Rēzeknē ceļojošā izstāde par Latvijas un Čehijas sakariem

No 4. līdz 7.janvārim Latgales Kultūrvēstures muzejā (1.stāva zālē, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) skatāmas divas izstādes - starptautiskā ceļojošā izstāde „Čehijas un Latvijas attiecības 1921-2011”, sadarbībā ar Čehijas vēstniecību Latvijā, un muzeja veidotā tematiskā izstāde „Audriņu traģēdiju pieminot”, kas rāda abu valstu dažādus saskares punktus – gan savstarpējā atbalsta gaišos brīžus, gan līdzīgos traģiskos notikumus Otrā pasaules kara laikā.Izstāde „Čehijas un Latvijas attiecības 1921-2011” ir veltīta 90. gadadienai, kopš diplomātisko attiecību un savstarpējo sakaru nodibināšanas starp Latvijas Republiku un Čehoslovākiju (Čehoslovākija atzina Latviju de facto - 1921. gada 26. aprīlī, bet de iure 1921. gada 29. decembrī) un to atjaunošanas 20. gadadienai (parakstot protokolu starp Čehoslovākiju un trijām Baltijas valstīm 1991. gada 9. septembrī Tallinā).

Starpkaru periodā abu valstu attiecības bija visnotaļ ciešas, un tās izpaudās gan ekonomikā, gan militārajā jomā, gan kultūrā. Latvija bija viena no pirmajam valstīm, ar kuru Čehoslovākija 1922. gadā noslēdza tirdznieciski – politisko sadarbības līgumu. Trīsdesmitajos gados veidojās arī plaši kultūras sakari, kurus veicināja abās valstīs nodibinātās draudzības biedrības. Latvijas presē tolaik bija ļoti bagātīgs materiālu klāsts par norisēm Čehoslovākijā, kas liecināja par ļoti pozitīvo latviešu attieksmi pret šo valsti. Diemžēl šo sekmīgo sadarbību izjauca Otrais pasaules karš, kura rezultāta Latviju varmācīgi iekļāva PSRS sastāvā, bet Čehoslovākijai tika uzspiests komunistisks totalitārais režīms. Patiesa sadarbība varēja turpināties, lielā mērā balstoties arī uz starpkaru pieredzi, tikai pēc Latvijas neatkarības pilnīgas atjaunošanās 1991. gadā.

Izstādes apmeklētāji var iepazīties gan ar Latvijas un Čehijas sadarbību pirms kara, gan jo sevišķi pēdējos divdesmit gados, kuru laikā abas valstis ir kļuvušas par ES un NATO dalībvalstīm, kad ir plaši izvērsušās politiskās attiecības, jo notikušas vizītes gan visaugstākajā līmenī, gan gājusi plašumā starpministriju un pašvaldību sadarbība. Abām valstīm ir līdzīga nostāja daudzos starptautiskās politikas jautājumos. Visnotaļ aktīva ir ekonomiskā sadarbība, par ko liecina tradicionālie čehu tramvaji un trolejbusi Rīgas ielās, gan arī pieaugošā savstarpēja preču apmaiņa. Novārtā nav palikusi arī sadarbība izglītības un kultūras jomā, Čehijā var apgūt latviešu valodu, bet Rīgā – čehu valodu, latviešu virsnieki studē Čehijā, iznāk abu tautu literatūras tulkojumi, Rīga koncertē čehu mākslinieki, bet Prāgā – latviešu.

Izstāde tapusi, pateicoties Čehijas vēstniecībai Latvijā un sadarbība ar daudzām kultūras iestādēm, izmantojot preses izdevumu publikācijas un privātpersonu arhīvus.

2011. gadā izstāde bija apskatāma ES Mājā Rīgā un Ventspils Augstskolā Ventspilī.

Paldies par finansiālo atbalstu uzņēmumiem: SIA Czech Business Representation un SIA Skrivanek Baltic.

www.mzv.cz/riga

Muzeja veidotā tematiskā izstāde „Audriņu traģēdiju pieminot” atskatās uz 1942.gada traģiskajiem notikumiem un cilvēku likteņiem – janvārī tika iznīcināts Rēzeknes novada Audriņu ciems, bet jūnijā tāds pats liktenis piemeklēja Lidices ciemu Čehijā – daudzu dzimtu turpinājums ir apstājies un klusē mūžībā.

Izstādes atklāšanā 4.janvārī plkst. 14:00 piedalīsies gan Čehijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Pavols Šepeļāks, gan Lidices muzeja vadītājs Ančo Marinov, gan arī LR Saeimas deputāti, Rēzeknes pilsētas un novada pašvaldību pārstāvji.

Izstāde atvērta:
4.janvārī – 14:00-17:00

5., 6.janvārī – 10:00-17:00
7.janvārī – 10:00-16:00

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::5.78468394sec.