Rīgā Ģimenes diena «Par ziemas priekiem un rūpēm Rīgā pirms gadu desmitiem un simtiem»

Svētdien, 22. janvārī, uz Ģimenes dienu “Par ziemas priekiem un rūpēm Rīgā pirms gadu desmitiem un simtiem” aicina Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs. Programmā – plkst. 12.00 un 15.00 ekskursija „Kā rīdzinieki ziemā senāk dzīvoja”, Kolonnu zālē – radošas darbošanās iespēja bērniem kopā ar vecākiem. Ģimenes dienas programmas apmeklējums – ar muzeja ieejas biļeti.

Pulksten 12.00 un 15.00 uz ekskursiju „Kā rīdzinieki ziemā senāk dzīvoja” tiks gaidīti bērni kopā ar pieaugušajiem. Muzeja pedagoģe, vēsturniece Irēna Strēle ekskursijas dalībniekus vedīs “ceļojumā” cauri gadsimtiem, stāstot gan par laikiem, kad Rīga vēl nebija dibināta, gan iepazīstinot ar muzejā rodamajām liecībām un vēstures faktiem par rīdzinieku dzīvi un sadzīvi ziemas periodā.

Kā ļaudis “pieradināja” ziemu, kādus darbus bija jāveic, kādas prasmes bija jāiegūst, lai ziema būtu ne tikai rūpju, bet arī prieka un iespēju laiks. Vienmēr ir bijusi aktuāla mājokļa apsilde, apgaismošana, ēdiena ieguve un gatavošana, silta apģērba sagāde, drošība un aizsardzība, arī – atpūta, spēles, bērnu rotaļas.

Ziema rīdzinieku dzīvē vienmēr bijusi un ir arī prieka un svētku svinēšanas laiks. Ar ziemas norisēm saistītas virkne tradīciju un ticējumu. Ziemas tumšie vakari bija arī kopā vakarēšanas, pasaku, leģendu, teiku stāstīšanas un mīklu minēšanas laiks. Vai zināt teiku par Rīgas Lielo Kristapu? Vai zināt “Kas bez baļķiem un bez dēļiem uztaisa tiltu?” un kas ir “Balts palags, kas apklāj visu zemi”?

Kolonnu zālē bērniem un vecākiem tiek piedāvāta radošas darbošanās vieta, kas paredzēta ģimeniskam kopā darīšanas priekam.

Viļa Plūdoņa dzejolis “Rīgas bērnu ziemas prieki” raisa tik raksturīgo noskaņu: “Bastejkalnā baltā/ Kas tur ņudz kā spiets?/ Gaisā viegli saltā/ Brīdinot tik kliedz: “Ceļu!”/ Bērni jautri lejā/ Ragutiņas šļūc./ Vēji sitas sejā,/ Un ap ausīm dūc: “Ceļu!” — Krēslas plūdos klusi/ Sirmā Rīga grimst,/ Bet ap kalna pusi/ Klaigas nenorimst: “Ceļu!””.

Pirms vai pēc Ģimenes dienas ekskursijas – iespēja individuāli apskatīt visu pastāvīgo ekspozīciju, izstādi “Spēles lieliem un maziem. Spēļu un rotaļu piederumu arheoloģiskie atradumi senajā Rīgā. 13.–18. gs.”, kas izvietota muzeja ekspozīcijas “Rīga Livonijas sastāvā. 13.-16. gs.” zālē, Latvijas kuģniecības vēstures ekspozīcijā īpašā vitrīnā izstādītās “Sen aizmirstas lietas jūrniecībā”, kā arī Starptautiskajam Stikla gadam veltīto izcilu muzeja krājuma stikla priekšmetu parādi.

Pulcēšanās uz Ģimenes dienas ekskursiju – muzeja vestibilā. Dalība – ar muzeja ieejas biļeti (skolēniem EUR 1.00, studentiem un senioriem EUR 3.00, pārējiem – EUR 5.00, pirmsskolas vecuma bērniem un ar “3+ Ģimenes karti” – brīva ieeja), ģimenes biļete EUR 7.00 (1–2 pieaugušie un 1 un vairāk bērnu līdz 18 gadu vecumam).

Papildu informācija: Komunikācijas darba nodaļā, tālr.: 67356676. Muzeja mājas lapa: https://www.rigamuz.lv/rvkm/, FB lapa: https://www.facebook.com/Rigamuz.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja darba laiks: Trešdiena – Svētdiena no 10.00-17.00; Pirmdiena, Otrdiena – slēgts.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43996692sec.