Dzegužkalnā līgos un svinēs tradicionālos Jāņus

2016. gada 23. jūnijā Līgo svētkus Rīgā, sekojot latviešu tautas tradīcijām un baudot vērienīgu koncertprogrammu, aicina svinēt Dzegužkalnā kopā ar folkloras kopu "Atštaukas", postfolkloras grupām "Iļģi" un "Rikši", kā arī ar "Jauno Jāņu orķestri" un dūdu un bungu grupu "Auļi".

"Rīgas pilsētvidē kopā radīsim īstu latviešu Jāņu sajūtu! Līgo svētkos kopīgi restaurēsim tautas senās tradīcijas: vainagu pīšanu, zīlēšanu, līgošanu un aplīgošanu, uguns svētīšanu, Jāņu godināšanu, papardes zieda meklēšanu, saules pavadīšanu un sagaidīšanu," stāsta Austras biedrības vadītāja un svētku rīkotāja Signe Sniedze.

Augstākajā Rīgas kalnā, kas jau no senākiem laikiem ir rīdzinieku un pilsētas viesu iemīļota līgošanas vieta, Jāņubērnus 23. jūnijā plkst. 20.00 kopā aicinās un svētkus tradicionāli atklās un vadīs Jāņa māte Zoja Heimrāte un Jāņa tēvs Edgars Lipors. Vispirms rīdziniekus vareni aplīgos kurzemnieces – Liepājas aktrišu folkloras apvienība "Atštaukas", tad skanēs līgotnes un Jāņu dziesmas Ilgas Reiznieces un postfolkloras grupas "Iļģi" izpildījumā. Kopā ar Valdi Putniņu un Rīgas Danču kluba dalībniekiem ikviens viegli apgūs arī latviešu rotaļas un dančus, lai svētki izdotos īsteni lustīgi.

Pateicoties Dzegužkalna plašajai teritorijai un skaistajai videi, par īpašu notikumu Līgo svētkos vienmēr top Jāņu uguns rituāls: ugunsrata, pūdeles un Jāņuguns iedegšana lielajā ugunskurā. Kad saules gaisma būs pārtapusi Jāņugunī un pusnakts sagaidīta, ar goda apli un ozollapu vainagiem godināti tiks arī klātesošie Jāņi. Tumsu skanīgi un gaiši aizvadīt palīdzēs Juris Kaukulis un "Jauno Jāņu orķestris", kā arī Ēriks Zeps un postfolkloras grupa "Rikši" no Rēzeknes, bet Jāņu rītu Dzegužkalnā šogad ierībinās dūdu un bungu grupu "Auļi".

Latvisku un krāšņu svētku noformējumu svinību vietai nodrošinās mākslinieki – Dzintra Cepure un Gundars Čiževskis.

Ikviens pļavas vainagu darbnīcā varēs nopīt vainagus, visu nakti sildīties pie Jāņuguns, kā arī baudīt līdzpaņemtos gardumus vai iegādāties dažādus lauku labumus izbraukuma kafejnīcās. Svētku rīkotāji aicina līdzi ņemt sedziņas ērtākai sēdēšanai Dzegužkalna zaļajā pakalnē un lietu-mētelīti lietus gadījumam.

Vislabāk Dzegužkalnā var nokļūt ar 3. autobusu (braucot līdz pieturai "Dzegužkalns") vai arī ar 5. tramvaju (braucot līdz pieturai "Buļļu iela"). Sabiedriskais transports 23. un 24. jūnijā Rīgā ir bez maksas.

Tradicionālos Jāņus Dzegužkalnā rīko Austras biedrība, atbalsta Rīgas dome. Ieeja bez maksas.

Svētku programma

20.00     Svētku atklāšana kopā ar Jāņa māti Zoju Heimrāti un Jāņa tēvu Edgaru Liporu

20.20     Jāņu tradīcijas kopā ar Liepājas aktrišu folkloras kopu "Atštaukas"

21.30     Jāņu dziesmas kopā ar Ilgu Reiznieci un postfolkloras grupu "Iļģi"

22.00     Jāņuguns iedegšanas rituāls

22.30     Rotaļas un danči kopā ar Ilgu Reiznieci, Valdi Putniņu, Rīgas Danču klubu un postfolkloras grupu "Iļģi"

24.00     Jāņu godināšana

00.30    Tumsas aizvadīšana kopā ar Juri Kaukuli un "Jauno Jāņu Orķestri"

02.00     Lustīga dancošana kopā ar Ēriku Zepu un Rēzeknes postfokloras grupu "Rikši"

03.30     Saules sagaidīšana kopā ar dūdu un bungu grupu "Auļi"

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Latvija
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.7949059sec.