Jaņņa Ksenaka jubilejā Ventspilī arī filma un saruna

29. maijā Ventspilī, koncertzālē “Latvija”, kur ar divdaļīgu koncertu “Εκατό Χρόνια” jeb “Simts gadi” tiks atzīmēta izcilā grieķu komponista Jaņņa Ksenaka (Iannis Xenakis) apaļā gadskārta, notiks arī filmas “Kaut kas bagātīgs un neparasts” bezmaksas seanss un starpkoncertu saruna ar māksliniekiem.

Pēc pirmā koncerta plkst. 15.20 koncertzāles kafejnīcā notiks autora Marka Kaidel (Mark Kidel) pēc kompānijas “BBC” pasūtījuma 1990. gadā veidotās dokumentālās filmas “Kaut kas bagātīgs un neparasts” (‘Something Rich and Strange: The Life and Music of Iannis Xenakis’ – no angļu val.) bezmaksas seanss. Filma ir stāsts par ģēniju, kura dzīve bija triumfs pār likstām, kļūstot ne tikai par vienu no pēckara ievērojamākajiem komponistiem, bet arī par atzītu arhitektu. Par autoru, kura mūzika zēlusi matemātikas, arhitektūras, zinātnes un personīgās dzīves dramatisma augsnē. Filma uzņemta uz Grieķijas salas, kur Ksenakis ir uzaudzis, kā arī viņa Parīzes studijā, un tajā viņš stāsta par savu dzīvu un mūziku, kas ne tikai runā pati par sevi caur īpaši dokumentētām performancēm, bet cieši saistās arī ar citiem viņa iedvesmas avotiem un inovatīvu vizuālo tēlu lietojumu. Filma “Kaut kas bagātīgs un neparasts” tiks demonstrēta oriģinālvalodās ar subtitriem angļu valodā.

Uzreiz pēc filmas, plkst. 16.30, turpat kafejnīcā notiks publiska saruna ar māksliniekiem. Sarunā, kuru vadīs komponists Ernests Valts Circenis, piedalīsies vijolniece Marta Spārniņa, horeogrāfu duets “IevaKrish”, perkusionists Guntars Freibergs un mākslinieks Miķelis Fišers. Ņemot vērā, ka saruna notiks starp divām koncerta daļām jeb diviem faktiski autonomiem koncertiem, klāteošajiem būs interesanti dzirdēt stāstus par nupat dzirdēto un redzēto. Marta Spārniņa pirmajā koncertā būs atskaņojusi Jaņņa Ksenaka skaņdarbus “Mikka” un “Mikka S” solo vijolei, bet “IevaKrish” veidotā dejas partitūra būs kontrastējusi skaņdarba “Okho” perkusiju trio izpildījumam. Turpretī Guntars Freibergs klātesošo domas virzīs pretim vakara noslēgumam, runājot par jubilejas kulmināciju, monumentālā skaņdarba “Pléïades” atskaņojumu, trim latviešu perkusionistiem muzicējot kopā ar leģendāro trio “Giunter Percussion” no Viļņas. Mākslinieks Miķelis Fišers, savukārt, stāstīs par viņa un kolēģes Ievas Stalšenes kopīgi veidoto jubilejas scenogrāfiju, kas ir mēģinājums iztēloties Ksenaka trīssimtgadi 2222. gadā un viņa radošā mantojuma ceļus šķietami tālā, bet tomēr visai tuvā nākotnē.  

Biļetes uz Jaņņa Ksenaka jubilejas koncertiem 29. maijā Ventspilī, koncertzālē “Latvija” nopērkamas “Biļešu Paradīzes” tirdzniecības tīklā. Pārdošanā gan atsevišķas biļetes uz katru no koncerta daļām, gan kopīgs abu koncertu abonements par izdevīgāku cenu.

Jubilejas koncerti “Εκατό Χρόνια” jeb “Simts gadi” iespējami ar Grieķijas vēstniecības Latvijā un Ventspils valstspilsētas pašvaldības finansiālu atbalstu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.03903794sec.