Policija lidmašīnas pasažiera bagāžā ievieto sprāgstvielas [1]

Slovākijas policija kāda pasažiera bagāžā ievietojusi sprāgstvielas, lai, pasažierim nezinot, veiktu drošības testu. Neko ļaunu nenojauzdams, 49 gadus vecais slovāku pasažieris ar visu sprāgsvielu somā aizlidojis uz Īriju. Pārpratums pienākumu kompetencē izraisījis to, ka sprāgstviela tikusi atklāta vien trīs dienas pēc neveiksmīgās pārbaudes.

Starpgadījums radījis politisku nesaprašanos starp Slovākiju un Īriju. Īrijas tieslietu ministrs Dermot Ahern nekavējoties pieprasīja no Slovākijas pilnvērtīgu paskaidrojumu. Slovāku iekšlietu ministrs telefoniski atvainojās Īrijas valdībai par pārpratumu.

Slovākijas policija 02.01.2010 ievietojusi mazu daudzumu sprāgstvielas vairāku nejauši izvēlētu pasažieru bagāžā Slovākijas ziemeļu lidostā Poprad Tatry. Bija domāts, ka sprāgstvielu paciņas atklās policijas suņi, kas to arī izdarīja - ar vienu izņēmumu. Tibor Mako, Slovākijas robežpolicijas priekšnieks, skaidro: "Tā bija viena konkrēta policista kļūda, kas pilnībā atbildīgs par notikušo."

Lidostas drošības dienests pirms izlidošanas brīdināja lidmašīnas pilotu, tomēr tas izšķīries par izlidošanu, jo briesmu nav bijis - sprāgstviela bija bez detonatora. Tāpat tika informēta arī Dublinas lidosta, kas, kā apgalvo Mako, nereaģēja. Savukārt īru policija apgalvo, ka tikuši informēti tikai otrdienas rītā, trīs dienas pēc notikušā.

Pasažieris, kura bagāžā slovāku policija bija ievietojusi sprāgstvielu, otrdienas rītā piedzīvoja nepatīkamu pārsteigumu - smagi bruņoti policisti aplenca viņa dzīvokli un ielauzās mājā. Potenciāli ļoti bīstamā plastiskā sprāgstviela RDX tika atklāta vīrieša somā - neatvērtā un acīmredzami neaiztiktā paciņā.

49 gadus vecais vīrietis Īrijā dzīvo jau gadiem ilgi. Viņš bija devies uz dzimteni, lai tur atzīmētu svētkus. Pēc stundām ilgas nopratināšanas vīrieti atbrīvoja.

Īru drošības darbinieki apgalvo, ka ar konkrēto sprāgstvielas daudzumu pietiktu, lai uzspridzinātu visu lidmašīnu. Mako savukārt apgalvo, ka "nevienā brīdī lidmašīnas pasažieri netika apdraudēti", jo sprāgstviela kļūst bīstama tikai apvienojumā ar citiem komponentiem, kas nepieciešami, lai izraisītu eksploziju.

Slovākijas Iekšlietu ministrijas oficiālajā paskaidrojumā teikts, ka "viss sākās no labā nodoma paaugstināt pasažieru drošības līmeni". Šādi drošībās testi esot ierasti visā pasaulē, tomēr šoreiz gadījusies liela kļūda, ko izraisīja individuāla nekompetence.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Ilze 01/12/2010 10:31 Pārdomas reisa pēdējā rindkopa. Tātad var gadīties, ka jebkurā reisā, kurā dodos es, nokļūst jāda sprāgstviela "individuālas nekompetences" dēļ.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursiju piedāvājums. Grieķija Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - | Skatīt vairāk
no 1099 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 30.04.2024 Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 30.04.2024 Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Uzņēmumi


SIXT Latvija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.29257703sec.