citas uzņēmēju un dažādu organizāciju iniciatīvas.

"Kultūra ir pilsētas ilgtspējīgas attīstības virzītāja, un Rīgas svētki ir viens no galvaspilsētas kultūras neatņemamiem elementiem. Lai gan kultūras pasākumiem finansējums ir ievērojami samazināts, pateicoties svētku rīkotāju izdomai un entuziasmam, izdevies izveidot daudzveidīgu svētku programmu, kurā laipni aicināts piedalīties ikviens rīdzinieks un pilsētas viesis," saka Rīgas domes Kultūras departamenta direktore Diāna Čivle.

Rīgas svētkus organizē Rīgas domes Kultūras departaments sadarbībā ar 48 pasākumu rīkotājiem. Rīgas domes līdzfinansējums Rīgas svētkiem ir 90 000 latu, taču lielāko daļu pasākuma budžeta veido sponsoru, pasākumu atbalstītāju un sadarbības partneru finansējums. Rīgas svētkus informatīvi atbalsta portāls draugiem.lv, Mediju nams, Latvijas Neatkarīgā Televīzija, Pirmais Baltijas Kanāls, JCDecaux Latvija, Rīgas svētku informatīvais tālrunis 1188.

Svētku programma pieejama: www.rigassvetki.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Anda 08/06/2009 19:42 Jūsu minētajā mājas lapā www.rigassvetki.lv ir tikai pagājušā un iepriekšējo gadu Rīgas svētku programma. Jauno programmu 2009.gadam neatradu.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 21.04.2024 Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats” Valmieras TIC
20.aprīlī pl.21.00 aicinām piedzīvot pavasara izjūtas un ļauties dejām Pavasara ballē kopā ar grupu “Džentlmeņu špagats” Kocēnu Kultūras | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55378795sec.