Jaunumi Jūrmalā, kas tapuši 2022. gadā

Aleksandra Stramkale, Jūrmalas Tūrisma informācijas centra vadītāja apkopojusi 2022.gada tūrisma objektus.

    1. Skulptūra “Ķemeru Anniņa”

Skulptūra atrodas Ķemeru skvērā Senatnes ielā 5. Vides objekta autori ir Kaspars Līdums un Mārtiņš Rozenfelds. Objekta koncepcija saistāma ar latviešu strēlnieku dziesmu “Ķemermiestiņā” un stāsts par Ķemeru Anniņu veidots kā mūsdienīga alegorija par sievietes būtību laikmetu kontekstā. Skulptūra ir 3,5 metrus augsta, izgatavota no alumīnija plāksnēm un novietota skvēra centrā, kur tā aplūkojama no dažādiem skatpunktiem. Objekta slāņveida konstrukcija veido optisku ilūziju – raugoties uz skulptūru no atšķirīgiem leņķiem, tēla siluets mainās. Projektā ainaviski labiekārtots arī skvērs – izveidoti apstādījumi, ierīkoti soliņi un gaismas laternas.

    2. Vides objekts “Baltijas straume”

Vides objekts “Baltijas straume” atrodas Bulduros, izejā uz jūru Vienības prospektā. Objekta autors ir mākslinieks Kaspars Līdums. Skulpturālais darbs ir veltījums Baltijas valstu sadarbībai, un tā atrašanās vietai ir dziļi simboliska nozīme, jo Bulduros 1920. gadā notika Baltijas jūras valstu valdību konference. Objektā simboliski atainotas mūsu jūras bagātības un tautu vienotais spēks.

Skulpturālais darbs ir 3,1 metru augsts, to veido 680 tērauda plāksnītes zivju formā. Dažādos leņķos izvietotās objekta atspīdošās virsmas rada viegluma un ēnu efektus, maina noskaņu dažādos laikapstākļos un piešķir objektam mirdzošu un bagātīgu nokrāsu. Izeja uz jūru vides objekta atrašanās zonā ir labiekārtota – izvietoti jauni atpūtai paredzēti soliņi, ieklāts bruģis, kā arī ierīkots objekta apgaismojums diennakts tumšajam laikam.

    3. Vides objekts “Jūrmalas burti”

Lielformāta uzraksts JŪRMALA atrodas Majoru pludmalē, Tirgoņu ielas galā. 7 metrus garais foto objekts lieliski papildina kūrortpilsētas pludmali, kā arī pilsētas viesu un iedzīvotāju foto mirkļus.

    4. Jūrmalas koka arhitektūrai veltīta pastāvīga ekspozīcija

2022.gadā atklātajā Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centrā (Pils ielā 1 Dubultos) aplūkojama ekspozīcija "Trausli/Fragile". Tā stāsta par Jūrmalas vēsturiskās arhitektūras kokgriezuma dekoriem jeb koka mežģīnēm, akcentējot šī pagātnes mantojuma trauslumu.

Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centra kokgriezuma dekoru kolekcijas ekspozīcija iepazīstina ar būvdetaļām, kas vairāk nekā pirms simts gadiem veidotas no klimatiski piemērotā un plaši pieejamā vietējā materiāla – egles un priedes. Tās ir amatnieku roku darbs, un kā var pārliecināties ekspozīcijā - nav divu identisku rotājumu. Tomēr, kaut gan no koka, šīs mežģīnes ir trauslas, jo pakļautas laika un cilvēku iedarbībai.

Ēka, kurā ekspozīcija iekārtota, ir 1879. gadā celtā villa "Bellevue", izcils Jūrmalas vēsturiskās arhitektūras paraugs. Apmeklētāji vienā no ēkas plašajām verandām var nesteidzīgi pāršķirstīt grāmatas par Jūrmalas arhitektūru.

Izstāde atvērta apmeklētājiem pirmdienās no plkst. 10.00–17.00, bet no otrdienas līdz piektdienai no plkst. 10.00–16.00, iepriekš apmeklējumu piesakot pa tālruni +371 62001010 vai rakstot [email protected].  Ieeja – bez maksas.

