Elīna Baltiņa: Ceļojums uz AAE – aizspriedumi un patiesība

Laikā, kad ārā valda aukstums un slapjums arvien vairāk rodas vēlme doties uz siltajām zemēm. Gada sākums ir pateicīgs laiks ceļojumam uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE), kur tūrisma sezona sākas septembrī un turpinās līdz pat aprīļa beigām. Vienā no pasaules lielākajām metropolēm, Dubaijā iespējams izjust gan arābu pasaules paražas, gan apbrīnot ievērības cienīgus apskates objektus, no kuriem daudzi ir ieguvuši Ginesa pasaules rekordus kā lielākie un iespaidīgākie. Par to kādi aizspriedumi valda cilvēku prātos, braucot uz musulmaņu valsti un kāda ir patiesā situācija stāsta kaislīga ceļotāja un tūrisma speciāliste Elīna Baltiņa: “Šajā ceļojumā braucu viena. Pirms brauciena domāju par visiem priekšstatiem, kas saistās ar Tuvajiem Austrumiem un jāatzīst, ka biju ļoti nobijusies. Tikai esot tur atklāju, ka lielāko tiesu tie ir tikai aizspriedumi, kas radušies manā prātā”.

Par šiem aizspriedumiem un reālo situāciju Dubaijā lasi tālāk rakstā:  

APĢĒRBS

GAIDĪTAIS: jāvalkā pieklājīgs apģērbs, kas apsedz ceļgalus un plecus, nedrīkst pārāk atkailināt ķermeni.

PATIESĪBA: Dubaija ir visbrīvdomīgākais no Emirātiem. Neviens nepārmet, ja kleita ir par īsu vai pleci par pliku. Tomēr ieteicams cienīt vietējās tradīcijas un apģērbties piedienīgi. Turklāt, janvāris un februāris ir laiks, kad var būt ļoti silts, bet var gadīties vējainas/aukstas dienas, kad bikses un viegla jaka ir pat ērtāka izvēle, nekā kleitas vai šorti.

NOTEIKUMI

GAIDĪTAIS: Arābu valstīs spēkā daudzi aizliegumi, kuriem jāpakļaujas. Tos neievērojot var riskēt ar naudas vai, sliktākajā gadījumā - pat cietuma sodu un deportāciju no valsts.

PATIESĪBA: Arābu valstīs tik tiešām eksistē dažādi aizliegumi. Lielākajā daļā gadījumu tie ir skaidri uzrakstīti uz informatīvām plāksnēm, tos nevar palaist garām. Tomēr arī šeit likumi tiek pārkāpti. “Pati riskēju un pāris reizes pārgāju pāri ielai pie sarkanās gaismas. Nekas traks nenotika un ceļojums varēja turpināties.” stāsta Elīna Baltiņa.

MASKAS

GAIDĪTAIS: Ja neskaita dzīvesvietu un privāto automašīnu, vienmēr un visur jānēsā maskas. Arī ārā, kad esi viens vai tuksneša vidū.

PATIESĪBA: Tik tiešām vienmēr un visur jānēsā maskas. Dažreiz tūristi pastaigājoties ārā tās nenēsā. Jebkurās iekštelpās sargi uzmanīgi vēro cilvēkus un lūdz uzvilkt maskas ikreiz, kad noteikumi netiek ievēroti.

PĀRVIETOŠANĀS

GAIDĪTAIS: Dubaijā nav galamērķis tiem, kam patīk pastaigas. Visi pārvietojas tikai ar mašinām vai sabiedrisko transportu.

PATIESĪBA: Karstajās vasarās pa dienu neviens lieki ārā neiet, bet pašlaik ir ziema. Ietves ir salīdzinoši šauras, taču visur var tikt ar kājām un cilvēki šo iespēju arī izmanto. Ir arī jaukas pastaigu promenādes.

SIEVIETES UN DROŠĪBA

GAIDĪTAIS: Emirātos dominē vīrieši. Sievietēm nav pārāk droši vienatnē pārvietoties pa pilsētu.

