VIDEO: Rīgas Zooloģiskajā dārzā lūsenītes Doras vārda došanas svinības un svētku maltīte

15. septembrī Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā notika 30. maijā dzimušās lūsenītes vārda došanas svinības kopā ar zoodārza lūšu aizbildņiem Jēkabpils novada pārstāvjiem.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis uzsvēra: ”Lūsenītes vārda došanas iniciatīvai tika iesniegti vairāk kā 100 priekšlikumi un vislielāko iedzīvotāju atsaucību guva vārds – Dora! Mazās Doras ģimenei esam sarūpējuši gardu cienastu – liesu liellopu gaļu un paipalu olas, lai svētku mielasts Latvijas skaistāko dižkaķu ģimenei izdotos lielisks! Mēs esam ļoti priecīgi, ka Jēkabpils novada aizbilstamajiem - lūšu ģimenei Rīgas Zoodārzā šogad ir atkal piedzimis mazulis, jo tikai labi aprūpēta dzīvnieku ģimene radīs pēcnācējus. Par to liels paldies zooloģiskā dārza profesionālajiem darbiniekiem!”

Kā ierasts, Rīgas zoodārza lūšu atbalstītājiem Jēkabpils novada iedzīvotājiem bija jāizdomā vārds šogad dzimušajai lūšu meitenītei. Tās vārdā bija jāiekļauj burti “D” un “R”, kas simbolizē abus jaunā dzīvnieka vecākus – Dadzi un Rubīnu.

Pasākuma noslēgumā lūšu ģimene saņēma svētku mielastu – īpašu torti lūšu gaumē. Pirmais to nogaršoja lūsenītes lielais brālis Rems, savukārt pati gaviļniece kautrējās pietuvoties kārumam. Tās vietā viņa izvēlējās paspēlēties ar bumbu. Pēc kāda laiciņa arī Dora sadūšojās apostīt neparasto objektu, kas pēkšņi bija parādījies viņu voljērā. Pārliecinājusies par tā apetītlīgo smaržu, lūsenīte sāka kāri mieloties ar gaļas gabaliņiem – smēķēja labi!

Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza un Jēkabpils sadarbība ilgst jau vairāk nekā deviņus gadus un ir visnotaļ likumsakarīga, jo pilsētas ģerboni rotā lūsis. Jēkabpilieši Rīgas zoodārzā dzimušajiem lūšiem iepriekš  devuši visai skanīgus vārdus – Jakobīne, Hercogs, Jete, Lūsija, Ambēra, Jēkabs, Jākobs, Demija, Rems ... Viens no lūsēniem – Hercogs nu dzīvo Rīgas sadraudzības pilsētas Kobes zoodārzā Japānā.  Pārējie nonākuši gan dažādos ārvalstu zoodārzos, gan Polijā, kur ar Pasaules Dabas fonda atbalstu tiek realizēta lūšu atkalatjaunošanas programma.

Šobrīd Dora dzīvo kopā ar vecākiem Dadzi un Rubīnu, kā arī iepriekšējā gadā dzimušajiem lūšu jaunuļiem Demiju un Remu, kuri visai tuvā nākotnē dosies uz citiem zooloģiskajiem dārziem EEP programmas ietvaros.

Daudzviet Eiropā Eirāzijas lūsis (Lynx lynx) un, tostarp, tā Latvijā sastopamā pasuga ziemeļu lūsis (Lynx lynx lynx), savvaļā ir nopietni apdraudēta un ir ļoti svarīgi to pilnvērtīgi saglabāt arī nebrīvē. Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs piedalās starptautiskajā apdraudēto lūšu sugas uzturēšanas un vairošanas Eiropas programmā (EEP), turklāt esam viens no četriem zoodārziem, kas saņēmis programmas koordinatoru ieteikumu lūšu pāra vairošanai 2022. gadā. Rīgas zoodārza lūšu pārim Dadzei un Rubīnam Eiropas zoodārzos nav radinieku, kas šo dzīvnieku iespējamos pēcnācējus padara īpaši vērtīgus Eiropas lūšu sugas saglabāšanas projekta ietvaros. Lūsi Rubīnu savulaik atrada kādā Vidzemes mājas pagalmā, savukārt lūseni Dadzi no Viļakas mežiem uz zoodārzu atveda mežstrādnieki. Kopumā,  vairāk nekā 20 gadus piedaloties lūšu vairošanas programmā, Rīgā un Rīgas zoodārza filiālē “Cīruļi” dzimušie lūši nosūtīti uz zoodārziem Igaunijā, Lietuvā, Skotijā, Somijā, Spānijā, Ungārijā, Ukrainā un citur. Apdraudēto sugu saglabāšana nebrīvē ir visai komplicēts process, kura mērķis ir daudzviet izzūdošu dzīvnieku sugu ģenētiski pilnvērtīgu īpatņu  kopuma saglabāšana nebrīvē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43571901sec.