    5. Orientēšanas spēle ar uzdevumiem “Jūrmalas arhitektūra”

Kurā mājas daļā jūrmalnieki malko pēcpusdienas tēju? Kas ir raksturīgs dzelzceļa staciju arhitektūrai? Kas ir vitrāža un kas ir mezonīns? Kādus noslēpumus glabā Lielupes auto tilts? Aptuveni divu stundu garš maršruts būs interesants gan jūrmalniekiem, gan pilsētas viesiem, jo ļauj ne tikai sameklēt uz kartes un apskatīt ievērojamus arhitektūras pieminekļus, bet arī uzzināt ko jaunu, izmēģinot spēkus jaunajā izklaidējoši - izzinošajā orientēšanās spēlē pa Bulduriem. Spēles karti ar uzdevumiem var lejuplādēt vai izdrukāt mājaslapā www.visitjurmala.lv.  Pastāv iespēja saņemt izdrukātu karti Bulduru Izstāžu namā, Muižas ielā 6 vai Jūrmalas Tūrisma informācijas centrā Majoros, Lienes ielā 5. Dalība orientēšanās spēlē ir bez maksas.

    6. Labsajūtas dabas taka

Piekrastes kāpu zonā, posmā no Baznīcas ielas Dubultos līdz Amatas ielai Pumpuros ir izveidota labiekārtota labsajūtas taka aptuveni divu kilometru garumā. Visā takas garumā izvietoti soliņi, ierīkotas atpūtas vietas, izvietotas vingrošanas ierīces un izvietoti stendi ar informāciju par apkārtnes dabas vērtībām, pastaigu un piekrastes gaisa labvēlīgo ietekmi uz cilvēka veselību. Taka paredzēta gan pastaigām, gan aktīva dzīvesveida popularizēšanai vietējiem iedzīvotājiem un pilsētas viesiem.

    7. Jauni piedāvājumi Jūrmalas Brīvdabas muzejā

Jūrmalas goda tērps. Jūrmalas Brīvdabas muzejā apskatāms Jūrmalas goda tērpa paraugs. Sava tradicionālā tautastērpa Jūrmalai vēsturiski nav bijis, tādēļ, pētot tautastērpu valkāšanas tradīcijas Rīgas un Jūrmalas apkārtnē, radīts etnogrāfisko tērpu veidošanas paraugos balstīts, Jūrmalai piederīgs goda tērps.

Atjaunots zvejas kuģis “Undīne”. Brīvdabas muzeja eksponātu – zvejas kuģi “Undīne” –, pēc darbu pabeigšanas apmeklētāji var aplūkot, uzkāpjot uz tā klāja, no kurienes aplūkojama arī kuģa iekšpuse, līdz restaurācijas darbu veikšanai kuģis bija apskatāms tikai no ārpuses.

Zivju ceturtdienas. Jūrmalas Brīvdabas muzejā vasaras mēnešu ceturtdienās atjaunota tradīcija rīkot pasākumus ”Ceturtdiena – zivju diena”. Pasākumā var vērot zivju kūpināšanas demonstrējumu, iesaistīties zivju sagatavošanas procesā un arī nobaudīt karsti kūpinātas zivis. Zivju dienas apmeklētāji var iesaistīties ar zvejniecību saistītu amatu meistardarbnīcās un iemēģināt savu roku veiklību tīklu lāpīšanā, jūrnieku mezglu siešanā un virvju vīšanā. Pasākuma laikā darbojas arī jau iepriekš sakūpinātu zivju tirgotava. 2023.gadā šāds pasākums tiek plānots jūlija ceturtdienās. Ieeja pasākuma par maksu.

    8. Kauguru parks

Viens no vērienīgākajiem 2022.gada pašvaldības notikumiem – atpūtas parka atklāšana Kauguros. Parkā ierīkotas sporta un aktīvās atpūtas zonas, āra trenažieru laukums, basketbola laukums. Jauniešu sportiskajām aktivitātēm izbūvēts skeitparks ar nojumi. Mazākajiem parka apmeklētājiem pieejami rotaļu laukumi. Zaļās zonas parkā veido 61% no kopējās parka teritorijas, ierīkots dekoratīvs rododendru dārzs ar dīķi, iekārtota arī pikniku zona gandrīz 500 kvadrātmetru platībā. Veidojot parka labiekārtojumu, iestādīti gandrīz 400 skuju kokaugu, tajā skaitā  kalnu priedes, kadiķi, vairāk nekā 1300 lapu kokaugu, tostarp mandeles, lazdas, rododendri, hortenzijas, grimoņi, spirejas. Ieeja parkā bez maksas.

