Melngalvju namā koncertēs izcilais spāņu virtuozs Jordi Savall

Ar spāņu leģendārā senās mūzikas pazinēja un izpildītāja Jordi Savall koncertu 10. Starptautiskais Baha kamermūzikas festivāls 02.11.2010 atklāj jubilejas gada rudens koncertu sēriju. Par spīti Islandes vulkāniem, kas neļāva mūziķim ierasties Rīgā pavasarī, kā bija plānots, koncerts notiks 2. novembrī Melngalvju namā pulksten 19.00. Savals (lira d`arco, rebabs) uzstāsies kopā ar grieķu perkusionistu Dimitri Psoni (santūrs, perkusijas).

Koncerta programmā: Dialogs starp seno un pasaules mūziku - orientālā mūzika no Afganistānas, Persijas, Alžīrijas, Serbijas u. c.

Žordi Savals (Jordi Savall) ir ārkārtēja personība mūsdienu mūzikas pasaulē. Jau vairāk nekā trīsdesmit gadus viņš savu laiku ziedo novārtā pamestu mūzikas dārgumu jaunatklāsmei: tie ir trīsdesmit pētījumu, lasīšanas un atskaņošanas gadi spēlējot viola da gamba vai diriģējot. Kopā ar trim ansambļiem - Hespèrion XXI, La Capella Reial de Catalunya un Le Concert des Nations, kas visi dibināti sadarbībā ar Monseratu Figuerasu (Montserrat Figueras) - Žordi Savals ir izpētījis un izveidojis emocionalitātes un skaistuma pasauli, ar ko iepazīstina klausītājus un mūzikas mīļotājus, tā iekarojot atzinību viola da gamba instrumentam un aizmirstai mūzikai no dažādiem avotiem, bet sev pašam – vadošo vietu starp agrīnās mūzikas aizstāvjiem.

Viens no savas paaudzes visdaudzpusīgāk apdāvinātajiem mūziķiem savā karjerā bijis koncertu mākslinieks, skolotājs, pētnieks un jaunu projektu radītājs gan mūzikā, gan kultūrā, izaugdams par vienu no vadošajiem vēsturiskās mūzikas atdzimšanas līderiem. Ar savu būtisko ieguldījumu Alēna Korno (Alain Corneau) filmā Tous les Matins du Monde (Cēzara balva par labāko filmas mūziku), rosīgo koncertdarbību (vairāk nekā 140 koncerti gadā) un ierakstu grafiku (6 ieraksti gadā), kā arī, pateicoties paša nodibinātajam ierakstu zīmolam Alia Vox, Žordi Savals pierāda, ka agrīnā mūzika nav tikai elitāra aizraušanās – tā var ieinteresēt ikvienu, tās auditorija kļūst aizvien jaunāka un aizvien daudzskaitlīgāka.

Tāpat kā daudzi citi mūziķi, Žordi Savals sāka mācīties mūziku jau bērnībā. Sākumā viņš dziedāja bērnu korī savā dzimtajā Igualadas pilsētā Katalonijā, bet vēlāk mācījās čella spēli, šīs studijas pabeidzot 1964. gadā Barselonas Konservatorijā. Viņš patstāvīgi apguva viola da gamba spēli un agrīno mūziku (Ars Musicae). 1968. gadā izcilais mūziķis iestājās Schola Cantorum Basiliensis (Šveicē) kur vēlāk, 1973. gadā ieņēma sava skolotāja Augusta Vencingera (August Wenzinger) vietu līdz pat šim brīdim pasniedzot mācību kursus un vadot meistarklases.

Grieķu mūziķis Dimitris Psoniss (Dimitri Psonis) mūzikas studijas sācis Atēnās. Viņš specializējies muzikālās analīzes, harmonijas, kontrapunkta, bizantiešu mūzikas, kā arī grieķu tautas mūzikas instrumentu santūra, udas, tzuras un tambura apguvē. Dimitris Psoniss ieguvis augstāko grādu sitamo instrumentu un mūzikas pedagoģijas disciplīnās Madrides Konservatorijā. Mūziķis sadarbojies ar dažādiem ansambļiem un ir studējis arī Amsterdamas Konservatorijā.

Mākslinieks ir dibinājis mūziķu kolektīvus Krusta, Acroma un P’An-Ku, pavadījis daudzus dziedātājus un instrumentālistus, to vidū Elfteriju Arvanitaki (Elefthería Arvanitaki), Mariju del Mar Bonetu (Maria del Mar Bonet), Eliseo Parru (Eliseo Parra) un Havjeru Paksariņjo (Javier Paxariño). Pēdējo gadu laikā Dimitris Psoniss pievērsies klasiskās osmaņu mūzikas, kā arī grieķu un turku tautas mūzikas studijām un interpretācijai. Viņš ir ierakstījis daudzus kompaktdiskus un piedalījies filmu un teātra izrāžu muzikālā ietērpa veidošanā.

1997. gadā mūziķis nodibināja ansambli Metamorphosis, un ar to ir piedalījies vadošos mūzikas festivālos Spānijā. Dimitris Psoniss sadarbojas ar tādiem senās mūzikas ansambļiem kā Limožas Baroka orķestris, Speculum, Mudejar un Hespèrion XXI.

Uzmanību! Šis ir koncerts, kas bija paredzēts 2010. gada 25. aprīlī, bet tika pārcelts uz 2. novembri. Iegādātās biļetes derīgas, savukārt pavasarī izsūtītie ielūgumi – anulēti.

Turpmākie koncerti rudenī:

10. novembrī pulksten 19.00 Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā muzicēs Oskars Petrauskis (saksofons, Latvija), Rihards Zaļupe (marimba, Latvija) un Aina Kalnciema (klavesīns, Latvija), savukārt 15. novembrī pulksten 19.00 Mazajā Ģildē uzstāsies baroka ansamblis no Beļģijas The Flanders Baroque Consort. Solists - Patriks van Gothems (kontratenors). 23. novembrī pulksten 19.00 Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā dzirdēsim Paolo Pandolfo (viola da gamba, Itālija), 26. novembrī pulksten 18.00 Latvijas Mūzikas akadēmijā muzicēs klavieru duets Antra un Normunds Vīksnes (Latvija), savukārt 5. decembrī pulksten 19.00 Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā spēles Erik Bosgraaf (blokflauta, Nīderlande) un Aina Kalnciema (klavesīns, Latvija).

Uz festivāla koncertiem biļetes var iegādāties „Biļešu Paradīze“ kasēs (telefons: 90002000) vai Internetā: http://www.bilesuparadize.lv/. Biļešu cena Ls 5,00 – 20,00.

Festivālu organizē Baha mūzikas fonds un tā prezidente Aina Kalnciema. Aina Kalnciema personīgi ir pateicīga visiem festivāla sponsoriem un atbalstītājiem par dāvāto uzticību festivāla idejām arī šajā gadā!

Sekojiet informācijai - http://www.music.lv/bachfestival/ un tiksimies festivāla koncertos!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Latvija
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Biznesa augstskola Turība
,


Estravel Latvia
,


Nikos Travel
,


Kaļķu vārti
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.15427208sec.