Izstaigājies un atrodi koka sēnītes Siguldā

Soļojot pa Siguldas dabas takām, brīžiem uzmanību piesaista varena izmēra koka "sēnītes", kas izvietojušās dažādās pilsētas vietās un objektos. Koka sēņu lapotnes ir kā aizsegi, kur patverties lietus laikā vai kā atpūtas malks, kas ļauj piesliet somu un uz brīdi apsēsties, lai ievilktu elpu un paraudzītos visapkārt ar domu "cik labi šeit būt..".

Siguldas sēnītes nereti atrodas īpaši ainaviskās vietās kā Ķeizarskats vai vienā no Krimuldas muižas apkārtnes skaistākajiem skatu punktiem, sauktu par „Bellevue”. Taču šīs nebūt nav vienīgās! Dodies pastaigu maršrutā vai apmeklē tikai sevis izvēlētās - pavisam desmit, Siguldas sēnīšu vietas!

Maršruta gaita

Siguldas stacijas laukums - Gleznotāju kalns – Livonijas ordeņa Siguldas pils – Tilts pār Gauju – Taurētāju kalns – Krimuldas viduslaiku pilsdrupas- Krimulda (Krimuldas muiža) – Balonu pļava – Piķenes krauja - Kājnieku tilts – Ķeizarskats – Ķeizarkrēsls - Siguldas serpentīna ceļš - Siguldas stacijas laukums

1.Siguldas stacijas laukums. Koordinātas 57.15376  24.85391

Tieši šeit vērts iesākt maršrutu, lai nu jau drīzumā atrastu un savām acīm ieraudzītu pirmās “sēnītes”!

2.Gleznotāju kalns/Paradīzes kalns. Koordinātas 57.17478   24.86553

Paradīzes kalns jeb Gleznotājkalns ir ērti sasniedzama vieta Siguldas pilsētā - apmeklētājiem, kuri iecienījuši skaistas skatu ainavas un dabu - tas atrodas 30 minūšu gājienā no pilsētas centra un vietai var piekļūt, ejot pa līdzenām dabas takām. No Paradīzes kalna vērojams skats pat 12 kilometru attālumā. Pāri ielejai skatam paveras Turaidas pils tornis, lejā, pamatkrasta piekājē saskatāma seno Kalna Klauku māju vieta.

Vietai apburot ar skatu, esi atradis arī maršruta pirmās divas “sēnītes”! Tālākais ceļš ved uz vietu, kur sastopami pilsētas pirmsākumi un jūtama viduslaiku dvesma!

3.Livonijas ordeņa Siguldas pils un pils kvartāls. Koordinātas 57.166409   24.849655

Tieši šeit – stratēģiski pārdomātākajā vietā, meklējami pilsētas pirmsākumi. Livonijas ordeņa Siguldas pils celta 1207. gadā kā cietoksnis. Pils no jauna pievērsa uzmanību 19. gadsimta sākumā, kad atbilstoši tā laika mākslas tendencēm, to apjūsmoja kā romantiskas drupas. Šobrīd pils un pils kvartāls apvieno radošo jomu pārstāvjus – amatniekus un jaunu, pārsteidzošu ideju veidotājus, kas kvartāla teritorijā ienes kustību un māksliniecisko telpu.

Izpētot vidi, kurā ienākot ikviens sajūtas patiesi gaidīts, maršruta turpinājumu iespējams veikt virzienā pa kreisi, sekojot taciņai, kas sākas tieši pirms Livonijas ordeņa Siguldas pils vārtiem. Raitu soli sperot uz priekšu un ātri nonākot no kalna lejā pa koka trepītēm, acu priekšā sagaida veselas 3 sēnītes! Turpinājums Gaujas tilta virzienā!

4.Tilts pār Gauju. Koordinātas 57.16573   24.84097

1937. gadā pasaulē uzcēla un atklāja divus pēc to tehniskā risinājuma unikālus tiltus. Viens no tiem bija Sanfrancisko Zelta vārtu tilts, par kuru skeptiķi iepriekš esot izteikušies, ka tik garu iekārto tiltu uzcelt nav iespējams. Otrs – tilts pār Gauju Siguldā ar trīslocīklu monolītā dzelzsbetona lokiem un pārejas rāmjveida estakādēm katrā krastā. Te jāpiemin, ka Siguldas tilts ir vienīgais šāda tehniskā risinājuma un izpildījuma tilts Latvijā.

Šķērsojot tiltu, neaizmirsti “atmiņu kladē” piefiksēt ainavu, raugoties uz upi un vērojot tās lēno plūdumu!

