TOP 7 lietas un vietas Melngalvju namā

MELNGALVJU NAMA FASĀDE

Melngalvju nama fasāde ir īsts mākslas darbs, kas aicināt aicina sevi izpētīt un apbrīnot.

Savukārt, lai uzzinātu, kā sauc katru fasādes figūru un kāda ir to simboliskā nozīme, jāizpēta Melngalvju nama digitālā ekspozīcija nama vēsturiskajos pagrabos.

14. GADSIMTA PAGRABI

Pagrabu līkloči vilināt vilina bērnus izskriet tiem cauri, pieaugušajiem interesantāka var būt pagrabos izvietotā izstāde un filma, kas atklāj Melngalvju nama likteni gadsimtu garumā. Pagrabos vārda tiešā nozīmē var pieskarties viduslaiku Rīgas vēsturei, kā arī atrast savu un savas ģimenes vietu uz vēsturiskās laika ass.

AR ADĪKLI UZ MELNGALVJU NAMA SVĒTKU ZĀLI

Vēsturiskajā Melngalvju namā aplausi ir skanējuši daudziem slaveniem 19. gadsimta pianistiem. Bet, vai jūs zināt, ko rīdzinieces 19. gadsimtā ņēma līdzi uz koncertiem Melngalvju namā? Adīkli. Rīgas dāmas koncertu laikā adīja. Tā laika Rīgas vācu prese pat raksta par rīdzinieču “adīšanas māniju”. Bet, šķiet, izskaidrojums ir bijis gaužām praktisks. Zeķes 19. gadsimta sākumā esot ražotas no vadmalas, kas savukārt Rīgā neesot ražota. Tā nu rīdzinieces izmantojušas vai katru brīvo brīdi, lai apadītu savas ģimenes.

ZILĀS ZĀLES DEBESU MIERS

Melngalvju nama Zilās gvardes zāle varbūt ir saņēmusi visvairāk komplimentu. Gaišzilā telpa ar savu debesu mieru apbur vai katru Melngalvju nama viesi. Gan lielu, gan mazu. Trešklasnieki pieklust, pieaugušie ķer mirkli ikdienas meditācijai un cer atgriezties Zilajā zālē vēlreiz, kad “būšot vairāk laika”.

SUDRABA KOLEKCIJAS SMALKUMI

Melngalvju nama sudraba kolekciju visos laikos ir apbrīnojuši augsti Rīgas viesi. Karaļi, cari, prezidenti un imperatori. Aicinām iejusties karalisko viesu lomās un atrast Melngalvju nama sudraba kolekcijā izsmalcinātus kūku nažus un svētdienas noskaņā iederīgu kafijas servīzi, kā arī sudraba dāmu somiņu, kurā neko nevar ielikt. Ja nu tikai mobilo telefonu.

VĒSTURISKIE SALONI – KĀ MĀJĀS

“Vai tad tur drīkst sēdēt?”, jautā ne viens vien viesis, ieraugot Melngalvju nama salonos ar samta un zīdu audumu apvilktos krēslus. Drīkst. Iekārtojieties ērti vēsturisko salonu senatnīgajos krēslos un aizmirstiet 21. gadsimta rūpes. Iztēlojaties, kādas bija rūpes 19. gadsimtā. Un prieki. Kāds varētu būt bijis ikdienas solis un kādas varētu būt bijušas sarunas greznos Rīgas namos un salonos?

TEMĪDA - TAISNĪBAS DIEVIETE

Tēlnieka rokas viņu 18. gadsimta vidū ir tik skaisti veidojušas, ka Melngalvju nama viesi nereti aizmirst klausīties gida stāstījumā, jo kā apburti raugās viņā. Un viņa ir bijusi tik gudra, ka gandrīz visi joprojām zina, kā viņu sensenos laikos sauca – Temīda, taisnības dieviete.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.67866087sec.