Zemgalē piecos muzejos sākušās pārvērtības

Kopš pavasara, kad Jelgavā notika Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2007.-2013. gadam atbalstītā projekta „Atraktīvu un pieejamu muzeju attīstība Zemgalē un Ziemeļlietuvā” uzsākšanas konference ar visu 10 partneru piedalīšanos, plānotie darbi ievērojami pavirzījušies uz priekšu un pirmie rezultāti ir jau manāmi.

Projekta mērķis ir atbalstīt muzeju attīstību kā svarīgu tūrisma un kultūras mantojuma sastāvdaļu Zemgales un Lietuvas pierobežas teritorijā, uzlabojot muzeju pieejamību un pievilcību, stiprinot sadarbības tīklu starp reģionu muzejiem un tūrisma sektoriem.

Lai mērķi sasniegtu, projekta vadošais partneris – Zemgales Plānošanas reģions noorganizējis deviņu partnerības līgumu noslēgšanu, vairākas projekta Vadības komitejas un darba grupas sanāksmes, iesaistot pārējos partnerus no Bauskas, Dobeles, Jelgavas, Jēkabpils, Viesītes, Biržiem, Paņevežas, Pasvales un Rokišķiem. Tā rezultātā visi projektā iesaistītie partneri savās pašvaldībās veikuši, vai patlaban vēl veic nepieciešamās iepirkuma procedūras paredzēto infrastruktūras uzlabošanas pasākumu nodrošināšanai. Tā, piemēram, Bauskas pils muzejā jau iegādāts lifts, kas paredzēts apmeklētājiem ar kustību traucējumiem, bet turpinās rekonstrukcijas darbi, lai 12 renovētās telpas pieslēgtu apkures sistēmai un tajās nodrošinātu funkcionālajai nozīmei atbilstīgu apgaismojumu, par gaismas ķermeņiem izvēloties īpaši, pēc vēsturiskiem paraugiem, izgatavotus gaismekļus.

Savukārt Dobeles Novadpētniecības muzejā noslēdzies iepirkums pilna tehniskā projekta izstrādei par Dobeles viduslaiku pils kapelas ēkas rekonstrukciju un renovāciju. Tāpat sākusies Dobeles pils maketa izstrāde, kā arī vitrīnu un apgaismes ķermeņu iegāde, kas nepieciešami mūsdienu prasībām atbilstīgas pastāvīgās ekspozīcijas izveidei.

Projekta ietvaros sākušies arī Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja apkārtnes labiekārtošanas darbi, kas ilgs līdz nākamā gada pavasarim. To laikā demontēs vecos gājēju celiņus un uz laukuma, asfalta vietā, ieklās bruģa segumu, veiks teritorijas apzaļumošanu, izveidos automašīnu stāvvietu muzeja apmeklētājiem, kā arī ierīkos jaunu muzeja ēkas fasādes, pagalma un tuvākās apkārtnes apgaismojuma tīklu.

Jēkabpils Vēstures muzejā Krustpils pilī projekta ietvaros turpinās B korpusa atjaunošana. Telpā, kur turpmāk varēs organizēt muzeja pedagoģiskās nodarbības, atjauno mākslīgā marmora krāsojumu. Notiek arī citu telpu renovācija, kur paredzēts izvietot atklāto krājumu. Tālab muzeja darbinieki gatavo iepirkumu nepieciešamā aprīkojuma iegādei.

Viesītē, muzejā „Sēlija” veikto aktivitāšu mērķis - sakārtot daļu no mazā bānīša ēku kompleksa, kas ir viena no redzamākajām kultūrvēsturiskā mantojuma vērtībām. Tālab pabeigta divu ēku rekonstrukcija. Vienā no tām iekārtos izstāžu zāli, iegādāsies audio gidus, pie kompleksa uzstādīs informatīvu stendu.

Līdzīgi kā Zemgalē, arī Lietuvas pusē - Biržos, Pasvalē, Rokišķos un Paņevežas rajonā – muzejos veido jaunas izglītības programmas, iegādājas audio gidus, informācijas terminālus, gādā par norādes zīmēm, darina senatnīgu tērpu komplektus un veic citas aktivitātes. Bauskā, Jelgavā un Rokišķos jau noticis, bet tuvākajā laikā arī Biržos un Dobelē notiks pieredzes apmaiņas un zināšanu pārneses mācību seminārs starp muzeju speciālistiem.

Projekta ieviešana ilgs līdz nākamā gada augustam un tā kopējais budžets ir 2281729 eiro. No tā 1939470 eiro jeb 85% ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums, bet 342259 eiro – partneru līdzfinansējums.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 30.04.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
Liepājā notiks pilsētas ātrumposms, Tet Rally Latvia uzvarētāju noskaidros Dienvidkurzemes novada Vecpils autotrasē. | Skatīt vairāk
Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄! Latvia Tours
Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība. | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē Baltic Beach Hotel & SPA
18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un | Skatīt vairāk
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Jūrmalas TIC
,


Cēsu TIC
,


Dobeles novada TIC
,


Bauskas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56757188sec.