Attīstīts Ķemeru vēsturiskais parks

2022.gadā Ķemeru parkā tika atklāts bērnu rotaļu laukums. Rotaļu laukums izbūvēts 1020 kvadrātmetru platībā, tas paredzēts bērniem no trīs gadu vecuma. Rotaļu iekārtas izvietotas trīs zonās – šūpoles un dažāda vecuma bērniem piemēroti rotaļu kompleksi, karuselis un rotaļu komplekss, kas piemērots bērniem ar kustību traucējumiem. Rotaļām un kustību koordinācijai izvietotas trīsdimensiju figūras ar kāpelēšanas elementiem. Apmeklētāju drošībai ieklāts gumijas segums. Līdzās rotaļu laukumam atrodas garšaugu labirints, kur pērnvasar zaļoja dažādi garšaugi, un šopavasar to stādījumi tiks atjaunoti. Blakus rotaļu laukuma  novietota fotosiena, kur ģimenes var iemūžināt Ķemeros pavadītas brīvdienas.

Parka vēsturiskajā paviljonā, kas atrodas uz Mīlestības saliņas ir atvērta kafejnīca, kura sezonas laikā piedāvā izbaudīt dzērienus un kūkas turpat pie galdiņa vai līdzņemšanai.

2022.gadā atjaunotais Ķemeru parks ieguva 1.vietu skates “Gada labākā būve Latvijā 2021” nominācijā “Ainava”.

Ķemeru kultūrvēsturiskā parka, kas ir valsts nozīmes kultūras un arhitektūras piemineklis, atjaunošanu 20 hektāru platībā pašvaldība pabeidza 2021. gadā. Parkā atjaunota vēsturiskā plānojuma kompozīcija ar pastaigu celiņu tīklu un dekoratīviem stādījumiem. Atjaunota romantiskā Mīlestības saliņa ar laivu piestātni un sēravota paviljonu-rotondu, strūklaka ar akmens skulptūru “Ķirzaciņa”, piemineklis Ķemeru kūrorta dibinātājiem un direktoriem, tiltiņi un citi objekti. Līdz ar parka pārbūves un restaurācijas darbiem pārbūvētas arī apkārtējās ielas un izbūvētas jaunas autostāvvietas automašīnu un tūristu autobusu novietošanai. Parks veidots pirms vairāk nekā 180 gadiem – to projektējis un veidojis tā laika Rīgas dārzniecības īpašnieks Kārlis Heinrihs Vāgners. Parka plānojums ir sadalīts četrās zonās – baltā partera daļa pret viesnīcas ēku, aktīvā parka daļa pret Katedrāles ielu, klusā meža parka daļa ap baznīcu un meža daļa, kas tiek saglabāta tās dabiskajā veidolā.

Ķemeru ūdenstorņa darbības pirmā pilna sezona

2022.gadā aizritēja pirmā pilnvērtīga sezona Ķemeru ūdenstornī, uzreiz izvirzot šo objektu par vienu no apmeklētāju iecienītākajiem kultūrvēsturiskajiem objektiem Jūrmalā.  Ūdenstornis arī 2023.gadā individuālajiem un grupu apmeklējumiem būs pieejams katru dienu no maija līdz oktobra beigām, nodrošinot bez maksas vēsturiskā objekta, ekspozīciju un divu skatu platformu apskati. Cilvēku skaita ierobežojumu dēļ, augstākā skatu laukuma apmeklējumam izveidota rezervācijas sistēma, lai garantētu interesentam tā apmeklējumu izvēlētajā laikā.

Maksas ekskursijas pa atjaunoto Ķemeru kūrorta parku un ūdenstorni gida pavadībā iespējamas arī ārpus publiskā darba laika, ekskursijas piesakot pa tālruni +371 29126551.

Picērija “Stacija Vaivari Pizza”.

Picērija atvērta vēsturiskajā dzelzceļa stacijas “Vaivari” telpās, kas kombinācijā ar picu nosaukumiem par godu Jūrmalas dzelzceļa stacijām un to izcilajai garšai uzreiz padarīja šo vietu par iecienītu gan jūrmalnieku gan pilsētas viesu vidū. Garšīgās uz vietas krāsnī ceptas picas var nogaršot uz vietas vai pasūtīt līdzņemšanai.

Pludmales sporta centrs “The Beach Majori”

Pludmales kafejnīca un sporta zona ar aktīvās atpūtas inventāra nomu "THE BEACH Majori" atrodas Majoru pludmalē 670 metru garā nogabalā ar vairākiem profesionāli aprīkotiem sporta laukumiem pludmales futbolam, volejbolam un tenisam, tribīnēm, kafejnīcu, elektrisko ūdens dēļu nomu, volejbola, futbola, pludmales tenisa inventāra nomu. Pludmales baudījumam pieejamas divas sauļošanās zonas ar atpūtas zviļņiem un sauļošanās krēsliem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Latvija
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.65776205sec.