Aktīviem vakariem un brīvdienām - 5 interesanti velo maršruti Rīgā un apkārtnē

Ne vienmēr ir jāceļo kaut kur tālu prom, lai gūtu jaunus iespaidus un atsvaidzinātu savu ikdienu. Pietiek nedaudz painteresēties par savas dzimtās vai dzīves vietas vēsturi, un būsit pārsteigti, cik daudz interesanta un neizzināta patiesībā atrodas jūsu acu priekšā. Gaišie vasaras vakari (un arī brīvdienas) ir kā radīti, lai dotos patīkamā, ne pārāk apgrūtinošā velo izbraucienā pa tuvāko apkārtni, vai, kad tā jau pietiekami iepazīta, arī kādā brīvdienu  “ekspedīcijā” uz pilsētas pretējo malu.

Ierosmei piedāvājam piecus interesantus, vieglas grūtības pakāpes velo maršrutus dažādās Rīgas nomalēs, kas ļaus gan galvu izvēdināt pēc darba dienas, nedaudz izkustināt ķermeni un arī šo to jaunu atklāt un uzzināt.

Sīkāka informācija par šiem un citiem velo maršrutiem Rīgā un apkārtnē, apskatāmo objektu apraksti un praktiski ieteikumi atrodami šeit.

1. Daugavgrīvas sala.

Maršruta garums 14 km, sākums un beigas – pie Daugavgrīvas cietokšņa. Maršruts ved pa Parādes un Dzintara ielām līdz Rītabuļļiem, tad pagriežas uz jūras pusi un atpakaļ atgriežas pa liedagu. Daugavas  grīvas apkaime ir viena no vēsturiski interesantākajām vietām Rīgas apkaimē. Jau kopš 13.gadsimta tā bijusi vieta stratēģisku nozīmi. Sākotnēji 14.gadsimtā uzbūvētā Livonijas ordeņa pils atradusies Daugavas pretējā krastā, bet, upei mainot savu gultni (un tas vēstures gaitā noticis vairakkārt), nocietinājumus nācies pārcelt uz kreiso krastu, kur 17.gadsimtā uzbūvēts Daugavgrīvas cietoksnis. Cietoksnis ar savu ārkārtīgi interesanto vēsturi jau vien ir atsevišķas ekskursijas vērts. Bet pārējās interesantās vietas velo maršrutā ir arī Daugavgrīvas mols ar bāku (var būt bīstams sliktos laika apstākļos), Pareizticīigo  baznīca un Daugavgrīvas dabas liegums, kas izveidots kāpu biotopu, piejūras pļavu un tajās esošo aizsargājamo augu un ligzdojošo putnu aizsardzībai. Tāpat ieteicams pārbraukt pār Buļļupes tiltu uz Bolderājas veco daļu, kuras mazās ieliņas vēl glabā īpatnējo zvejnieku un strādnieku ciemata šarmu.

2. Ķīpsala, Dzirciems, Nordeķi un Iļģuciems

Patiesībā šeit apvienoti divi maršruti – pa Ķīpsalu (3,5 km) un Dzirciemu – Iļģuciemu (6,5 km), bet, tā kā abi ir diezgan īsi, tad kārtīgā ekskursijā mierīgi var izbraukt abus. Pievilcīgajā Ķīpsalā, kuru jau kopš 17.gadsimta apdzīvo zvejnieki, jūrnieki un pārcēlāji, mūsdienās ir apskatāma gan dārzos slīkstošā vecā koka apbūve, gan pavisam moderna arhitektūra. Ainaviskākā Ķīpsalas iela ir Balasta dambis, kas lepojas ar harmoniski atjaunotām koka arhitektūras pērlēm un lielisku skatu uz Vecrīgu un kuģiem Rīgas ostā. Uz Daugavgrīvas ielu no Ķīpsalas var nokļūt pa gājēju tiltiņu Ūdens ielas galā. Maršruta “sauszemes” daļa izmet loku pa Daugavgrīvas, Dzirciema, Slokas un Kandavas ielām, un arī ved garām vairākiem interesantiem objektiem – LU Botāniskajam dārzam (starp citu, vēl var paspēt uz krāšņo rododendru ziedēšanu), Nordeķu muižai un parkam, Dzegužkalnam, Hāmaņa muižai, Rīgas Mārtiņa baznīcai un citām interesantām vietām.

