Rīgas Vēsturiskās mūzikas un dejas festivāls 2022 – Hendelis, Bahs un pirmatskaņojumi

No 25.novembra līdz 14.decembrim Mazajā ģildē norisināsies Rīgas Vēsturiskās mūzikas un dejas festivāls, piedāvājot 18.gadsimta Latvijas teritorijas mūzikas pirmatskaņojumus, piecu Eiropas mūzikas augstskolu koncertu ar operkomponista Hendeļa mūziku, kā arī ilgi gaidītos Johana Sebastiāna Baha mūzikas albuma atvēršanas svētkus.

Savukārt jau šajā nedēļas nogalē, 13. novembrī, Bauskas pilī pirmo reizi tikts ieskandināts unikāls mūzikas instruments – meistara Christian Fuchs pēc īpaša pasūtījuma darinātais dubultvirdžināls.

Rīgas Vēsturiskās mūzikas un dejas festivāls ir īpaši gaidīts notikums, kurā gan skatītāji un klausītāji, gan paši mūziķi un mākslinieki ar prieku atgriežas, lai atgūtu harmoniju, smeltos enerģiju, kaut uz brīdi iejustos augsti izglītoto un smalkjūtīgo baroka laika galminieku ādā, un, kas īpaši būtiski – pārsteigumā secinātu, cik patiesībā daudz mēs vēl varam atklāt un paskatīties uz šķietami zināmām lietām ar svaigu un vēsturiski informētu skatījumu. Visi festivāla koncerti tiek atskaņoti tikai un vienīgi ar vēsturisko mūzikas instrumentu oriģināliem vai to kopijām, dziedātāju balsis pārvalda baroka laika ornamentus un retoriskos smalkumus, pilnībā aizslaukot māņu mītus par seno mūziku kā kaut ko vecmodīgu.

13. novembrī plkst.14 Bauskas pilī norisināsies festivāla ieskaņas koncerts «Eiropas galmu muzikālās pērles», kurā piedalīsies Jāzepa Vītola  Latvijas Mūzikas akadēmijas Senās mūzikas katedras studenti - Nora Kalniņa, Ieva Sumeja, Megija Krista Strautmane, Simona Jocevičiūtė (soprāni), Marianna Puriņa, Aļina Krjukova (baroka vijoles), Elīza Čaša (baroka čells), Olga Artamonova, Mihails Pranovičs, Kristiāna Krūzmētra (vēsturiskie taustiņinstrumenti). Koncertā klausītājiem pirmo reizi būs iespēja dzirdēt un redzēt vien pirms nedēļas Bauskas pilī jauniegūto dubultvirdžinālu, kas izgatavots pēc 1623.gada virdžināla prototipa. Tā oriģinālautors ir Johanness Rukers, bet mūsdienu kopiju darinājis prestižais meistars Kristians Fuks. Ieeja koncertā – bez maksas.

25.novembrī plkst.18 RKTMC «Mazā ģilde» Sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju notiks koncerts «Hendelis. Pasticcio». Intensīvas mēģinājumu un meistarklašu nedēļas rezultātā koncertā skanēs Georga Frīdriha Hendeļa operu ārijas un ansambļi no operām «Alčīna«, «Rinaldo», «Jūlijs Cēzars Ēģiptē», «Ariodante», «Orlando”, «Tamerlans», «Rodelinda», «Kserkss» u.c., dodot iespēju izdzīvot baroka operas tradicionālo sižetu, kas balstās uz cilvēka jūtu un kaislību spēli – mīlestība, nodevība, atriebība, skumjas, ciešanas, laime, prieks. Uzvedumu iestudēs JVLMA baroka orķestris diriģenta Māra Kupča vadībā un studenti no piecām Eiropas mūzikas akadēmijām – Lodzas, Oslo, Rīgas, Tallinas un Viļņas.

30.novembrī plkst.19 RKTMC «Mazā ģilde» notiks koncerts «Jaunatklātie Kurzemes dārgumi». Hercoga Pētera galma kapelas koncertmeistars, komponists un vijoļvirtuozs Francis Ādams Feihtners ir 18.gadsimta Latvijas teritorijas vēsturē būtiska personība. Diriģents un senās mūzikas pētnieks Māris Kupčs no putekļiem ir izcēlis Feihtnera 1770.gadā Mītavā jeb mūsdienu Jelgavā izdotos četru simfoniju partiju komplektus, un kopā ar baroka orķestri «Collegium Musicum Riga» piedāvās klausītājiem izbaudīt jaunatklātos Kurzemes dārgumus. Koncertu papildinās arī citi pirmatskaņojumi – Feihtnera vokāli instrumentālie darbi «Herr Gott Dich loben wir» un «Hymmne an der Gott», kuriem solo partija uzticēta spožajai dziedātājai Montai Martinsonei (soprāns).

14.decembrī plkst.19 RKTMC «Mazā ģilde» norisināsies Johana Sebastiāna Baha CD prezentācijas koncerts. Pārsteidzoša virtuozitāte, dzirkstošs ansamblis, stabila un elastīga saspēle» - šie ir tikai daži epiteti, kurus nupat iznākušajam un ilgi gaidītajam Baha kompaktdiskam jau ir veltījuši ārzemju kritiķi. To prestižās izdevniecības «Brilliant Classics» paspārnē 2020.gada vasarā Rīgā ierakstīja pasaulslavenais holandiešu blokflautists Ēriks Bosgrāfs un diriģenta Māra Kupča vadītais baroka orķestris «Collegium Musicum Riga», skaņu režisors - Dirks Fišers no Vācijas. Albuma prezentācijas koncertā klausītāji tiks aicināti novērtēt gan CD iekļautos virtuozos Johana Sebastiāna Baha koncertus blokflautai ar orķestri, gan dažādu citu baroka laikmeta autoru darbus, kas atspoguļo vairāk nekā piecu gadu garumā izveidojušos Ērika Bosgrāfa un «Collegium Musicum Riga» sadarbības augļus.

Biļetes uz koncertiem var iegādāties «Biļešu Paradīzes» tīklā.

Festivālu organizē SIA «Rīgas Senās mūzikas centrs», atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, «Radošā Eiropa», EEEMERGING+ (Emerging European Ensembles), Rīgas Vēsturiskā teātra un mūzikas biedrība, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, RKTMC “Mazā ģilde”, Bauskas pils.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
Latvija 79 EUR
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.64798093sec.