Gavēnis - veselības uzlabošanas laiks

5. martā, pavasarim tuvojoties, sākās Lielais gavēnis. Tā laikā cilvēki aizvien biežāk izvēlas mainīt ēšanas paradumus un ievērot atslodzi no smagas pārtikas. Gavēšana kļūst par arvien populārāku dzīvesstila modes tendenci mūsdienu sabiedrībā.

"Gavēnis savā ziņā kļuvis par dzīvesstila virzienu tiem, kuri vēlas mainīt ēšanas paradumus. Cilvēki arvien vairāk domā par veselību, un gavēnis ir atspēriena punkts, kad uzsākt apņemšanos ēst veselīgi, kvalitatīvi un sabalansēti," komentē "Veselības centra 4" filiāles "Wellslim centrs" uztura speciāliste Guna Rijkure. "Tiem, kuri gavēņa laikā izvēlas atteikties no gaļas produktu lietošanas, uzturā noteikti jālieto vairāk pākšaugi, rieksti un sēnes, kuri satur olbaltumvielas, taukskābes un minerālvielas, jo bez tiem organisms novājinātos."

Vēsturiski gavēņa galvenā būtība bijusi sevis attīrīšana – atteikšanās, piemēram, no gaļas, "smagiem" ēdieniem un pārmērīgām izklaidēm. Tomēr mūsdienās gavēnis kļuvis par atturēšanās laiku, kad katrs pats izvēlas, no kā labāk atturēties un ne vienmēr tam jābūt ēdienam.

"Kā lielākais ēdināšanas nozares uzņēmums Latvijā esam novērojuši, ka gavēņa laikā aptuveni par 20% pieaug salātu un svaigo produktu patēriņš. Tas nozīmē, ka šajā laikā cilvēki biežāk piedomā pie savas ēdiena izvēles un gaļas produktu patēriņa apjomu sabalansē ar citām produktu grupām. Cienot šo patērētāja izvēli, mēs katru gadu gavēņa laikā paplašinām veģetāro ēdienu klāstu," stāsta AS LIDO valdes priekšsēdētāja Rita Auziņa.

Katram individuāli jāsaprot, vai gavēņa ideja var palīdzēt dzīves kvalitātes uzlabošanā, un kas ir tās lietas ikdienā, no kurām atturoties cilvēks var būt ieguvējs vismaz uz laiku.

AS LIDO šefpavāre Ilga Joma iesaka dārzeņu sautējuma recepti gavēņa ēdienkartes paplašināšanai: "Sastāvdaļām nepieciešami četri lieli burkāni, 100 grami žāvētu plūmju, viens mazs sīpols, viena daiviņa ķiploka, 50 grami sviesta, cukurs, sāls, pipari, zaļumi. Nomizojam un smalki sakapājam sīpolu, un sarīvējam ķiploku. Nomizojam burkānus un sagriežam rupjos salmiņos. Uzkarsējam pannu uz lielas liesmas, tajā izkausējam sviestu un ieberam sīpolus un ķiplokus. Aptuveni pēc minūtes pievienojam burkānus, uzliekam pannai vāku un uz vidējas uguns sautējam, kamēr tie paliek mīksti. Kamēr burkāni sautējas, plūmes uzbriedinām ūdenī. Kad burkāni gatavi, pārberam bļodā, notecinām atlikušās taukvielas, pievienojam vidēji lielus plūmju gabaliņus un pēc garšas pievienojam zaļumus, sāli un piparus. Viegli apmaisām ar rokām un ceļam galdā. Sautēšanas procesā sviestam pieliekot cukuru, burkāni karamelizēsies un iegūs pievilcīgu spīdumu. Lai labi garšo!"

Par AS LIDO

Uzņēmums LIDO dibināts 1987. gadā un specializējas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma tīkla izveidē un apkalpošanā. Uzņēmums pirmais Latvijā ieviesa atklātās virtuves koncepciju pārskatāmai ēdienu gatavošanai, kā arī izstrādāja LIDO raksturīgo interjeru un mēbeļu dizainu. AS LIDO struktūrā ietilpst Rīgā strādājoši deviņi bistro (LIDO Alus sēta, LIDO Dzirnavas, LIDO Vērmanītis, LIDO Ģertrūde, LIDO Krievu sēta, LIDO Spice, LIDO Lidosta, LIDO Domina un LIDO Atpūtas centrs Krasta ielā un tā restorāns), LIDO bistro Tallinā, gaļas un kulinārijas ražošanas bāze, alus darītava, konditoreja un veikals Rīgā. Uzņēmums nodarbina vairāk nekā 850 darbiniekus. Plašāk: www.lido.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40365314sec.