Mālpils pagastā gatavojas Valentīna Skulmes 100. jubilejai

Mālpils pagasta “Skulmju” mājās sezonu plānots uzsākt 21. aprīlī – aktiera Valentīna Skulmes dzimšanas dienā. Šīs sezonas atklāšana būs īpaša, jo tiks atzīmēta Valentīna Skulmes 100 gadu jubileja, kā arī “Skulmes” pirmo gadu vērs durvis, esot pašvaldības īpašumā.

Kopš 1982. gada “Skulmēs” atvērta gleznotāja un scenogrāfa Otto Skulmes un tēlnieces Martas Liepiņas-Skulmes darbnīca ar nelielu mākslinieku darbu kolekciju, bet pēc Valentīna Skulmes nāves 1989. gadā publiskai apskatei kļuva pieejama arī viņa privātā istaba un gleznotāju darbnīca-veranda ēkas otrajā stāvā, no kuras paveras brīnišķīgs skats uz Mergupes ainavu.

“Skulmes” atrodas stāvā, gleznainā Mergupes krasta malā. Tās ieskauj veci ozoli un gobas, ap māju savulaik pleties Valentīna un Ināras iekopts košumdārzs, kura plānošana un atjaunošana prasīs vairāku sezonu darbu.

Turpmākajos gados “Skulmēs” plānots iekārtot istabu arī rakstniecei Ivandei Kaijai (īstajā vārdā – Antonija Lūkina), kura šo māju apkārtni aprakstījusi vairākos romānos. Savus bērnības un skolas gadus te pavadījis arī Ivandes vīrs Fēlikss Lūkins. Tāpat ir iecerēts, ka “Skulmju” virtuve būs veltīta Inārai Skulmei, kura daudzus gadus rūpējusies par šīs mājas pavarda siltumu, bet mazā istabiņa otrajā stāvā – Valentīna un Ināras dēlam Atim, kurš tagad atdusas līdzās tēvam Mālpils kapos.

Skulmju dzimtas mājās līdz 2021. gada 23. februārim saimniekoja aktiera Valentīna Skulmes sieva Ināra Skulme. Pirms došanās mūžībā viņa mājas novēlēja toreizējā Mālpils novada pašvaldībai. Administratīvi teritoriālās reformas rezultātā mantojuma saistības pārņēma jaunizveidotā Siguldas novada pašvaldība.

Šogad “Skulmes” īpaši gaidīs apmeklētājus 22. un 23. aprīlī, kad Mālpils Kultūras centrā būs skatāms koncertuzvedums “Valentīns Skulme 100 vēstulēs” un īpaša izstāde.

Koncertuzvedums “Valentīns Skulme 100 vēstulēs” būs sajūtu stāsts par teātra un kino aktiera ideālu meklējumiem sevī, mākslā, pasaulē, kurus skatītājs varēs iepazīt caur Valentīna Skulmes rakstītām un viņam rakstītām vēstulēm.

Valentīna Skulmes stāstu 100 vēstulēs skatītājiem izstāstīs aktieri Katrīne Pasternaka un Juris Kalniņš, mīms Andris Apinis, dejotāji Egija Abaroviča un Reinis Rešetins, pianisti Roksana Tarvide un Kaspars Bumbišs, kā arī Mālpils Kultūras centra amatierteātris “Vēji”.

Koncertzveduma radošo komandu veido režisors Kārlis Anitens, māksliniece Anitra Bērziņa un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš

Savukārt, pirms izrādes, būs iespēja apskatīt izstādi - Valentīns Skulme mākslinieku gleznās, kā arī dažādus teātra izrāžu rekvizītus un tērpus, ielūkoties informācijā par mākslinieka daiļradi un dzīvi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Latvija
Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Skulptūru stāsti Cēsīs! Cēsu TIC
Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā! | Skatīt vairāk
6 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.85088301sec.