PATIESĪBA: Sievietei - ceļotājai Dubaija ir drošs galamērķis. Vietējie ir pieklājīgi, neuzmācas un neizrada necieņu. Sabiedriskajā transportā ir iespēja izmantot sieviešu un bērnu zonu, kurā vīriešiem atrašanās ir liegta. Eksistē taksometri sievietēm, kuros vadītājas arī ir sievietes. Jārēķinās ar to, ka citos Emirātos situācija var būt atšķirīga.

TICĪBA

GAIDĪTAIS: Arābi ir ļoti ticīgi un strikti ievēro tradīcijas, kas ar to saistās. Mošejās drīkst iet tikai vīrieši un tūristi tajās nevar tikt.

PATIESĪBA: Arābi ir ticīgi un ievēro savas tradīcijas. Dubaijā attieksme pret cilvēkiem no citām ticībām ir salīdzinoši liberāla. Dažās mošejās tiek organizētas maksas ekskursijas. Tajās drīkst piedalīties gan sievietes, gan vīrieši. Tur vienkāršā un interesantā veidā pastāsta par islāmu un musulmaņu dzīvi, kā arī tiek atbildēts uz visiem, pat muļķīgākajiem vai nepieklājīgākajiem jautājumiem.

VIETĒJIE

GAIDĪTAIS: vietējie Dubaijā ir reti sastopami, galvenokārt pārvietojas ar dārgām automašīnām un dzīvo luksusa klases dzīvesveidu.

PATIESĪBA: Dubaijā vietējie arābi sastāda tikai 10% no populācijas. Pilsētas ekonomika pamatā balstās uz iebraucējiem. Visbiežāk sastopami pakistānieši un indieši. Vietējie mēdz dzīvot prom no pilsētas. Ir pat speciālas vietas, kurās dzīvo tikai arābi. Ārzemniekiem tur ieeja liegta. Vietējiem ir daudz labākas algas, tāpēc viņi ir diezgan turīgi.  

NAUDA

GAIDĪTAIS: Vietējā valūta ir dirhami. Nauda obligāti nav jāmaina, pārsvarā visur var norēķināties ar kredītkarti.

PATIESĪBA: Drošības pēc ieteicams samainīt nelielu nauda summu, bet visur var maksāt ar kredītkarti.

INTERNETS

GAIDĪTAIS: Var gadīties, ka nav iespējams sazināties ar mājiniekiem, jo zvani uz Latviju, mobilie dati ir ļoti dārgi, bet Wi-fi nav pieejams visur. Nedarbojas arī WhatsApp un Messanger zvanu funkcijas.

PATIESĪBA: Tā arī ir. Lai nepaliktu bez sakariem ieteicams iegādāties vietējo SIM karti. Uz nedēļu priekšapmaksas karte izmaksā aptuveni 55AED (~14EUR). Lidostā katram ieceļotājam iedod arī bezmaksas priekšapmaksas karti, kurā uz vienu dienu ir pieejams 1GB internets. Pēc tam karte jāpapildina.

TUKSNESIS

GAIDĪTAIS: Tuksnesī vienmēr ir karsti un saulaini.

PATIESĪBA: Ziemā tuksnesī var būt pat auksti un vējaini, it sevišķi vakaros. Tā kā Emirātos normāla parādība ir mākoņu sēšana, saule arī ne vienmēr spīd.

KONTAKTLIGZDAS

GAIDĪTAIS: Normālas, Eiropas standarta kontaktligdas

PATIESĪBA: Apvienotās Karalistes tipa kotaktligzdas. Pārveidotājus var atrast pat vietējos pārtikas veikalos un tie nav pārāk dārgi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 19.04.2024 Tet Rally Latvia Liepājas reģiona TIB
2024. gada vasarā Latvija pirmo reizi uzņems FIA pasaules rallija čempionāta posmu. Tet Rally Latvia norisināsies no 18. līdz 21. jūlijam. | Skatīt vairāk
Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56029606sec.