LIELĀ INTERVIJA ar Arni Jaudzemu, auto nomas SIXT vadītājs Baltijas valstīs

LIELĀ INTERVIJA ar Arni Jaudzemu, auto nomas SIXT  vadītājs Baltijas valstīs

Mobilitāte pēc pieprasījuma – šādi aizvien vairāk pasaulē iezīmējas automašīnu loma sabiedrības dzīvē, un pēc šī principa arī vadās auto noma SIXT, apliecina tās vadītājs Baltijas valstīs Arnis Jaudzems.

BalticTravelnews.com: Aizvien vairāk tiek runāts par elektro automašīnām, autopilota automašīnām, taksisti bažījas, vai viņiem nākotnē vēl būs darbs. Jūs daudz piedalieties dažādās konferencēs, kādas tendences nākamajiem desmit gadiem esiet ievērojis un ko par tām secinājis?

Arnis Jaudzems: Pašreiz karstākais temats ārzemju konferencēs ir autopilota automašīnas. Pamata lietas jau saglabāsies, un garās distances cilvēki pieveiks ar lidmašīnu, vidējās un īsās distances ar vilcienu, automašīnu, velosipēdu. Ja pirms laika automašīna bija lielā mērā statusa apliecinājums – jo kārtīgāks vecis, jo labāks auto, tad tagad tendence mainās. Būtiskāk, ka vari pārvietoties, kad vajag, bet neparko nerūpējies, kad tev automašīna nav vajadzīga. Mobilitāte pēc pieprasījuma!

Taksistiem vienmēr būs darbs, jā, varbūt citā sfērā. Ienākot tirgū Uber, tas izmainīs taksometru kompāniju dzīvi, bet taksistiem tāpat būs ko darīt. Varbūt tas viņiem pietrūks, kad Latvijā ienāks autopilota automašīnas. Pirmos 10 – 15 gadus tās tāpat taksometru vietā izmantos tikai attīstīto valstu metropoles. No zirga pajūga līdz automašīnas izmantošanai pagāja vairāki gadu desmiti, bet tagad jaunās tehnoloģijas var ieviest dažos mēnešos, tās arī kļūst aizvien lētākas. Protams, ja daļa no izreklamētajām tehnoloģijām neizdzīvo, tas ir normāli. Kāpostu laukā jau arī neizaug visi kāposti, daļa iznīkst.

BalticTravelnews.com: Vai šādas tendences neapdraud automašīnu industriju kopumā, ja cilvēki tās vairs neizvēlēsies, lai sevi un citus iepriecinātu, bet tikai, lai nokļūtu no punkta A uz punktu B.

Arnis Jaudzems: Auto industrija ļoti daudz iegulda dažādos projektos, kas jau saistās ar gala patērētāju apkalpošanu. Piemēram, BMW sadarbojas ar SIXT koplietošanas automašīnu jomā. Ja privātpersonas šodien Latvijā pērk daudz 10 – 15 gadus vecas automašīnas, tad pēc gadiem, iespējams, vairs tik vecas nemaz nevarēs nopirkt.

BalticTravelnews.com: Nekas īpašs jau automašīnās nav pagaidām mainījies, arī degvielas patēriņa rādītāji ir ļoti tuvi vienai vai otrai automašīnai.

Arnis Jaudzems: Pieaugusi automašīnu jauda uz kubatūru, bet, lai virzītu dzelzs gabalu no punkta A uz punktu B, ir tāpat vajadzīga jauda – vienalga jaunāka vai vecāka automašīna. Diskusijas par CO2 ir galvenokārt kā mudinājums, lai pārietu uz cita veida enerģijas izmantošanu automašīnu darbināšanai – elektrības, ūdeņraža vai vēl kā cita. CO2 izmešus mēs pārnesam no lielpilsētas uz citām vietām, un, protams, automašīnas ir viens no CO2 radītājiem, lai arī citās jomās arī ir liela tā apjoma. Protams, ja runājam par Eiropu, tad šis ir arī lobija jautājums, lai varētu labāk pārdot jaunās automašīnas. Latvija arī virzās uz to, ka, jo vecāks automobilis un lielāki CO2 izmeši, tad par to jāmaksā vairāk. CO2 jau arī ir tikai viena no sliktajām piesārņojuma komponentēm, par kuru samazināšanu šobrīd cīnās auto industrija.

BalticTravelnews.com:  Kādam vajadzētu būt automašīnas optimālajam mūžam?

