Iepazīsti Mangaļsalas nocietinājumus! Izveidots bezmaksas audiogids

Šoruden aicinām iepazīt unikālo un noslēpumaino Mangaļsalu! Bezmaksas audiogids Jūs iepazīstinās ar dažādu gadsimtu militārajām būvēm - Krievijas impērijas bunkuri (1874–1912), Latvijas brīvvalsts laika nocietinājumi (1928), padomju gadu munīcijas noliktavas un citi interesanti objekti. Mangaļsalā pieejamās pastaigu takas ļaus iepazīt Piejūras dabas parku ar tā mežiem un kāpām. Vērīgākajiem Mangaļsalas audiogida klausītājiem iespēja piedalīties konkursā un laimēt vērtīgas ceļošanai noderīgas balvas!

Rīgā un tās apkārtnē būs grūti atrast otru tādu apkaimi, kura dabas un vēstures mantojuma bagātībā spētu mēroties ar Mangaļsalu. Diemžēl šī teritorija ilgu laiku nebija pieejama sabiedrībai un pazuda no mentālajām kartēm. Lai dotu iespēju interesentiem iepazīt unikālo krasta aizsardzības nocietinājumu teritoriju Mangaļsalā, Rīgas plānošanas reģions projekta "Militārais mantojums” ietvaros izveidoja audiogidu “Mangaļsalas nocietinājumi”. Audiogids pieejams ceļojumu aplikācijā izi.Travel. Ikvienam ir iespēja jebkurā laikā doties ekskursijā un noklausīties piecpadsmit stāstus par dažādos gadsimtos celtajām būvēm.

Ko piedāvā audiogids “Mangaļsalas nocietinājumi”

Ekskursijas laikā iespējams uzzināt par Latvijas armijas Sapieru pulka celto bunkuru 1928. gadā, kas tolaik bija viens no pirmajiem šāda veida bunkuriem Baltijas jūras krastā; par munīcijas noliktavām, kur mājvietu sev atradusi Latvijā otrā lielākā ziemojošo sikspārņu kolonija; par 1912.gadā būvētajām krasta artilērijas baterijām; par Mangaļsalas teritorijā agrāk esošo dzelzceļu, pa kuru, padomju armijai aizejot, tika izvesti 600 vagoni ar artilērijas šāviņiem; par norvēģu dzelzsbetona kuģa “Lady Kathleen” vraku un citiem interesantiem militārā mantojuma objektiem.

Lai klausītos audiogidu, mobilajā ierīcē nepieciešams lejupielādēt bezmaksas aplikāciju "izi.TRAVEL", meklētājā ierakstīt "Mangaļsalas nocietinājumi" un sākt ekskursiju. Stāsti pieejami latviešu, angļu un krievu valodā.

Mangaļsalas vēsture

Mangaļsala ir viena no Rīgas pilsētas apkaimēm, kas pirms pievienošanas Rīgai bija daļa no padomju laikā likvidētā Mangaļu pagasta. Pēc tam, kad Daugava 1567. gada pavasara palos izlauza jaunu gultni uz jūru, vecā ieteka pie Vecāķiem pamazām sāka aizsērēt. Vecdaugavas apkaimē esošā 1305. gadā celtā Daugavgrīvas pils bija savu nozīmi zaudējusi, tādēļ Daugavas kreisajā krastā 17. gadsimtā tapa Daugavgrīvas cietoksnis, bet 18. gadsimtā Komētforts. Pēc Krimas kara 19. gadsimta beigās sākās Mangaļsalas militārā attīstība, tika izbūvētas lielgabalu pozīcijas ar krasta artilērijas baterijām, šāviņu noliktavas un abpus Daugavas grīvai radās nocietināta teritorija, kas kalpoja militārām vajadzībām līdz pat 1990. gadiem, kad Latvija atguva neatkarību un šeit esošais Krievijas karaspēks no Mangaļsalas aizbrauca.

Dabas parks “Piejūra”

Piejūras dabas parks ir trešais vecākais dabas parks Latvijā un dibināts 1962. gadā. Īpaši aizsargājamā dabas parka teritorija plešas no Vakarbuļļiem līdz Inčupei. Liela daļa Mangaļsalas ietilpst Piejūras dabas parkā un, pateicoties ilgstošai izolācijai, tajā ir sastopama liela augu un dzīvnieku daudzveidība. Mangaļsalā ir pieejamas vairākas pastaigu takas, kas ļauj iepazīt Piejūras dabas parku ar tā mežiem un kāpām.

Atklāj Mangaļsalu un laimē lieliskas balvas!

Laikā līdz 2022. gada 20. novembrim dodies uz Mangaļsalu, piedalies konkursā un laimē balvas, kas absolūti nepieciešamas aktīva dzīvesveida cienītājiem - ceļojumu krūze ar karabīni, termoss, izdzīvošanas rokassprādze, galvas lukturītis un atstarotājs.

Kā piedalīties konkursā?

    1. Atrodi punktu “Latvijas armijas Sapieru pulka celtais bunkurs”.

    2. Izveido pašbildi ar to.

    3. Atrodi uzrakstu virs nocietinājuma ieejas.

    4. Ievieto pašbildi un atbildi "Ko vēsta virs nocietinājuma ieejas salasāmais uzraksts?" komentāru sadaļā zem Facebook ziņas par konkursu Military Heritage Tourism lapā @militaryheritagetourism

PIECUS laimīgos uzvarētājus paziņosim līdz š.g. 25. novembrim.

Ko piedāvā militārā mantojuma tūrisms

Ceļotāji ir aicināti iepazīt vietas, kurās risinājušies Latvijas un Igaunijas vēsturē svarīgi notikumi laikā no Pirmā pasaules kara sākuma 1914. gadā un abu valstu neatkarības iegūšanas 1918. gadā līdz tās atjaunošanai 1990./1991. gadā. Militārā mantojuma tūrisma vietnē https://militarais.celotajs.lv ievietotas vairāk kā 600 militārā mantojuma vietas Latvijā un Igaunijā - muzeji, nocietinājumi, militārais aprīkojums, takas, bunkuri, cīņu vietas, militāras pilsētas, infrastruktūra, piemiņas vietas. Vietnē publicēti arī vairāk kā 200 atmiņu stāsti un liecības, ko iesūta vēstures entuziasti.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Latvija
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51868296sec.