Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs pirmo reizi rīko EAZA starptautisko konferenci

Pirmo reizi Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs rīko EAZA (Eiropas Zooloģisko dārzu un akvāriju asociācija) zooloģisko dārzu dzīvnieku barošanas konferenci. Tās vadmotīvs ir zooloģisko dārzu dzīvnieku labturība un ēdināšana. Šāda līmeņa konferences rīkošana mums ir ne tikai liels gods, bet arī mudina kļūt arvien labākiem, nodrošinot mūsu iemītniekiem visaugstākās raudzes labturības prasību izpildi.

EAZA zoodārzu dzīvnieku barošanas konference notiks Rīgā no 19. līdz 22. janvārim. Savu dalību konferencē reģistrējuši 132 dalībnieki no 28 valstīm pārstāvot 89 zooloģiskos dārzus un universitātes no Eiropas, Āzijas, Austrālijas, Āfrikas un Ziemeļamerikas. Ar pasākuma programmu plašāk var iepazīties šeit: https://ej.uz/EAZAprogramme.

Guna Vītola, dzīvnieku kolekcijas vadītāja: “Šī konference ir pēdējo gadu lielākais profesionālais pasākums, kas mums ir svarīgs kā zoodārza profesionāļiem. Konference pirmo reizi notiek Rīgas Zoodārzā, mums ir gods uzņemt savās mājās vairāk nekā 130 profesionāļus no visas pasaules – būs kolēģi no Jaunzēlandes, Dienvidāfrikas, Amerikas Savienotajām Valstīm, Kostarikas, kā arī tiks plaši pārstāvētas Eiropas valstis. Mums ir svarīgi parādīt to, ko mēs darām; to, ko mēs darām labi; to, ko mēs darām labāk nekā citi; arī to, ko varam mācīties no citiem.”

Zooloģisko dārzu dzīvnieku prasmīga ēdināšana ir viens no nozīmīgākajiem uzdevumiem, lai nodrošinātu to iemītnieku labsajūtu. Liela uzmanība šim jautājumam tiek pievērsta arī Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā, lai mūsu 400 dažādu sugu dzīvnieki, kopumā vairāk nekā 3300 iemītnieku, saņemtu piemērotu un viņu fizioloģiskajām vajadzībām atbilstošu, sabalansētu barību.

Gadā šiem mērķiem Rīgas Zoodārzā tiek patērētas apmēram 600 tonnas dažāda veida barības, tostarp 43 tonnas specializētās granulētās barības (60 veidi), 39 tonnas dārzeņu un 28 tonnas augļu, 3,4 tonnas graudaugu, kā arī 210 tonnas zaļbarības, 155 tonnas siena, 69 tonnas zaru, 11 tūkstoši žāvētu lapainu zaru slotiņu. Papildus tam Rīgas Zoodārza dzīvnieki apēd 20 tonnas gaļas un 9,5 tonnas zivju.

Gadā Zooloģiskā dārza audzētavā izaug apmēram 500 kilogrami barības kukaiņu, kuri tiek baroti ar vietējā siltumnīcā diedzētiem kviešu dīgstiem . Šāda dzīvā barība lieliski bagātina Rīgas Zoodārza kukaiņēdāju dzīvnieku ēdienkarti.

Liela uzmanība tiek pievērsta ne tikai kvalitatīvas un sabalansētas barības pasniegšanai, bet arī metodēm un pielāgojumiem, kas veicinātu dzīvnieku aktivitāti barošanās procesā jeb vides bagātināšanas elementiem. Daudzos voljēros izvietotas kartona vai organiskā stikla caurules, finiera kastes vai lielas pudeles ar caurumiem, pa kuriem dzīvnieki cenšas izķeksēt saskatāmo, bet grūti aizsniedzamo barību. Šādas ainas vērojamas piemēram, pie kalitriksiem, surikatiem, žirafēm un jenotiem. Geladām un huzārpērtiķiem sagādāts labirints, kurā paslēpta barība, savukārt žirafu aploka dzīvnieki var izvingrināt garo mēli kausiņu un karošu trenažierī.

Mēs rūpējamies, lai mūsu dzīvnieki zooloģiskajā dārzā justos lieliski!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Latvija
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58576417sec.