10 pārsteidzoši, rekordu cienīgi fakti par pasaules lidostām

Pavisam nesen Tibetā tika oficiāli atklāta pasaulē visaugstāk izvietotā lidosta, kas atrodas 4 411 metru augstumā virs jūras līmeņa. Tomēr daudzviet pasaulē aviosatiksmes nodrošināšanai izbūvētas lidostas, kuras raksturo, piemēram, prātam neaptverami plašumi vai, tieši otrādi – šaubīgi īsi skrejceļi.

Lūk, desmit pasaules lidostas ar pārsteidzošiem raksturlielumiem un citām īpatnībām.

Zemāk izvietotā lidosta

Bara Jehudas lidosta netālu no Nāves jūras piekrastes Izraēlā atrodas 378 metrus zem jūras līmeņa.

Vistuvāk izvietotās lidostas

Papavestrejas un Vestrejas lidostas, kuras atrodas Lielbritānijai piederošajās Orkneju salās, izvietotas vien 2,83 kilometru attālumā viena no otras. Lidojums starp tām ilgst vien aptuveni pusotru minūti.

Īsākais skrejceļš

Tikai 400 metru garais skrejceļš uz Sabas salas Nīderlandes Antiļās oficiāli atzīts par īsāko komerciālās aviācijas vajadzībām izmantojamo skrejceļu pasaulē.

Lielākā lidosta

Karaļa Fahda starptautiskā lidosta, kas atrodas Saūda Arābijas tuksnes, aizņem 780 kvadrātkilometru lielu platību. Salīdzinājumam – Rīgas pilsētas platība ir tikai aptuveni 300 kvadrātkilometri. Lidostas teritorijā ir arī mošeja 2 000 apmeklētāju, kā arī atsevišķs termināls Saūda Arābijas karaliskajai ģimenei.

Lielākā lidostas ēka

Visi Dubaijas starptautiskās lidostas 3. termināla ēkas stāvi kopā aizņem 1,76 kvadrātkilometru lielu platību. Tas ir divreiz vairāk par tuvākā konkurenta – Pekinas Galvaspilsētas lidostas 3. termināla – platību.

Noslogotākā lidosta

Ņemot vērā apkalpoto pasažieru skaitu, noslogotākā pasaules lidosta ir Harcfīlda-Džeksona lidosta Atlantā, ASV. No 2013. gada sākuma līdz maijam šeit tika apkalpoti vairāk nekā 38 miljoni ceļotāju.

Visvairāk skrejceļu

Čikāgas O'Hāra starptautiskā lidosta, kā arī Dallasas Fortvortas starptautiskā lidosta (ASV) var lepoties ar veseliem septiņiem skrejceļiem.

Izolētākā lidosta

Mataveri starptautisko lidostu Lieldienu salā no tuvākās citas lidostas šķir 3 759 kilometri. Vidēji nepieciešamas aptuveni sešas stundas, lai lidmašīnā šķērsotu šo attālumu.

Dārgākā lidosta

Ar būvniecības izmaksām 28,3 miljardu dolāru apmērā Honkongas starptautiskā lidosta ir īsts moderno inženierzinātņu brīnums. Tā pilnībā izbūvēta uz salas.

Visvairāk automašīnu uz skrejceļa

Vietas trūkuma dēļ pavisam nelielajā Gibraltāra teritorijā vienīgo skrejceļu šķērso itin noslogots autoceļš (attēlā). Transportlīdzekļu kustība pa to tiek regulēta ar komplicētas drošības sistēmas palīdzību, tādēļ attēlā redzamajām, ne visai uzticama paskata barjerām būtībā ir vien brīdinoša un dekoratīva nozīme.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄! Latvia Tours
Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība. | Skatīt vairāk
no 367 EUR
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.59914017sec.