Arnis Jaudzems: Ja mēs runājam par īstermiņa nomu, tad SIXT automašīnas turam vidēji līdz gadam – 6 vai 18 mēnešus. Ja runa ir par ilgtermiņa nomu, tad šie līgumi attiecīgi ar klientiem tiek noslēgti uz 3 – 4 gadiem. Vieglajām automašīnām šāds pielietojuma ilgums ir ekonomiski optimāls, jo izmaksā vismazāk. Mēs ieskaitītu arī automašīnas dīkstāvi, bet, ja automašīna labu laiku pavadītu servisos, tas nebūtu izdevīgi ne mums, ne klientiem. Atlikusī vērtība ir pietiekami augsta, lai šo automašīnu vēl pārdotu nākamajam pircējam. Savukārt viņš saņem gandrīz jaunu automašīnu par salīdzinoši labu cenu. Ja automašīna bijusi tikai izklaidei, atpūtai, tad pēc dažiem gadiem par 30 000 eiro iegādātā automašīnā lielus plusus būs grūti ieraudzīt. Taču, ja ar tās palīdzību saražota pievienotā vērtība, tad, protams, ir pavisam citāds aprēķins.

BalticTravelnews.com: Kas notiek ar automašīnām pēc to darba autonomā SIXT?

Arnis Jaudzems: Daudzas tiek aizvestas un pārdotas Vācijā, daudzas nonāk ārpus Eiropas Savienības. Vēl viena tendence, ka spēcīgāko auto nomu automašīnas pēc pirmajiem darbības gadiem nonāk citās autonomās tepat Latvijā. Tāpat daļu nopērk mazāki uzņēmumi, privātpersonas.

BalticTravelnews.com: Kā autonomu bizness tiek organizēts uzņēmumiem, individuāliem klientiem?

Arnis Jaudzems: Jautājums ir par kvalitāti – apkalpošanā un cenā. SIXT joprojām ir rezervētā pakalpojuma bezmaksas atcelšana. Piemēram, ja cilvēkam plāni mainās, viņš neatnāk uz autonomu, tas nekas – naudu viņš nezaudē. Citviet ir arī tā, ka iepriekš jāiemaksā vajadzīgā summa, bet atceļot, daļu auto noma var ieturēt. Mazu nianšu netrūkst, kādas kredītkartes akceptē, no cik gadiem var iznomāt automašīnu. Latvijā rindas nav jautājums, bet ceļojumos par šo gan ir jāpiedomā. Jo, izvēloties ekonomiskāko variantu, var izrādīties, ka, ielidojot lidostā reizē ar vairākiem desmitiem citiem nomāt gribētājiem, pastāv liela iespēja nonākt garā rindā, lai fiziski saņemtu automašīnu. Zinu gadījumus, kad cilvēki ir gaidījuši 6 – 8 stundas, tā sabojājot sava atvaļinājuma pirmo dienu. Savukārt pie it kā dārgāka pakalpojuma sniedzēja pietiks ar 15 – 20 minūtēm, lai dotos tālākā ceļā. Reizēm pat vienai firmai ir divi apkalpošanas lodziņi, bet darbinieks – dārgākā pakalpojuma līgumu slēdzējs pat savā brīvajā brīdī neies pie otra lodziņa, kur izveidojusies lētākā pakalpojuma saņēmēju rinda. Viņš gaida savus klientus. Tātad ir vērts piemaksāt nedaudz vairāk. Starptautiskajā lidostā Rīga SIXT un citām lielajām autonomām ir sava lete, pie kuras klients pienāk, sakārto dokumentus. Mazo auto nomu serviss bieži vien ir tāds, ka klients iekāpj automašīnā, turpat paraksta līgumu, skaidrā naudā iedod depozītu. Nav zināms, kā savu naudu varēs dabūt atpakaļ. Kuriozas, bet reālas situācijas, kad Latvijas Auto nomu asociācijā esam saņēmuši sūdzības par nosacījumiem, ka depozītu iespējams saņemt atpakaļ pēc mēneša, bet ierodoties pēc tā auto nomas birojā. Cilvēks taču atpakaļ uz Latviju nebrauks savu 50 vai 100 eiro dēļ. Tad arī veidojas situācija, ka lētajā autonomā iznāk vēl dārgāks pakalpojums, jo sākotnēji nav pierēķināts praktiski neatgūstamais depozīts.