3. Torņakalns un Āgenskalns.

Daudzveidīgais 10 km garais maršruts līkumo pa mazajām Āgenskalna  apkārtnes ieliņām, gar ainavisko Māras dīķi, cauri Arkādijas un Uzvaras parkiem. Maršrutu ieteicams papildināt, izbraucot arī ārkārtīgi skaisto velo celiņu gar Mārupītes krastiem Bieriņu apkaimē (3 km katrā virzienā). Šī patiešām ir cita Rīga. Dažas vietas te ir vēlme nosaukt par Rīgas “laukiem”. Tepat, blakus ikdienas automašīnu un cilvēku nepārtrauktajai un skaļajai straumei, ir pagalmi, kuros dzīve rit mierīgā 20. gs. sākuma gaitā. Arī interesantu apskatāmo vietu šeit ir tik daudz, ka ar vienu ekskursiju nekādi nepietiks – Jāņa Akuratera, Ojāra Vācieša muzeji un Eduarda Smiļģa muzeji, Hartmaņa muižiņa, Torņklana stacija ar deportācijās izsūtīto piemiņas zīmi, Māras dīķis un Arkādijas dārzs, Induļa Rankas skulptūru parks Bieriņos, vēsturiskais Āgenskalna tirgus un mūsdienās atjaunotais un ļoti iemīļotais Kalnciema kvartāls, un vēl daudz citu skaistu un interesantu vietu.

4. Mežaparks un Sarkandaugava.  

Šis 12 km garais Maršruts apvieno divas pretstatiem bagātas Rīgas apkaimes – kluso un skujkoku mežu smaržas apņemto Mežaparku un industriālo uzņēmumu ieskauto Sarkandaugavu. Vai zinājāt, ka mūsu Mežaparks ir pasaulē zināms kā unikāls pilsētbūvniecības un plānošanas piemineklis – viens no pirmajiem šāda veida “dārzu pilsētas” piemēriem Eiropā, kura pirmsākumi meklējami 19. – 20. gs. mijā? Savukārt Sarkandaugavu, kuras teritorijā savulaik rīdzinieki ganījuši lopus, līdz 18.gadsimta beigām bijusi zvejnieku ciems, ber 19.gs. tur uzbūvēti daudzi rūpniecības uzņēmumi.  Arī mūsdienās Sarkandaugava, kā neatņemama Rīgas sastāvdaļa, pārsteidz gan ar savu industriālo vidi, gan ar veco (t.sk. koka) apbūvi, kuras daudzi nami ir saglabājušies no 19. gs. otrās puses un 19. – 20. gs. mijas. Ja dodaties braucienā kopā ar bērniem, droši varat iegriezties Zooloģiskajā dārzā vai izmantot kādu no atrakciju piedāvājumiem, bet dažas citas interesantas vietas šai apkaimē ir Mežaparka Lielā estrāde, kultūras muzejs “Dauderi”, un neogotikas stilā būvētā a/s “Aldaris” ēka – viens no retajiem uzņēmumiem, kas tik maz mainījis savu izskatu (šeit atrodas arī Alus muzejs). Siltā laikā sportiskās aktivitātes lieliski var papildināt ar atsvaidzinošu peldi Ķīšezerā.

5. Jugla un Juglas mežs

15 km garais maršruts būs kā ekspedīcija pa kādreiz romantisko Pierīgas muižiņu izbijušo godību. Juglu, kas izvietojusies Juglas ezera krastos, dēvē par Rīgas vārtiem, kas tādi ir bijuši jau kopš 13.gs. Juglas vietvārda rašanos skaidro ar tā lībisko izcelsmi (jog– upe). Sākot ar 18. gs., ezermalā parādās Rīgas bagāto namnieku izpriecu un atpūtas muižiņas, bet 19. gs. izveidojas vairāki tam laikam nozīmīgi industriālie uzņēmumi – cukura, papīra, sērkociņu, linu audumu, kokvilnas ķīmisko vielu fabrika u.c. Maršruta gaitā apmeklēsiet gan vēsturisko Strazdu muižu, kas pirmo reizi rakstos minēta jau 16.gs., gan Grāvenheldes muižas vietu uz salas Juglas ezerā (diemžēl nav saglabājusies, bet tur 18.gs. beigās esot uzturējies vācu dzejnieks un filozofs J.G.Herders). Būs iespēja arī izmest loku pa Juglas mežu un atsvaidzināties ezerā.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Daiļslidošanas sacensības  Valmieras TIC
No 6. līdz 7. aprīlim Valmieras Olimpiskā centra ledus hallē notiks starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Wolmar Spring Cup 2024”. | Skatīt vairāk
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.18135095sec.