Iveta Apkalna un Berlīnes Konzerthaus simfoniskais orķestris koncertēs Lielajā ģildē

Latvijas valsts simtgades koncertciklā “Dzimuši Latvijā” 28. septembrī uz Lielās ģildes skatuves satiksies viena no Eiropas aktīvākajām un pieprasītākajām solo ērģelniecēm Iveta Apkalna un Berlīnes Konzerthaus simfoniskais orķestris. Diriģenta Juraja Valčuha vadībā skanēs Oto Nikolai, Jozefa Jongena un Ludviga van Bēthovena kompozīcijas. Koncertu organizē VSIA “Latvijas Koncerti”.

Koncerta programmā - vācu komponista Oto Nikolai uvertīra operai “Jautrās vindzorietes”. Tā ir valdzinoša muzikāla komēdija, kuras pamatā ir Viljama Šekspīra luga. Operā savijas humors un lirika, fantastika un reālā īstenība. Dzirdēsim arī beļģu komponista Jozefa Jongena Ērģeļkoncertu “Sinfonia Concertante” un  Ludvigs van Bēthovena Trešo – “Heroisko” simfoniju.

Berlīnes Konzerthaus orķestris ir viens no Berlīnes vadošajiem orķestriem, kas rezidē Berlīnes koncertzālē - Konzerthaus Berlin. Orķestris ir dibināts 1952. gadā toreizējā Austrumvācijā kā sāncensis orķestrim “Berlīnes Filharmoniķi”, kas atradās Rietumberlīnē. Orķestra mākslinieciskais vadītājs šobrīd ir ugunīgais ungāru diriģents Ivans Fišers, kurš savu radošo dzīvi dala starp paša dibināto Budapeštas festivāla orķestri un Berlīnes Konzerthaus simfonisko orķestri. Orķestrim ir arī divi galvenie viesdiriģenti – Dmitrijs Kitajenko un Jurajs Valčuhs.

Jurajs Valčuhs ir dzimis Slovākijā, studējis kompozīciju Bratislavā, Sanktpēterburgā un Parīzē.Valčuha pirmā debija bija ar Francijas Nacionālo orķestri. Tai sekoja uzaicinājumi sadarboties ar orķestri “Berlīnes Filharmoniķi”, Bostonas Simfonisko orķestri un Ņujorkas Fiharmonijas orķestri.

Iveta Apkalna ir viena no Eiropas aktīvākajām un pieprasītākajām solo ērģelniecēm. Viņas spēlē savienojas spožs koncertiskums, perfekta virtuozitāte un nevainojama stila izpratne. Iveta Apkalna sniedz koncertus Eiropas, Āzijas un ASV slavenākajos koncertnamos, nozīmīgos starptautiskos festivālos, uzstājas ar vadošajiem simfoniskajiem orķestriem (“Berlīnes Filharmoniķiem”, Bavārijas Radio Simfonisko orķestri, Losandželosas Filharmonisko Orķestri, Romas Nacionalās akadēmijas Santa Cecilia orķestri, kamerorķestriem Kremerata Baltica un Sinfonietta Rīga u.c.) un ievērojamākajiem diriģentiem, starp kuriem tādi vārdi kā Klaudio Abado, Mariss Jansons, Sers Antonio Papano, Mareks Janovskis, Simona Janga u.c.

Iveta Apkalna tikusi pie plašas starptautiskas atzinības, saņemot vairākas balvas starptautiskajos konkursos. 2002. gadā pēc uzvaras konkursa “Royal Bank Calgary International Competition” Eiropas atlases kārtā, šī paša konkursa finālā Kanādas pilsētā Kalgari Iveta saņem prestižo J. S. Baha balvu. 2003. gadā viņa iegūst pirmo vietu un vairākas speciālbalvas Starptautiskajā M. Tariverdijeva konkursā Kaļiņingradā (Krievija).

2003. gadā viņai piešķirta “Latvijas Lielā Mūzikas Balva”, 2015. gadā – Latvijas Kultūras ministrijas “Izcilības Balva Kultūrā”, kā arī Latgaliešu kultūras gada balva “Boņuks” kategorijā “Gada cilvēks kultūrā”.

2005. gadā viņai pasniegta Vācijas Fonoakadēmijas balva “ECHO Klassik” kategorijā “Labākā atskaņotājmāksliniece” (Iveta ir pirmā godalgotā ērģelniece šīs balvas pastāvēšanas vēsturē), savukārt 2008. gadā Iveta saņem savu otro ECHO balvu kategorijā “Klasika bez robežām”.

2017. gada janvārī durvis vēra Hamburgas Elbas Filharmonija, un Iveta Apkalna kļūst par šī nama goda ērģelnieci (Titularorganistin), kas regulāri tur koncertē un ir šīs zāles ērģeļu koncertu programmu sastādītāja un mākslinieciskā vadītāja.

Koncertcikls „Dzimuši Latvijā” ir Latvijas valsts simtgades notikums, kuru atbalsta Kultūras ministrija. Koncertcikla ietvaros Latvijas klausītājiem tiek piedāvāta iespēja pieredzēt gan Latvijas jauno talantu, gan jau starptautiski atzītu un pasaulē pieprasītu mūzikas zvaigžņu uzstāšanos Latvijas simtgadē Latvijas koncertzālēs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.10448885sec.