5.Taurētāju kalns. Koordinātas  57.173167 24.837222

Drīz vien šķērsodams tiltu, esi nonācis pavasara sajūtu senlejā, kur augi un koki pamazām sākuši atmodu un dzirdama putnu čalošana! Taurētāju kalna virsotnē ātri vari nokļūt, sākot cīņu ar trepēm tieši blakus Vikmestes takai. Šeit atradīsi vēl vienu “sēnīti”!

Stāsta, ka Taurētāju kalnā atradusies sena novērošanas vieta, kurā sargi ar tauru skaņām vēstījuši par ienaidnieku tuvošanos.

6.Krimuldas viduslaiku pilsdrupas. Koordinātas  57.170241   24.831713

Turpinot sekot pa pēdām “sēnītēm”, maršruts jāturpina dodoties pa trepēm atpakaļ, šķērsojot Vikmestes takas sākumpunktu un virzienā uz priekšu pirms Krimuldas serpentīna ceļa, kura taka izvedīs Krimuldas viduslaiku pilsdrupu teritorijā. Laiks skaitīt - šī būs jau septītā “sēnīte”!

Pilsdrupu teritorijā kādreiz atradusies mazākā no visām senielejas pilīm, šobrīd apskatāmi daži šo drupu fragmenti, tomēr tā joprojām ir viena no skaistākajām skatu vietām, dēvēta par "Bellevue". Ainava ierauj pavasara sajūtu virpulī!

7.Krimuldas muiža. Koordinātas 57.167765   24.829883

Seni rakstu avoti liecina, ka jau 15. gadsimtā starp viduslaiku pili un vēl tagad muižas parkā redzamajiem dīķiem, izveidojusies amatnieku pilsēta. Tā izvērtusies par novada centru un bijusi pat lielāka par pretējā ielejas krastā esošo Siguldu.

Aptverot šo iespaidīgo skatu uz muižu un tās teritoriju, maršruts turpina vest gar Krimuldas muižas labo pusi pa taciņu no kalna lejā! Pamazām pirmie zaļie asniņi virs zemes jau redzami.

8.Balonu pļava

Drīz vien taka no kalna izvedīs gana liela un plaša izmēra pļavā, kur tālāk Gaujas upes labais krasts aicina sekot tās plūdumam.

9.Piķenes krauja. Koordinātas  57.150641   24.824129

Staigājot pa Siguldas mežu takām, noteikti nedrīkst palaist garām vairākas smilšakmens atsegumu vietas un nelielo ūdenskritumu šajā posmā!

Piķenes krauja ir ap 1 km garš un 70-80 m augsts Gaujas labā pamatkrasta posms, kas nupat sācis zaļot!

10.Kājnieku tilts. Koordinātas 57.148650   24.807424

Drīz aiz tilta, tieši pretī Velnalas klintīm, acīm tīkamu skatu rādīs jau astotā “sēnīte”! Laiks kārtīgi atvilkt elpu, tvert pēc kāda garda līdzpaņemta kumosa somā un atpūtināt nogurušās kājas, sajūtot siltās pavsara vēsmas sārtajos vaigos!

11.Ķeizarskats. Koordinātas  57.143704   24.819398

Pirmspēdējais kāpiens kalnā un nu jau skatam paveras atpazīstamākā no koka “sēnītēm”!

Gaujas senlejas skatu vietas augstajā Beites kraujā, īpaši iekārtotas par godu cara Aleksandra II vizītei Siguldā 19.gadsimta otrajā pusē. No skatu vietām paveras zīmīga ainava uz Gauju un Turaidas pili.

12. Ķeizarkrēsls. Koordinātas 57.142749   24.824129

Jau kopš 19. gadsimta tūristi Siguldā apmeklē skatu vietas, kur tālu var redzēt Gaujas senieleju. Vēl viena no šādām vietām ir Ķeizarkrēsls. Tāpat kā Ķeizarskatu, arī Ķeizarkrēsla augsto viesu sagaidīšana notika grandiozi – cara apmeklētajās vietās tika uzcelti vairāki goda vārti, kas bija izgreznoti ar karogiem un pušķiem.

13.Siguldas serpentīna ceļš. Koordinātas  57.162106  24.843201

Serpentīna ceļš ved pa stāvo Gaujas senieleju aptuveni 600 metru garumā, dodot iespēju iepazīt Gaujas senielejas unikālo skaistumu no cita skatu punkta.

Skaidrs ir tas, ka kāpiens nebūs viegls, bet pa ceļam apskatei būs pieejams tilts pār Gauju, pati upe Gauja ar tās līkumu un Krimuldas muiža! Lai skaists un pavasarīgs ceļš virzienā uz maršruta sākumpunktu!

Šeit atradīsi godpilno desmito "sēnīti" ar brīnišķīgu skatu uz Gaujas tiltu!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.0944612sec.