Turaidas muzejrezervātā: brīvdabas izstāde «Sīki putni, diži putni Turaidā»

Līdz 18. aprīlim Turaidas muzejrezervātā būs apskatāma pavasara vēstnešu–putnu fotoizstāde brīvā dabā “Sīki putni, diži putni Turaidā”.

Putna simbols Turaidā ir īpašs, tie bieži atveidoti Turaidas lībiešu senajās rotaslietās un piekariņos. Somugru tautu kultūrā, pie kurām pieder arī lībieši, pastāv mīts par putniņu, kurš radījis pasauli un apmeklētājiem būs iespēja redzēt animācijas filmu par šo tematiku.

Viena no lībiešu pavasara tradīcijām ir mazo putniņu sagaidīšana un lielo putnu atvairīšana. Mazo putnu sagaidīšanas dziesmu Tšitšorlinkizt, tšitšorlinkizt varēsiet dzirdēt folkloras draugu kopas “Skandinieki” izpildījumā no Turaidas muzejrezervāta video krājuma.

Izstādes kodolu veido Turaidas muzejrezervāta darbinieku un Latvijā dzīvojošā, somu mūziķa un putnu vērotāja Marko Ojalas 2021.gadā aizsāktais darbs – putnu vērošana un fotografēšana. Izstādē būs iespēja noskatīties somu tautasdziemas videoierakstu Marko Ojalas izpildījumā, izmantojot kvadrātkodu (QR). Veidojot izstādi, ziņas par Turaidas muzejrezervātā sastopamajiem putniem sniedza ornitologs Ritvars Rekmanis.

Putnu fotogrāfijas ir ietvertas pavasara saulgriežu – Lielās dienas simbolu dizainā – šūpolēs un olās. Tās ir papildinātas ar attiecīgā putna balss ierakstu, kuru apmeklētājiem būs iespēja noklausīties viedtālrunī, (QR).

Izstādi rotā Margitas Porietes darinātie putni no dažādiem dabas materiāliem – bērzu zariem, siena, salmiem, pakulām, džutas auduma, lina auklām, kā arī no vilnas dzijas u.c.

Arī pašiem apmeklētājiem ir iespēja kļūt par putnu vērotājiem un fotogrāfiem – doties dabā Turaidas muzejrezervātā, saklausīt putnu balsis dabā un atšķirt “putnu korī” īpašu putnu, kā arī nofotografēt putnus un dalīties ar attēliem sociālajos tīklos, norādot mirkļbirku @Turaidasmuzejrezervats vai #Turaidasmuzejrezervats.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 26.04.2024 TALKA | Vīna darītavas "ABAVAS" teritorijā Tukuma TIC
Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.07651782sec.