Izmantojiet vasaras izskaņu, lai paviesotos zoodārzā un iepazītos ar jaunumiem

Rīgas Nacionālā Zooloģiskā dārza saziņas līdzekļu koordinatore, Biznesa augstskolas Turība absolvente Madara Poppela stāsta, kas jauns aplūkojams Rīgas ZOO, kā arī nedaudz iezīmē tuvākos pasākumus apmeklētājiem.

Rīgas svētki arī zoodārzā

Rīgas svētku ietvaros būs dažādas aktivitātes arī Rīgas Zooloģiskajā dārzā – notiks orientēšanas spēle, kurā būs jāatbild uz dažādiem jautājumiem. Atbildes varēs atrast zooloģiskā dārza teritorijā.

Ja runājam par dzīvniekiem, noteikti tuvākajā laikā ieteiktu atbraukt un apskatīt Humbolta pingvīnus, kas pie mums vienojas tikai uz kādu laiku, un jau pavisam drīz viņi dosies uz savām jaunajām mājām.

Tāpat ieteiktu izpētīt, kuros laikos dzīvnieki tiek baroti, jo pavērot viņus ēdienreizēs ir ļoti interesanti. Pavisam nesen, 4. augustā, tika atklāta arī jaunā surikatu mītne – aicinu atbraukt un aplūkot arī to. Šajā ekspozīcijā ir apkopoti daudzi risinājumi, kas ļauj omulīgi justies gan pašiem iemītniekiem, gan arī visiem apmeklētājiem. Ekspozīcijas veidošanā izmantoti universālā dizaina principi, tas nozīmē, ka piekļūt surikatu mītnei var arī ar bērnu ratiņiem un ratiņkrēsliem, kā arī apmeklētājus atdalošā siena būvēta no stikla, kas dod iespēju ikvienam pilnvērtīgi izbaudīt zvēriņu dzīves ainas. Savukārt dzīvniekiem ir plašs smilšu laukums, kurā rakņāties un meklēt kādus paslēpušos gardus kukaiņus un to kāpurus, bet vēsākām dienām noderīgas būs sildlampas aploka vidū.

Patlaban Rīgas zoodārzā dzīvo 13 surikatu ģimene. Ģimenes galva ir 2008. gadā šeit dzimusī mātīte Undīne. Savukārt tēviņš Jorens dzimis Tallinas Zoodārzā un uz Rīgu atceļojis 2010. gadā. Pāris ir bijis ļoti ražīgs, jo šo gadu gaitā ir dzimuši vairāk nekā 25 mazuļi. Lai ģimene nekļūtu pārāk liela un tajā nesāktos lieki kašķi, pagājušā gadā uz citiem zoodārziem nosūtīti 11 jaunie dzīvnieki – 9 surikati uz Beļģiju un 2 dzīvnieki uz Poliju. Surikatu saimē vairojas tikai bara galvenais pāris, savukārt bērnu aprūpē piedalās visa ģimene. Šobrīd viņi aktīvi apgūst jauno mītni un gaida apmeklētājus.

Madagaskaras milzukāmju pāris

Pavisam nesen pie mums ir atbraucis Madagaskaras milzukāmis – ļoti interesants dzīvnieciņš, kurš gan nemaz neizskatās pēc kāmja, kādu esam pieraduši redzēt. Turklāt, tagad šim kāmim (pirmā bija mātīte) ir atvests arī dzīvesbiedrs. Ļoti ceram, ka viņiem būs arī pēcnācēji, vismaz šobrīd izskatās, ka abi jau ir sadraudzējušies.

Vēl nesen ir piedzimuši Baltpurna briedēni - Pērkons, Saule, Daugava, Migla. Varu pačukstēt, ka tuvākajā laikā būs daudz jaunumu, bet pagaidām par tiem sīkāk nestāstīšu. Jāseko līdzi informācijai!

Katrs tiek pie sava vārda, neparastākie – Darbonis un Bjorns

Zirgveidīgajiem dzīvnieku mazuļiem vārds sastāv no tēva vārda pirmā burta, savukārt mātes vārda pirmajam burtam jābūt mazuļa vārda viducī. Pārējiem vārds tiek piešķirts diskutējot. Reizēm tiek rīkots arī konkurss, kurā apmeklētājiem ir iespēja iesūtīt savas versijas. Izvēloties vārdu, tiek ņemti vērā ciltsraksti, proti, ja ģimenē kādam ir vārds, kas sākas, piemēram, ar burtu P, tad arī pārējiem liek vārdus, kas sākas ar šo burtu.

Vieni no interesantākajiem vārdiem, kādi ir mūsu iemītniekiem, ir Rīgas Zoodārza filiālē "Cīruļi" dzīvojošajam Latvijas zilās šķirnes govs bullītim - Darbonis, vēl ir arī Rīgas Zoodārza Ungārijas stepju govs bullītis – Bjorns.

Arī mūsu iemītnieki dodas uz citiem zoodārziem

Manis jau pieminētie Humbolta pingvīni ceļos uz savām jaunajām mājām Āzijā. Jāsaka, ka visi 14 pingvīni pie mums jutās ļoti labi, iejutās jau uzreiz pēc atbraukšanas – viņi ir ļoti sociāli, peldas un izklaidē apmeklētājus.

Pēc plūdu nelaimes Tbilisi zoodārzā, kad daudzi dzīvnieki gāja bojā, mēs pievienojāmies atbalsta akcijai, un bijām viens no tiem zoodārziem, kas aizsūtīja viņiem dažus savus dzīvniekus. No Rīgas uz Tbilisi aizceļoja divkupru kamielis Villijs, alpakas Tomass, Karmena un Kamene, mājas jaks Pūpols, kā arī zildzelteno aru pāris Čabulis un Filipīna. Nesen saņēmām ziņu no Tbilisi, ka mūsu alpaku meitenei Karmenai ir piedzimis mazulis – vesels, skaists un aktīvs.

Sadarbības partneri visā pasaulē

Mums ir ļoti daudz sadarbības partneru – braucam ciemos pie viņiem, uzņemam pie mums. Notiek gan informācijas, gan dzīvnieku apmaiņa.

Zoodārzam ir ļoti daudz draugu un atbalstītāju tepat Latvijā – gan uzņēmumi, gan fiziskas personas, pateicoties kuru atbalstam, tiek īstenoti dažādi projekti un nodrošināta dzīvnieku labturība. Zoodārzs ir pateicīgs katram, kurš mūs atbalsta! Un vienmēr esam priecīgi arī par jauniem labvēļiem!

Ja vēlies palīdzēt, nebaro!

Runājot par laba vēlējumiem dzīvniekiem, vēlos lūgt visus apmeklētājus tomēr ņemt vērā uzrakstus uz būriem, kur tiek aicināts nebarot dzīvniekus. Liekais kumoss bieži vien var kaitēt dzīvniekam, jo ikdienā viņš saņem sabalansētu barību. Pat tāds ikdienišķs produkts kā maize dzīvniekam var būt ļoti kaitīgs un izraisīt pat nāvi. Bērni reizēm baro dzīvniekus ar popkornu, ko pavisam noteikti nevajadzētu darīt.

Noteikti iesaku izmantot vasaras noslēgumu, lai atbrauktu un apciemotu mūsu iemītniekus! Ziemā liela daļa no viņiem būs iekšējās mītnēs, un ne visus varēs tik labi apskatīt! Tāpēc gaidīsim Jūs ciemos!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Latvija
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.503932sec.