«Ideju vilciens» no Hamburgas rāda nākotnes pilsētu vīzijas

Unikāla izstāde no Eiropas Zaļās galvaspilsētas 2011 (European Green Capital 2011) par klimata un vides aizsardzības projektiem mūsdienīgā pilsētā

„Train of Ideas” („Ideju vilciens”) ir uzsācis ceļojumu pa Eiropu, lai interaktīvā izstādē „uz riteņiem” prezentētu nākotnes pilsētu vīzijas. 21. aprīlī šis vilciens devās ceļā no Eiropas Zaļās galvaspilsētas 2011 – Hamburgas. Tas pieturēs 17 Eiropas pilsētās. 7. jūnijā vilciens ieradīsies Rīgā. Ikviens interesents izstādi varēs apskatīt Rīgā, Centrālajā dzelzceļa stacijā, 1 A peronā no š.g. 7. līdz 10. jūnijam.

 

Hamburga ir otrā pilsēta pēc Zviedrijas galvaspilsētas Stokholmas, kurai Eiropas Komisija piešķīrusi “European Green Capital 2011” titulu par tās parauga cienīgo ieguldījumu dabas un vides aizsardzībā. Kā augoša osta un rūpniecības pilsēta Hamburga ir saskārusies ar klimata pārmaiņām un īstenojusi neskaitāmus dabas un vides aizsardzības projektus. Spilgts piemērs ir tā sauktais „enerģijas kalns”, – bijusī toksisko atkritumu glabātuve, kas tagad ražo enerģiju no saules, vēja, biomasas un atkritumu radītajām gāzēm. Ar ceļojošo vilcienu – izstādi „Train of Ideas” Hamburga rāda Eiropas ilgtspējīgas pilsētvides attīstības modeļu platformu.

Eiropas Savienības mēroga konkurence par „European Green Capital 2011” titulu stimulē pilsētas meklēt vides problēmu risinājumus, jo 75 procenti siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisiju tiek radīti lielpilsētās un to piepilsētās. Lai samazinātu CO2 izmešus un aizsargātu apkārtējo vidi, līdztekus ilgtspējīgai patēriņa, transporta un uzņēmējdarbības attīstībai nepieciešama augstāka energoefektivitāte un labāka resursu izmantošana. Piemērotu risinājumu atrašana ir izaicinājums, ar ko jātiek galā visām Eiropas pilsētām.

Pilsētas, kuras piedalās sacensībā par „European Green Capital 2011” titulu, jau ir atradušas dažādus risinājumus. Piemēram, Hamburga demonstrē, ka ekoloģija un ekonomika var iet rokrokā, tādējādi stimulējot inovāciju un progresu. Pilsēta pie ūdeņiem ir izvirzījusi mērķi kļūt par vadošo Eiropas pilsētu atjaunojamo enerģiju sektorā. Turklāt Hamburga kā nozīmīgs klimata izpētes centrs ar savu klimata aizsardzības koncepciju ir izvirzījusi ambiciozu mērķi samazināt CO2 izmešus. Jau ir zināmas nākamās Eiropas Zaļās galvaspilsētas nosaukuma ieguvējas: Spānijas pilsēta Vitorija-Gasteisa [Vitoria-Gasteiz] būs šī titula īpašniece 2012. gadā, savukārt 2013. gadā tā būs Francijas pilsēta Nante.

Izstāde vedinās uz pārdomām un līdzdalību

„Train of Ideas” idejas pamatā ir jautājums, kā ilgtermiņā Eiropas pilsētas var kļūt videi draudzīgākas. Vairāk nekā 100 izstādes projektu demonstrēs risinājumus tādās jomās kā „Pilsētvides attīstība un dzīvesveids”, „Mobilitāte”, „Enerģētika un drošība”, „Daba un zaļā pilsētvide”, „Resursu aizsardzība un uzņēmējdarbība”, ,„Patēriņš”. Izstādes mērķis ir rosināt apmeklētājus sadarboties ar citu Eiropas pilsētu iedzīvotājiem un iedvesmot vietējo projektu izstrādi.

Arī Rīgai ir nozīmīgi kļūt par videi draudzīgu pilsētu. Šobrīd aktuālālie projekti vides jomā ir pilsētas transporta sistēmas sakārtošana un sastrēgumu mazināšana, jo tie rada vislielāko vides piesārņojumu. Viens no transporta plūsmas optimizēšanas projektiem ir Dienvidu tilts, kurš savieno Daugavas labo un kreiso krastu. Lai atbalstītu „zaļo” dzīvesveidu un uzlabotu velobraucēju drošību, 2010. gadā tika uzbūvēts Eiropas nozīmes veloceliņš posmā "Centrs - Berģi", kurš ir savienots ar „EuroVelo-10” posmu pilsētā „Centrs-Imanta” un veloceliņu „Berģi-Ādaži”. Pilsētā no maija līdz oktobrim notiks vairāki velobraucējiem veltīti pasākumi. Piemēram, no 1.līdz 6. maijam norisinājās „Rīgas Velonedēļa”, savukārt 5.jūnijā velomīļus pulcēs ikgadējais „Rīgas Velomaratons”. Pateicoties strauji augošajam riteņbraucēju skaitam (pieaugums vidēji 10 % gadā) un iedzīvotāju lielajai interesei par šo pārvietošanās veidu, Rīgā arī turpmāk plānots būvēt jaunus veloceliņus un velonovietnes.

Rīgas ilgtspējīgai attīstībai svarīgi uzdevumi ir arī atkritumu apsaimniekošanas sistēmas pilnveidošana, ūdens apgādes sistēmas, lietusūdens noteku un kanalizācijas sistēmu atjaunošana un uzlabošana, kā arī ēku siltināšana.

Hamburgas vides un klimata aizsardzības projekti atklāj, kā Eiropas pilsētas var dot aktīvu ieguldījumu notiekošo klimata pārmaiņu aizkavēšanā. Izstādes apmeklētājiem, dodoties virtuālajā pilsētas apskatē ar autobusu, būs iespēja iepazīsies ar Hamburgas jauno rajonu „HafenCity”. Tas ir ilgtspējīgas un videi draudzīgas pilsētbūves paraugrajons. Citas izstādes daļas ir veltītas resursu globālās samazināšanās problēmai, kā arī klimata pārmaiņu izraisītajām sekām pilsētās un laukos.

„Train of Ideas” sāks „European Green Capital 2011” pasākumus. Hamburga īsteno šo projektu ar „European Green Capital 2011” galveno partneru „Deutsche Bahn” (DB) un „Siemens” atbalstu, kā arī, pateicoties ģenerālsponsoram „Panasonic”.

Tuvāka informācija par vilcienu un tā pieturām mājaslapā: www.train-of-ideas.net.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


SIXT Latvija
,


Novatours
,


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,


Jūrmalas TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52829814sec.