Sarkandaugava – perspektīva ielu mākslas kultūrvieta

Lēnām, pakāpeniski, bet pārmaiņas notiek – tā varētu raksturot vienu no Rīgas apkaimēm – Sarkandaugavu. Rajona uzlabošanai veicami daudzi mājasdarbi, īpaši kultūras dzīves attīstībā un vides labiekārtošanā, iedzīvotāju saliedēšanā, tomēr šai Rīgas daļai ir liels potenciāls kļūt par galvaspilsētas ielu mākslas kultūras centru, kas ne tikai padarītu rajonu pievilcīgāku, bet sekmētu izpratni par šo sabiedrībā tik maz iepazīto vizuālās mākslas veidu, uzskata Sarkandaugavas attīstības biedrības pārstāve Linda Veisa.

Līdz ar izmaiņām Rīgas domes vadībā, pēdējos gados pārmaiņas jūtamas arī galvaspilsētas apkaimēs, tostarp Sarkandaugavā. Būtiska loma tajā ir Rīgas pilsētas Apkaimju iedzīvotāju centram un iedzīvotāju iniciatīvu konkursiem. Pateicoties centram un pašvaldības finansējumam, varam īstenot dažādas idejas, tomēr visām biedrībām sniegtais atbalsta apjoms – 1000 eiro gadā – ir nepietiekams un tiek piešķirts, izpildot konkrētus nosacījumus par biedru skaita palielināšanos, bet arī ar to, diemžēl, nav iespējams paveikt daudz, tāpēc ir svarīgs arī apkaimes uzņēmēju atbalsts un dažādi projekti, kuros iespējams iesaistīties. Lai saprastu, kas apkaimes iedzīvotājiem nepieciešams, biedrība regulāri veic aptaujas, un tās apliecina – cilvēkiem vienlīdz svarīgas ir dažādas lietas: gan apgaismoti parki un ielas, gan bērnu laukumu labiekārtošana, gan pastaigu un treniņu laukums suņiem un daudz kas cits. Tāpat ir svarīgi, lai apkaimes centrā ienāk arī kultūras dzīve. Sarkandaugavas biedrība darbojas jau 11 gadus, un šī problēma ir aktuāla jau kopš tās pirmsākumiem.

Kultūrvieta apkaimes sirdī

Sarkandaugavā akūti nepieciešama vieta kultūras norisēm - dažādi pasākumi notiek bērnu un jauniešu centrā “Laimīte”, tomēr tie ir orientēti uz jaunākajiem apkaimes iedzīvotājiem, bet pieaugušajiem šādas kultūrvietas joprojām trūkst. Lai gan radošais kvartāls “Provodņiks” attīstās, tas tomēr ir nostāk no apkaimes centra, bet, ja vēlamies sekmēt iedzīvotāju iesaisti, viegli pieejamai kultūrvietai jābūt apkaimes sirdī. Ļoti ceru, ka tieši Sarkandaugavas centrā būs kāds aktīvs un atvērts kultūras centrs ar vietējiem interesējošu aktivitāšu piedāvājumu, orientējoties uz visu paaudžu un tautību saliedēšanu.

Apkaimes identitātes kods

Uzvara un finansējums, kas iegūts zīmola “Mežpils alus” rīkotajā sabiedrības līdzdalības kampaņā “Dari savu pilsētu labāku!”, palīdzēs izveidot Sarkano tuneli, kas Latvijas atpazīstamākā ielu mākslas žanra profesionāļa Daiņa Rudens izpildījumā tiks apgleznots ar motīviem, kas iedzīvotājiem asociējas ar vārdu “sarkans”. Šī tuneļa apgleznošana ne tikai Sarkandaugavā, bet visas Rīgas un valsts mērogā iezīmēs vēl vienu meistarīgi veidotu ielu mākslas objektu.

