Laivošana Gaujas nacionālajā parkā

Laivošana ir populārs un pieprasīts aktīvās atpūtas veids, gan pieredzējušiem laivotājiem, gan iesācējiem, dodoties neaizmirstamos ceļojumos pa skaistākajām Latvijas upēm. Tā var būt gan mierīga atpūta rāmi slīdot vienā ritmā ar Gaujas ūdeņiem, gan aizraujošs piedzīvojums pavasaros, putojošā palu ūdens straumē, piedzīvojot izaicinošāku un fiziski grūtāku laivošanu. Gaujas nacionālā parka tūrisma klasteris “Enter Gauja” ir apkopojis pieprasītākos laivu maršrutus ekstremālām sajūtām un aktīvai atpūtai dabā.

Gaujas nacionālā parka lielākā burvība ir pati upe Gauja, kas šķērso teritoriju visā tā garumā. Ainavisko un smilšakmens atsegumiem bagāto dabu vari izpētīt laivu braucienā pa upi, kas ir pazīstama kā straujākā un viena no skaistākajām Latvijas upēm, kur elpu aizraujošas ainavas ir gandrīz pēc katra upes pagrieziena. Ikviens upes posms no Valmieras līdz pat Siguldai ir laivošanas vērts un pirmatnīgām sajūtām piepildīts.

Braucot ar laivu pa Gauju, acīm paveras skaistie smilšakmens atsegumi un klintis. 7 kilometrus no vēsturiskās pilsētas Cēsīm, laivotājiem ir iespēja ieraudzīt Ērgļu klintis. Iespaidīgākas un augstākas klintis izskatās, tās vērojot no upes, iespējams, tieši tāpēc vari iekļaut to apskati savā Gaujas nacionālā parka laivošanas maršrutā.

Netālu no Valmieras, Gaujas labajā krastā var redzēt balto smilšakmens krauju – Sietiņiezi. Sietiņiezis ir ļoti daudzveidīgs – ar topošu arku, milzīgu stabveida cilni, alu ar divām izejām, augstajām kraujām un nišām.

Gauja var būt gan strauja, gan arī krāčaina. Ja nezini, kāds maršruts tev piemērots sazinies ar kādu no aktīvās atpūtas organizētajiem un laivu nomātājiem. Makara tūrisma birojs piedāvā laivu braucienus un organizē pasākumus Siguldas un Līgatnes apkārtnē. Uzņēmuma laivu flotē ir kanoe laivas un gumijas plosti un bagātīga pieredze aktīvās atpūtas un dabas sajūtu piepildītu piedzīvojumu organizēšanā.  Makara tūrisma biroja komanda tev ieteiks piemērotāko maršrutu, no kura mājās pārvest aizraujošākos stāstus.

No kempinga – laivu bāzes „Žagarkalns” paveras fantastiska iespēja iepazīties ar Gaujas Nacionālā parka dabas bagātībām, gan uz ūdens, gan uz zemes. Laivu bāze piedāvā, vienu no lielākajām ūdens tūrisma peldrīku „flotēm” pa Gaujas un Braslas upi – kanoe, kajakus, gumijas laivas un upes katamarānus, kā arī plostus un SUP dēļus.

Ceļojot pa Braslas upi, elpu aizrauj mežonīgās upes straujais tecējums un negaidītie šķēršļi. Upes čaloņa kopā ar putnu dziesmām, īpaši pavasara palu laikā, ir gluži kā simfonija. Braslas upe ir iecienīta laivotāju vidū, jo spēj pārsteigt aiz katra līkuma te ar klinšu atsegumiem, bebru aizsprostiem, putnu daudzveidīgumu vai ar straujo tecējumu un pārsteigumiem no zemūdens pasaules. Kaut arī Braslu var pieskaitīt pie “mazo” upju kategorijas, minētajā maršruta posmā nav daudz mazajām Latvijas upēm tik raksturīgo dabas radīto laivotāju šķēršļu – koku aizgāzumu, saskalojumu un bebru nedarbu.

Kempingā "Apaļkalns" vari iznomāt laivu doties aizraujošā braucienā ar kajakiem pa pirmatnīgo mazupīti Braslu vai izvēlēties kanoe braucienu pa līkumoto, iežiem rotāto un pasakaini skaisto Gaujas.

 Arī "Mārkulīčos" vari iznomāt airu laivu un doties izbraucienā pa Braslu, lai vērotu skaisto upi un tās apkārtni vai makšķerētu. Airu laiva būs ērta arī ģimenes izbraucienam pa skaisto upi. No "Mārkulīčiem" ar airu laivu iespējams aizbraukt līdz gleznainajam Aņītes Garajam iezim, kas ir – ap 400 metriem garš un līdz 7 metriem augsts.

Viena no straujākām un bīstamākām upēm ir Amata, kas kvalitatīvi laivojama tikai palu laikā. Laivu iespējams nomāta Amatas laivas.  Maršruts paredzēts pieredzējušiem braucējiem ar priekšzināšanām. Palos visbiežāk laivojama no Amatas ciema (līdz Gaujai 26 km) vai no Melturu tilta (līdz Gaujai 18 km). Krastos daudz apskates objektu –Ainavu krauja, Zvārtes iezis u.c. Visu Ainavu kraujas burvību iespējams pieredzēt pavasarī vai rudenī, kad iežu kārtas neaizsedz plaukstošie koki. Zvārtes iezis un tā apkārtne ir patiesi krāšņa vide, kur gūt iedvesmu no dabas maģiskā, pirmatnīgā un noslēpumainā spēka.

Pavasarī, pa Amatu laivojot, īpaša uzmanība jāvelta drošībai. Pavasarī, mazajās un straujās upēs nereti nogāzušies koki, atsegušies akmeņi, krāces, kuras nepieciešams apbraukt. Obligāti nepieciešama ķivere un drošības veste, kā arī priekšzināšanas vai instruktors. Ķivere un drošības veste nepieciešama ne tikai ekstremālākiem nobraucieniem, bet ieteicama arī mierīgā atpūtā.

Laivu un plostu iespējams nomāt arī kempingā “Ozolkalns”, kas atrodas pašā Gaujas krastā un ir ideāla vieta, lai šeit sāktu, beigtu vai piestātu plosta braucienos un laivošanas pasākumos.

Atpūtas parks "Rāmkalni" piedāvā vienas un vairāku dienu laivošanas maršrutus, kas sniegs iedvesmojošas atpūtas sajūtu un burvīgas atmiņas par redzēto. Maršruti pa Gauju, Salacu un citām Latvijas lielākajām upēm ļauj iepazīt skaistos, robotos upes krastus un mierpilnās dabas ainavas. Te sajūtama neskartās dabas enerģija, kas uzlādē un dod spēku kustībai uz priekšu!

Airēšanas klubs “Straume” aktīvās atpūtas cienītājiem piedāvā iespēju īrēt SUP dēļus  vai laivas un doties nesteidzīgā izbraucienā pa Valmieras galveno ielu - Gauju.

Vairāk info par laivu maršrutiem, grūtības pakāpi vai ieteicamo laivošanas laiku meklē www.enetrgauja.com vai mobilā aplikācijā Enter Gauja.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40770388sec.