Rīgas augstākajā kalnā notiks tradicionālās Jāņu svinības

Jau vairākus gadus līgotāji, kuriem tuvāka ir tradicionālā Jāņu svinēšana, pulcējas Rīgas augstākajā kalnā – Dzegužkalnā, kur arī šogad iedzīvotāji gaidīti Jāņu nakts svinībās, aicinot kopā ar Jāņa māti un Jāņa tēvu iepazīt latviešu tautas tradīcijas ar vainagu pīšanu, uguns iedegšanas rituālu, līgošanu, dziesmām, dančiem un rotaļām. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Jau no plkst. 18.00 Jāņa bērnus aicina sagatavoties svētkiem, iekārtot labāko svinēšanas vietu un nopīt svētku vainagus radošajā darbnīcā.

Plkst. 20.00 svinīgi ar tāšu taures skaņām estrādē sāksies svinības. Dzegužkalna Jāņi nav iedomājami bez Jāņu mātes un Jāņu tēva, kuru lomās arī šogad iejutīsies Zoja Heimrāte un Edgars Lipors. Pirmo reizi Dzegužkalnu ielīgos "Suitu sievas" un ieskandinās "Suitu dūdelnieki" no Kurzemes. Viesi no Alsungas ar savām dziesmām un kopīgām rotaļām priecēs svētku apmeklētājus līdz pulksten 22.00.

Plkst. 22.00 Jāņa māte un Jāņa tēvs aicinās uz uguns rituālu, kāds iespējams tikai Dzegužkalnā, kur pasākuma apmeklētāji dosies lāpu gājienā uz kalna virsotni, lai svinīgi iedegu pūdeli, tad uguns rats, noripodams kalna pakājē, iedegs lielo Jāņuguni. Kopā ar Ilgu Reiznieci un Māri Muktupāvelu tiks svētīta Dzegužkalna Jāņuguns. Tajā jau tradicionāli tiek sadedzināti pērnie Jāņu vainagi un rituālā nozīmē viss, kas jāatstāj pagātnē.

Pēc Jāņuguns iedegšanas apmeklētāji varēs mācīties un izdziedāt līgotnes kopā ar postfolkloras grupu "Iļģi", kas tās krājuši jau vairākus gadu desmitus un izdziedājuši tālu aiz Latvijas robežām. Ik gadu Dzegužkalna Jāņu svinības pārsteidz ikvienu ar lielo latviešu danču tūri, kuras vadību jau tradicionāli ir uzņēmies Valdis Putniņš un "Rīgas Danču klubs".

"Tā patiesi ir vienreizēja sajūta, kad visa skatuve elpo un viļņojas vienā ritmā," saka pasākuma rīkotāji.

Pusnaktī Dzegužkalnā tiks sumināti un ar ozollapu vainagiem godināti visi klātesošie Jāņi.

Jāņu nakts tumsu kliedēs jaunā folka grupa "Jauno Jāņu orķestris", kas īpaši šiem svētkiem veido Saules dziesmu programmu, ko papildinās arī dažādi Jāņu svinību rituāli Jāņa mātes un Jāņa tēva vadībā.

Saules atnākšanu ikviens svinību apmeklētājs varēs sagaidīt kopā ar ekoloģiskās mūzikas grupu "Ducele", kas līgotājus aizraus lustīgās dejās līdz pat rīta gaismai, bet plkst. 4.20 kopā ar Jāņa māti un Jāņa tēvu būs iespēja kalna galā sagaidīt saullēktu.

Par omulību pasākumā rūpēsies vairākas lauku virtuves un alus krodziņi, kas piedāvās dažādus svētku tradicionālos ēdienus un dzērienus.

Pasākuma rīkotāji aicina ņemt līdzi savas sedziņas, sēdēšanai Dzegužkalna nogāzē un pļavā, kā arī lietus mētelīšus un pretodu līdzekļus. Vislabāk uz Dzegužkalnu doties ar 5. tramvaju vai 3. autobusu. Sabiedriskais transports 23. un 24. jūnijā Rīgā būs bez maksas.

Tradicionālos Jāņus Dzegužkalnā atbalsta Rīgas pašvaldība, organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments (RD IKSD) sadarbībā ar "Austras biedrību". Pasākuma programma pieejama tīmekļa vietnē: www.kultura.riga.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
Latvija 5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.36697698sec.