Ielu mākslas attīstība

Sarkandaugavai ir liels potenciāls un iespējas attīstīt ielu mākslu, kas ne tikai padarītu rajonu vizuāli baudāmāku, bet arī aicinātu rīdziniekus to iepazīt padziļinātāk. Ielu māksla un fasādes gleznojums nav sinonīms vārdam “grafiti”, tomēr daudzi joprojām nenošķir šos jēdzienus. Iedzīvotājiem, īpaši namīpašniekiem, joprojām pastāv uzskats – ja ēka vai mūris ir apgleznoti, tas rada lielāku vandālisma risku, kaut gan ir tieši pretēji – gaumīgi un profesionāli apgleznotas un iekārtotas vietas rada apkārtējo cieņu. Ir daudz ēku, kuru fasādes būtu ideāli piemērotas publiskai, augstvērtīgai mākslai, bet, vai nu ēku īpašnieki ir aizspriedumaini un nav atvērti šādiem piedāvājumiem, vai arī viņu peļņa par lielizmēra reklāmas izvietošanu ir nozīmīgāka, tāpēc, protams, šis, manuprāt, ietekmīgākais mākslas žanrs, ir spējīgs attīstīties tikai sadarbībā ar ēku un teritoriju īpašniekiem – savstarpēji atvērtā komunikācijā un atbalstā. Ceru, ka visa sabiedrība, tostarp pašvaldības un uzraugošās institūcijas, ar kurām jāveic zīmējumu saskaņošana, kļūs izglītotāki, tādējādi atmetot aizspriedumus augstāka mērķa vārdā – ielu, pagalmu, kvartālu, apkaimes un visas pilsētas kļūšanai par publiskās, ikvienam garāmgājējam redzamas, mākslas kultūrtelpu.

Mobilitātes uzlabojumi – tuvā nākotnē

Turpinot par nākotni, jāsaka, ka Sarkandaugavu pēc pieciem gadiem ļoti vēlos redzēt kā vietu, kurā ir padomāts par aktivitātēm visām vecuma grupām un ir ieviesta pārdomāta, ikvienam pieejama, mūsdienīga infrastruktūra, tajā skaitā tramvaji un vilcieni, bet gar dzelzceļa sliedēm ir uzbūvēts žogs un lielākas drošības sajūtas radīšanai ieviestas novērošanas kameras. Vēl ļoti ceram uz mūsu biedrības aktīvi virzīto piedāvājumu Sliežu ielā izveidot ietvi un veloceliņu, kas būtu izvietots paralēli vilciena sliedēm un ērti, ātri, tiešā līnijā savienotu Mangaļus, Sarkandaugavu, Čiekurkalnu un Brasu. Un cik daudz gan Sarkandaugavas attīstība un cilvēku priekšstati par šo apkaimi iegūtu, ja to iekrāsotu iedzīvotājus priecējošas namu fasādes ar pārdomas rosinošu ielu mākslu Eiropas un visas pasaules meistaru izpildījumā!

Ko varu darīt sabiedrības labā?

Mūsu galvaspilsētu veido tieši apkaimes – arī centrs ir apkaime – un cilvēki, kuri ir gatavi darboties, lai pievērstu uzmanību aktuālām problēmām un paši meklētu risinājumus. 2020. gadā pamanīju, ka manā apkaimē trūkst soliņu; sazinājos ar Sarkandaugavas attīstības biedrību un saņēmu aicinājumu iesaistīties jautājuma risināšanā. Vēl viens no man interesējošiem jautājumiem bija augsto ietvju apmaļu nolīdzināšana, lai visiem, jo īpaši vecākiem ar bērnu ratiņiem, cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, kā arī velosipēdistiem, būtu ērtāk un drošāk pārvietoties. Tā kļuvu par daļu no Sarkandaugavas attīstības biedrības. Negaidot visu sarūpētu un pasniegtu no apkārtējiem, turpinu uzdot jautājumu sev – ko vēl varu izdarīt sabiedrības labā?

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.537045sec.