Rīgas Zooloģiskais dārzs par tropu mežu aizsardzību

Mitro tropisko mežu augu un dzīvnieku daudzveidība ir neizmērojama, bet ik gadu izcirsto lietus mežu platība pārsniedz pusi Latvijas teritorijas. Izcirsto mežu vietā plešas banānu, kafijas, kakao un eļļaspalmu plantācijas, padarot arī mūs visus līdzatbildīgus par pasaulē augu un dzīvnieku sugām visbagātāko mežu iznīcināšanu.

Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza (RNZD) Tropu māja un Nacionālā botāniskā dārza (NBD) oranžērija ir kā tropisko mežu vēstneši Latvijā un tāpēc likumsakarīgi, ka 4. februārī plkst. 13.00 RNZD Tropu mājā tiks noslēgts sadarbības līgums starp RNZD un NBD par turpmāko sadarbību sabiedrības vides izglītošanā un iesaistīšanā dabas aizsardzības aktivitātēs.  

Tā kā gan Salaspilī, gan Rīgas zoodārzā gada beigās Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta “Vides monitoringa, kontroles un izglītības projekts” ietvaros paredzēts pabeigt mūsdienīgu vides izglītības centru būvniecību, ir būtiski apvienot spēkus un prātus kopīgām vides izglītības aktivitātēm, jo augi un dzīvnieki dabā ir teju kā vienots veselums, kas spēj eksistēt tikai vienotā ekosistēmā.

Jānis Rudzītis, RNZD valdes priekšsēdētājs: “Jo dabā lielāka augu daudzveidība, jo vairāk sugu dzīvniekiem tā būs piemērota dzīves vide. Dzīvnieku aizsardzība nav iedomājama bez to dabiskās dzīves vides saglabāšanas, tāpēc likumsakarīgi, ka mēs sabiedrības vides izglītošanu gribam realizēt kompleksi, apvienojot augu un dzīvnieku audzēšanas un aizsardzības lietpratēju, kā arī izglītības speciālistu pieredzi un prasmes”.

Artis Vītiņš, NBD direktora p.i.: “Augu un dzīvnieku valstis ir nesaraujami saistītas. Tieši dzīvnieki nosaka augu savstarpējās attiecības, kādu apēdot, kāda sēklas izplatot vai kādu apputeksnējot. Strādājot kopā, mums būs vieglāk sabiedrībai viest sapratni par sarežģītajām dabas likumsakarībām, kuras nosaka visas mūsu Zemeslodes eksistences ilgtspēju, kura iespējama vien līdzvērtīgi esot līdzās augiem, dzīvniekiem un arī cilvēkam.”

Tropu mēnesis Rīgas Zoodārzā

Februārī, laikā, kad cilvēki visvairāk ilgojas pēc pavasara, RNZD jau tradicionāli tiek izsludināts “Tropu mēnesis”, kad zoodārza Tropu mājā zinātkārus apmeklētājus gaida dažādi pārsteigumi un uzdevumi, kuri veicina izpratni par tropu mežu un tā iemītnieku dzīvi. Šogad Tropu mēnesis veltīts dažādām dzīvnieku maņām, tāpēc aicinām kopā ar Tropu mājas Viszini Naksnīti SAREDZĒT, SADZIRDĒT, SATAUSTĪT UN SAOST DŽUNGĻUS. Tā kā Naksnītis ir visnotaļ noslēpumains zvērs, ar apmeklētājiem viņš galvenokārt tiksies zoodārza sociālajos tīklos un attēlos dažādu uzdevumu lapās, tā padarot Tropu mājas apmeklējumu aizraujošāku. Bet “Tropu mēneša” atklāšanas pasākumā 4. februārī Naksnītis klātesošos iepazīstinās ar dzelteno karalisko pitonu Bredu, kurš jau ieradies zoodārzā, lai pēc gada iekārtotos uz dzīvi jaunajā Vides izglītības centrā. 

Tropu mēnesis Nacionālajā botāniskajā dārzā

Ar īpašu noskaņu “Tropu mēnesī” ciemos aicina arī NBD oranžērija Salaspilī, Miera ielā 1, kur katru piektdienas un sestdienas vakaru, sākot no 4. līdz 26. februārim, no plkst. 18.00 līdz 20.30, ar Salaspils novada Kultūras nama atbalstu, apmeklētāji aicināti apskatīt izgaismotās oranžērijas silto subtropu, vēso subtropu un tropu zāles. Lai arī NBD oranžērijā būtu jūtama Naksnīša klātbūtne, viņš sagatavojis īpašu dāvanu – dzīvnieku, kurš visvairāk līdzinās augam.

Informējam, ka naksnīgo tropu apmeklēšana Nacionālajā botāniskajā dārzā, t.sk. ar automašīnām, būs iespējama, izmantojot ieeju no Rīgas ielas puses, iegādājoties ieejas biļeti un uzrādot sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu pie ieejas oranžērijā. Bērniem līdz 11 gadu vecumam (ieskaitot) nav jāveic Covid-19 testi. Bērniem no 12 gadu vecuma, kam nav sadarbspējīga Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, apmeklējuma laikā jāuzrāda testēšanas sertifikāts, vai laboratorijas izziņa par pēdējo 72 stundu laikā veiktu skrīninga testu ar negatīvu rezultātu. Salaspils novada iedzīvotājiem, uzrādot “Salaspiliešu karti” ieeja NBD bez maksas.

“Iestādi tropu mežu!”

Ar šādu aicinājumu 4. februārī sāksies arī ziedojumu vākšanas akcija RNZD Tropu mājas bagātīgā augāja atjaunošanai un papildināšanai ar jauniem augiem. Katrs zoodārza labvēlis, ziedojot 20 EUR kļūs par kāda, ar NBD atbalstu iestādīta tropiskā auga “krusttēvu”, vai “krustmāti”.  Zoodārza Tropu māja pērn svinēja 20 gadu jubileju un vairāki augi jau zaudējuši savu krāšņumu. Marta vidū, iesaistot Nacionālā botāniskā dārza speciālistus, paredzēta to atjaunošana ar jauniem stādījumiem un tur ļoti noderīgs būs katrs atbalsts. Ziedotāji tiks reģistrēti Zoodārza mājas lapā un, akcijai beidzoties, ikviens redzēs, kura auga iestādīšanu Tropu mājas “džungļos” ir atbalstījis. Sīkāk par akciju var lasīt šeit: https://rigazoo.lv/lv/atbalsti/iestadi-tropu-mezu. Iestādi savu tropu mežu!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
20 EUR
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Jauna dabas taka Ērgļos.  Madonas TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50854778sec.