Siguldā barikāžu 30. gadadienā izdzīvota īpaša atmiņu noskaņa

2021. gada 20. janvārī Latvijā atzīmēja 30 gadu gadadienu kopš 1991. gada janvāra barikādēm, kad Latvijas neatkarības atbalstītāji aizstāvēja valsts brīvību pret militārām akcijām un neatkarības pretiniekiem. Siguldā barikāžu aizstāvju atceres dienā ikvienam bija iespēja vienoties kopībā pie ugunskuriem, atmodas laiku dziesmās un atmiņu stāstos.

Ievērojot epidemioloģiskās drošības pasākumus, Siguldas Svētku laukumā bija apskatāma vienas dienas unikāla ekspozīcija ar 20 autentiskām stāstu planšetēm, kas vēstīja Siguldas novadnieku atmiņu stāstus. Barikāžu dienas noskaņai Svētku laukumā skanēja arī aizgājušajam laikam raksturīga mūzika. Noskaņu palīdzēja uzburt 10 ugunskuri, kā arī stilizētas barikādes ap tiem. Tāpat Siguldas Svētku laukumā bija iespēja vērot filmu “Balti zvani” (1991, režisors Zigurds Vidiņš, 50 min) par 1991. gada janvāra notikumiem Latvijā.

Atceres ekspozīciju veidojis kultūras centrs “Siguldas devons” sadarbībā ar Latvijas Kultūras koledžu. Barikāžu atcere Siguldā Latvijas Kultūras koledžas studentam Mikum Peiseniekam bija kā kvalifikācijas darbs režijā. Galvenais tā mērķis ir atcerēties, pieminēt un izjust pateicību pret cilvēkiem, kuri piedalījās barikādēs vai nu tieši – atrodoties kādā no objektiem, pienesot siltus dzērienus un ēdienus, veidojot muzikālu atmosfēru, vai arī domās – paliekot mājās un gaidot savus mīļos atpakaļ sveikus un veselus. Vēsturiskais notikums pēc režisora M. Peisenieka domām identificē stipru un patriotisku latvieti, tāpēc arī barikāžu atceres dienas veidošanā svarīgi bija parādīt, cik stipri mēs esam un cik daudz kopā spējam paveikt.

Lai barikāžu atceres dienu izbaudītu pilnīgi, vietējās kafejnīcas līdziņemšanai videi draudzīgos traukos piedāvāja baudīt skābu kāpostu zupu un bukstiņputru ar cūkas pavēderi un ceptiem sīpoliem, kā arī grūbu biezputru ar kūpinātu gaļu.

Barikādes bija nozīmīgs tautas pašapziņas un gribas izpausmes brīdis, kad cilvēki bija apņēmības pilni nosargāt savu zemi un brīvību. Tā bija nevardarbīgās pretošanās izpausme, masveidīga gatavība aizsargāties bez ieročiem, kad, Latvijas Tautas frontes aicināti, iedzīvotāji izveidoja barikādes apkārt stratēģiski svarīgiem objektiem Rīgā un citur Latvijā. Pateicoties plašajai sabiedrības iesaistei, neatkarības pretinieku mēģinājums pārņemt varu izgāzās. 1991. gada janvāra barikādes ir arī izcils un unikāls starptautiskas nozīmes nevardarbīgas pretošanās piemērs, kā arī būtiska Latvijas vēstures sastāvdaļa.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42817712sec.