BalticTravelnews.com: Cik liels ir Latvijas auto nomas tirgus, piemēram, ja rēķina Latvijas Auto nomu asociācijas biedru resursus?

Arnis Jaudzems: Atkarībā no sezonas tās varētu būt aptuveni 2000 – 2500 automašīnas.

BalticTravelnews.com:  Kādu marku automašīnas izmanto SIXT?

Arnis Jaudzems: Pārstāvam visus lielos auto zīmolus, bet īpaši lepni šosezon esam ar Vācijas lielo trijnieku – Mercedes Benz, Audi un BMW. Galvenais kritērijs automašīnu izvēlē mums ir kvalitāte, cena, piegādes termiņi, uzturēšanas izmaksas. Esam priecīgi, ja varam ietaupīt, bet atceramies, ka katrs autovadītāja komfortam ieliktais cents arī nes savu atdevi. Pamatā auto nomā var rezervēt automašīnas klasi. Ja nu tomēr jau visas šīs klases automašīnas paņemtas, tad par to pašu naudu citreiz var izdoties paņemt klasi augstāku automašīnu – piemēram, BMW automašīnu Volkswagen vietā. Lidmašīnā jau arī priecājamies, ja ekonomiskās klases vietā mūs nosēdina biznesa klasē.

BalticTravelnews.com: SIXT ir vienīgā auto nomas kompānija, kas tiek Baltijas līmenī pārvaldīta no Latvijas. Kādas atšķirības ir vērojamas Baltijas valstīs auto nomu tirgū?

Arnis Jaudzems: Visā Baltijā auto nomas ir augošs bizness, jo tendence ir kopēja – no īpašuma pāriet uz vajadzībām. Eiropā auto nomu biznesā gadā vērojams 15-20% apgrozījuma pieaugums. SIXT Latvijā, kā vienam no tirgus līderiem, šie skaitļi veidojas pat lielāki – jau četrus gadus pēc kārtas vairāk nekā 20%. Mūsu pārvaldībā SIXT ir sešus gadus, un pirmajā gadā bija tāds apgrozījums, kāds tagad mums ir sliktākajā mēnesī. Latvijas priekšrocība ir starptautiskā lidosta “Rīga”, Lietuvas – vairākas lielas un aktīvas pilsētas, Igaunijas – starptautiskā biznesa vide, izdevīgāki nodokļi un Somijas tuvums. Katrā ziņā auto nomu biznesā nav nekādu karteļa pazīmju, jo cenu piedāvājums ir ļoti atšķirīgs, tāpat biznesa pieeja.

BalticTravelnews.com: Kā vērtējat SIXT velosipēdu nomu? Kā uzsākāt velosipēdu nomu Tallinā, vai bija kādas atšķirības nekā Rīgā?

Arnis Jaudzems: Skaidrs, ka pilsētā ar katru dienu kļūst sarežģītāk pārvietoties automašīnā. Jāmeklē alternatīvas, un velosipēds ir viena no tām. Velosipēdu noma ir produkts, ko sekmīgi attīstām, un, esot vieniem no pirmajiem, mums ir arī tirgus līdera pozīcijas šajā jomā. Tas ir arī eksperiments, lai Rīgas un Tallinas iedzīvotāji izprastu koplietošanas nozīmi. Students jau arī var vēlēties hipstera cienīgu velosipēdu, bet vai tas ir vajadzīgs? Ja nomājam velosipēdu – ir tik daudz priekšrocību! Paņem vienā vietā, noliec nākamajā, nav jāremontē, nav jānes uz sesto stāvu un jātur uz balkona utt. Ja pierodam lietot velosipēdu, ideja pāraug arī tālākā domā nomāt arī automašīnu. Tas, ka uz velosipēda vai automašīnas ir redzams SIXT zīmols, nav nekas slikts. Turklāt no visām mūsu automašīnām šādā izskatā ir tikai neliela daļa, un rezervējot, cilvēks jau ar to tiek iepazīstināts. Jāatzīmē, ka Tallinā uzsākt velosipēdu nomas darbu bija daudz vieglāk, jo pilsēta bija ieinteresēta, lai iedzīvotājiem un pilsētas viesiem tāda būtu pieejama. Protams, bija konkurss, bet vienalga mēs jutāmies tā, ka pilsēta tiešām vēlas šo pakalpojumu un nāk pie uzņēmējiem. Jūrmalā arī sajūtam lielāku pretimnākšanu no pašvaldības nekā no Rīgas domes.

