Septiņi fakti, kas aviopasažieriem jāzina par turbulenci

Pēdējā laikā vairākkārt ziņots par gadījumiem, kad lidmašīnas pasažieri lidojuma laikā gūst ievainojumus spēcīgas turbulences dēļ. Nemaz nerunājot par to, ka šādi incidenti var raisīt pamatīgu paniku daļā ceļotāju, nākas pievērst uzmanību tam, vai tā dēvētās gaisa bedres patiešām ir drauds lidojuma drošībai.

Tūrisma izdevums Condé Nast Traveller apkopojis vairāku pilotu un aviācijas ekspertu atziņas, lai noskaidrotu, kas īsti notiek brīdī, kad aviolaineris vairāku kilometru augstumā tiek mētāts gluži kā niecīga spalviņa.

1. Turbulences dēļ iespējams gūt traumas, taču tas notiek reti

ASV Federālās Aviācijas administrācijas pārstāvji apgalvo, ka ik gadu tiek fiksēti no 30 līdz 60 gadījumiem, kad spēcīgas turbulences dēļ aviolaineru pasažieri gūst ievainojumus. Divās trešdaļās šo gadījumu ievainotas tiek stjuartes, kas savukārt nozīmē, ka gaisa bedru dēļ cieš tikai 20 no aptuveni 800 miljoniem pasažieru, kuri ik gadu izlido no ASV lidostām.

2. Parasti turbulence ir itin nekaitīga

Gaisa bedre būtībā ir "nelīdzenums" gaisa telpā, kura cēloņi var būt spēcīgs vējš, negaiss, tuvošanās kalnu grēdai un citi faktori, tādēļ tā uzskatāma par itin bieži sastopamu parādību. Lai gan lidojums cauri gaisa bedru zonai pasažieriem var šķist bīstams, pat ļoti spēcīga turbulence nespēj ietekmēt lidojuma drošību. Kā norāda aviācijas eksperti un piloti, mūsdienu aviolaineri spēj izturēt milzīgu slodzi, tādēļ satraukumam par "spārnu atdalīšanos" vai cita veida tehniskām nelaimēm nav nekāda pamata.

3. Piloti zina, kad tā gaidāma

Lielākajā daļā gadījumu pilotiem ir zināms par gaidāmo turbulenci, un, tuvojoties tās zonai, var, piemēram, laikus brīdināt pasažierus. Tas iespējams, pateicoties pirms lidojuma iegūtajai informācijai par gaidāmajiem laika apstākļiem, meteoroloģiskajam radaram uz lidmašīnas klāja, kā arī ziņojumiem no citiem lidaparātiem attiecīgajā apvidū.

4. Skaidra laika turbulence – gluži cits stāsts

Skaidra laika turbulence gan ir krietni bīstamāka – tās ir gaisa bedres, kas veidojas skaidrā laikā ar perfektu redzamību, turklāt ir grūti paredzamas, jo netiek fiksētas meteoroloģiskajā radarā. Šī iemesla dēļ pilotiem lielā daļā gadījumu nav iespējas laikus informēt apkalpi un pasažierus, tādēļ nebūt nav pārsteidzoši, ka traumas visbiežāk tiek gūtas skaidra laika turbulences zonās.

5. Skaidra laika turbulence pieņemas spēkā

Kā liecina zinātniskie pētījumi, spēcīga skaidra laika turbulence 21. gadsimta vidū varētu būt pat divreiz izplatītāka parādība nekā patlaban – tas skaidrojams ar globālo sasilšanu. Tādēļ, ceļojot lidmašīnā, ieteicams drošības jostas lietot pat tad, ja nav izgaismots uzraksts par to nepieciešamību.

6. Piloti ir labi apmācīti

Lai izvairītos no iekļūšanas turbulences zonā, piloti pirms katra lidojuma veic plānošanu, cītīgi pētot laika apstākļu modeļus un izvēloties vispiemērotāko lidojuma maršrutu. Ja tomēr no gaisa bedrēm nav iespējams izvairīties, pasažieri un apkalpe allaž tiek brīdināti par sagaidāmo. Protams, izņēmums ir iepriekš minētā skaidra laika turbulence, kas, tāpat kā pasažierus, arī gaisa kuģa apkalpi nereti var pārsteigt nesagatavotu.

7. Nākotnē, iespējams, no turbulences būs iespējams izvairīties pilnībā

2013. gadā tika ziņots par veiktiem pētījumiem saistībā ar jaunu ultravioleto staru lāzera tehnoloģiju, kas varētu kalpot visa veida turbulences noteikšanai jebkādos apstākļos. Tādējādi lidojumus būtu iespējams veikt, pilnībā izvairoties no gaisa bedrēm.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 24.04.2024 MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04. Estravel Latvia
Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04. | Skatīt vairāk
no 547 EUR
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 23.04.2024 Summer Sound 2024 Liepājas reģiona TIB
Grandiozākais pludmales festivāls Baltijā “Summer Sound”, kas šogad notiks 2. un 3. augustā Liepājā, papildina pašmāju un starptautisko | Skatīt vairāk
Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13330698sec.