Sēdvietas pie iluminatoriem drīz kļūs par vēsturi

Iespējams, jau tuvā nākotnē aviotūristi varēs atvadīties no sēdvietām pie lidmašīnas iluminatora, jo tādu gluži vienkārši nebūs.

Aviācijas giganti NASA un Boeing sekmīgi veikuši jaunā X-48C lidaparāta prototipa testēšanu. Lidojumi, kuru laikā izmēģināta lidaparāta mēroga modeļa konstrukcija, norisinājās Kalifornijā (ASV).

Jaunā gaisa kuģa dizains ir izteikti inovatīvs – spārni, pretstatā tradicionālajiem aviolaineriem, saplūstot apvienoti ar korpusu, turklāt lidaparātam nav sānu logu (iluminatoru). Vizuāli pamanāma arī uzkrītoša līdzība ar leģendāro Concorde virsskaņas aviolaineri.

Hibrīdspārna lidmašīnas aerodinamiskais korpuss radīts, lai maksimāli ietaupītu degvielu, kā arī ļautu pārvadāt pēc iespējas vairāk pasažieru. Šādu lidaparātu izmantošana varētu ievērojami samazināt komerclidojumu izmaksas, tādējādi risinot aviodegvielas aizvien pieaugošo izmaksu problēmu.

Boeing galvenais inženieris Normals Prinsens atzīst, ka pēdējo 60 gadu laikā aviācijas industrijā degvielas ekonomija pieaugusi par vismaz 50 procentiem, taču, lai spētu lidot vēl lētāk, "nepieciešams veikt radikālas izmaiņas lidmašīnas aerodinamiskajā formā".

Pateicoties tikai diviem, nelieliem dzinējiem un īpašām, skaņu izolējošām "spurām", jaunais lidaparāts sniedz arī daudz klusāku lidojumu.

Tuvāko 20 gadu laikā NASA cer jauno lidmašīnu adaptēt gan militārām, gan civilo lidojumu vajadzībām.

X-48C ir lidaparāta X-48B pēctecis, kurš laika posmā no 2007. līdz 2010. gadam veicis 92 lidojumus. To izgudroja Boeing, taču uzbūvēja britu kompānija Cranfield Aerospace.

Interesanti, ka nesen pasaules vadošās aviācijas un aeronautikas kompānijas Boeing, Lockheed Martin, Gulfstream un NASA apvienojās, lai kopējiem spēkiem uzsāktu virsskaņas komerciālā aviolainera būvi, kurš Atlantijas okeānu varētu šķērsot nedaudz vairāk kā divās stundās – X-48C konceptlidaparāta radīšana ir nozīmīgs solis arī šim mērķim nepieciešamajā izpētē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 25.04.2024 Nāc un sāc spēlēt golfu! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 30.04.2024 ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai! Latvia Tours
Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu! | Skatīt vairāk
no 339 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.31487608sec.