BalticTravelnews.com: Cik daudz ceļojat? Kāda veida atpūta Jums patīk?

Arnis Jaudzems: Darba dēļ diezgan daudz jāceļo. Ja neskaita Baltijas valstis, tad gadā 5 – 6 reizes aizbraucu arī kaut kur tālāk. Šovasar pirmo reizi ceļoju ar automašīnu uz Horvātiju. Secināju, ka tomēr tik tālos ceļojumos jādodas ar lidmašīnu un tālāk jādodas ar automašīnu. Pašam savas automašīnas man nav, un ikdienā izbraucu ar ļoti dažādām automašīnām. Mans iecienītākais un pierastākais zīmols ir BMW. Piemēram, šogad bija piedāvājums Biķernieku trasē izmēģināt Audi R8 – lieliski! Uz Latvijas ceļiem jau līdz galam autobraukšanas prieku nevar izbaudīt. Komforts man nozīmē, lai būtu mazs degvielas patēriņš, ērti, viegli notīrāmi ādas sēdekļi. Daudzi cilvēki domā, ka labākā smarža uz pasaules ir jauna auto smarža, bet es tomēr izvēlos svaigu gaisu – diemžēl, jauna auto smarža ir ķīmiski izgarojumi.

Cenšos pēc iespējas ceļojumos izjust vairāk vietējo kolorītu, un drīzāk aiziešu uz tirgu nekā Luvru. Vēl viena aizraušanās ir katrā vietā apmeklēt vietas, kur darbojušies ielu mākslinieki. Starp neķītru uzrakstu un mākslu ir liela atšķirība. Parīzē biju apskatīt objektus, kur mākslinieks veido darbus no flīzītēm. Iepriekš cenšos izpētīt apskates vērtos objektus, bet ielu māksla ir nepastāvīga – šodien ir, rīt varbūt sētnieks to jau būs aizkrāsojis. Tepat arī Latvijā šādu vietu netrūkst, ko apskatīt. Vēl man patīk atpūsties kopā ar saviem pirmsskolas vecuma bērniem, piemēram, Tarzāna trase, Siguldā, manuprāt, kopā būšanai ir pat vērtīgāka nekā Disnejlenda.

Uzziņa

SIXT sniegtie pakalpojumi – pilna servisa autonoma, limuzīnu serviss, kravas automašīnu noma.

Pieejamas BMW, Mercedes, VW, Toyota, Ford, Opel un citu pasaules vadošo ražotāju automašīnas.

SIXT Baltijā strādā 60 darbinieki, no kuriem vairāk nekā puse nodarbināti īstermiņa auto nomā.

SIXT darbalaiks ir no pulksten 8.00 – 24.00.

SIA Transporent strādā no 2003. gada, bet SIXT franšīze iegādāta 2010. gadā.

SIXT zīmolam pasaulē ir 4000 nomas punkti vairāk nekā 100 valstīs.

Baltijā ir pieejami vairāk nekā 30 SIXT auto nomas biroji Rīgā, Jūrmalā, Daugavpilī, Liepājā, Ventspilī, Tallinā, Tartu, Viļņā, Kauņā, Palangā un Klaipēdā, kā arī šo pilsētu lielākajās lidostās.

EKSPRESS JAUTĀJUMI & ATBILDES

Esmu dzimis...

Saulkrastos, Zvejniekciemā

Mana mīļākā pilsēta Latvijā ir ...

Rīga

Trīs manas iecienītākās atpūtas vietas Latvijā ir ...

Rīgas neatklātās vietas, Latgales ezeri un Kurzemes jūra.

Mans iecienītākie restorāni Rīgā ...

RawGarden, Zivju lete, 3 Pavāri.

Mnas tālākais ceļojums...

Peru

Vislielāko iespaidu man ir atstājis ceļojums uz ...

Taizemi – turpinu tur atgriezties.

Mana sapņu valsts, kurp vēlos doties ...

pēc Tripadvisor datiem esmu apceļojis tikai 24% no pasaules, tā kā sapņoju par visām valstīm, kurās vēl neesmu bijis.

Mans iecienītākais vaļasprieks ir ...

Ceļošana

Mans novēlējums BalticTravelnews.com ir... 
kļūt lielam, saglabājot mazā uzņēmuma domāšanu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Uzņēmumi


SIXT Latvija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.23327398sec.