Interesentus aicina doties ekskursijā «Dabas un klimata ietekme uz Rīgas vēsturi»

2020. gada 26. janvārī plkst. 14.00 Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina uz svētdienas programmas ekskursiju "Dabas un klimata ietekme uz Rīgas vēsturi". Tā būs iespēja izzināt kā Rīgas vēstures gaitu ietekmējuši dabas apstākļi, kataklizmas un klimata mainība.

Vadot ekskursijas dalībniekus ekspozīcijā cauri Rīgas un rīdzinieku dzīves gadu simtiem, muzeja vēsturniece Irēna Strēle atklās pilsētas likteņstāstu no neparasta rakursa, paverot ieskatu līdz šim maz apzinātā zonā – kā pilsētas un tās ļaužu esības formas no vissenākajiem laikiem līdz pat mūsdienām ir ietekmējis un pat noteicis tas, ko saucam par dabu. Virkne muzeja priekšmetu no dažādiem gadsimtiem atklāj ļaužu dzīvesveida un dabas apstākļu mijiedarbību. Kā un kad sākās apdzīvotība šeit, Rīgas vietā, kādi bija galvenie iemesli šim procesam? Rīga ir pārdzīvojusi ne tikai mēri, karus, varas maiņas, bet arī vētras, plūdus, dabas katastrofas un pat mazo ledus laikmetu. Kā tas viss ietekmēja ļaužu ikdienu, paradumus, dzīves uztveri? Vēstures stāsti muzejā sniedz liecības, atgādina un pat pierāda.

Dabas dotumi lielā mērā izraisījuši Rīgas veidošanos, tās izaugsmi, bet dabas untumi to postījuši, savukārt, klimata apstākļi noteikuši šejieniešu dzīves ziņu. Kā klimatiskie apstākļi veicina vai bremzē attīstību, kā tie ietekmē vietējo arhitektūru, dzīves stilu, tradīcijas, modi, attiecību modeļus, aicinās aizdomāties ekskursijā uzzinātais. Iespējams, tā būs viela arī saistošām savstarpējām pārrunām.

Aizvien biežāk un aizvien skaļāk pasaulē runā, satraucas par klimata pārmaiņām, kas skar visus mūs, kas apdzīvojam planētu – Zeme. Klimata pārmaiņas mūsu reģionā – Rīgā un tās apkārtnē – ir notikušas gan tālā senatnē, gan tās vērojamas šobrīd. Dažāda veida katastrofas var būtiski ietekmēt Zemes klimatu. Šīs sakarības tiek pētītas un analizētas. Piemēram, jau 18. gadsimta pētnieki secināja, ka vulkānu izvirdumi var ietekmēt klimatu, un uzskatīja, ka 1783. gada auksto ziemu Eiropā radīja Laki vulkāna izvirdums Īslandē. Arī mūsdienu pasaulē vulkānu ietekmējošais spēks nav mainījies. Arī to, kā globālas dabas katastrofas atbalsojušās Rīgas vēsturē, un daudz ko citu pārdomas rosinošu, uzzinās svētdienas ekskursijas dalībnieki.

Cilvēka kā indivīda iespējas ietekmēt dabu ir niecīgas, un primitīvās sabiedrības, kuras eksistēja saskaņā ar dabas likumiem, to neietekmēja. Toreiz cilvēks piemērojās dabai, taču, ar zinātnes un industrializācijas attīstību, cilvēkus pārņēma savas varēšanas izjūta – pakļaut dabu sev, savas ērtības nodrošināšanai. Ikviens mēs šodien baudām šos sasniegumus, bet aizvien draudošāk Zemes civilizācija sāk apjaust dabas pakļaušanas sekas.

Plašāka informācija: Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Komunikācijas darba nodaļā, tel.: 67356676.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48659301sec.