Aivars Beldavs: četras saulainas janvāra dienas Barselonā

Ģeogrāfa ceļojuma piezīmes: Barselona ir otra lielākā Spānijas pilsēta (apm, 1,6 milj. iedz.) un Katalonijas galvaspilsēta! Bet kultūras mantojuma ziņā tā noteikti pārspēj Madridi!

Tāpēc tā ir noteikti jāredz katram!

Īsais “izdūriens” uz Barselonu bija pirmais mūsu (braucu kopā ar sievu) nopietnākais atpūtas ceļojums pēc COVID ēras. Rīgas lidostā gan uzreiz bija tāda sireāla sajūta – rindu nekādu, cilvēku diezgan maz. Pēc tam gan sapratām iemeslu – pirms un pēc mūsu reisa apmēram stundu nebija nekādu citu ieplānotu lidojumu.

Forši!
Ar airBaltic apmēram 3,5 stundas un esam klāt!

Lidmašīna lēni sēžas gar pilsētas un jūras satikšanās vietu un jau varam sākt baudīt saulaino Barselonas panorāmu.

No lidostas El Prat ir ļoti ērta sabiedriskā transporta satiksme uz pilsētas centru – gan vilciens, gan metro! Noteikti ieteiktu iegādāties Hola Barcelona Travel Card, kas ļaus brīvi pārvietoties ar visiem sabiedriskā transporta veidiem pilsētas robežās. Pērkot internetā vēl piemēro 10% atlaidi.

Dzīvošnai noīrējām dzīvokli Airbnb Plaça d'Espanya rajonā – no kura ērti sasniedzama jebkura vieta Barselonā.

PIRMĀ DIENA, saulains +13
Sanāca tikai puse dienas, jo atlidojām pēcpusdienā. Vēl iekārtojāmies dzīvoklī un tad - ielās! Pirmais objekts netālu no mūsu mājām - Spānijas brīvdabas muzejs Poble Espanyol , Montjuic kalna pakājē - 1929. gada Vispasaules izstādes norises vieta. Šeit vienuviet toreiz pusotra gada laikā uzbūvēja 117 celtņu (mājas, baznīcu, laukumu) kopijas no visiem Spānijas reģioniem. Daudzās mājās ir amatnieku darbnīcas, veikali, galerijas, muzeji un kafejnīcas. Jāpiezīmē gan ka janvārī nav īstā tūrisma sezona – tāpēc daudz kas no tā visa bija slēgts. Bet tik un tā divu stundu laikā iespējams apskatīt visu Spānijas dažādību vienuviet! Bez steigas un tūristu pūļiem! Arī šim apmeklējumam biļetes izdevīgāk pirkt internetā, jo tiek piemērota atlaide.

Nesezona ietekmēja arī to, ka maģiskā ūdens strūklaka Font Magica nedarbojās.
Labām vakariņām varu ieteikt tapu bāru Bodega Amposta – atrodas turpat netālu no Spānijas ciemata. Galdiņu vajadzētu rezervēt iepriekš, jo tas ir ļoti iecienīts arī vietējiem.

OTRĀ DIENA, saulains +13
Jebkurā pilsētā, īpaši ar senu vēsturi, ļoti daudz pastāsta kapi. Šeit izvēlējamies Cementiri del Poblenou, kas atrodas nedaudz ārpus centra tāda paša nosaukuma Barselonas rajonā. Sena, maģiska kapsēta (1775 g.), kas ir pilna ar senām mākslinieciskām kapenēm. Katra kā īpašs arhitektūras piemineklis! Un to visu izbaudam saulainā klusumā un mierā. Iesaku!

Tālāk ar kājām dodamies uz pilsētas centru, pa ceļam iegriežoties pilsētas parkā Parc de la Ciutadella,kur var aplūkot skaistu kaskāžu strūklaku ar zeltītām statujām un Katalonijas parlamentu vai arī apmeklēt Zooloģisko dārzu un muzeju. Parkā pilns ar palmām un tās savukārt pilnas ar čalojošiem papagaiļiem. Dodoties tālāk no parka uz centru kreisajā pusē izvietojusies viena no divām lielākajām Barselonas dzelzceļa stacijām Estació de Francia. Milzīga un iespaidīga!

Tuvojoties vecpilsētai ļaužu kļūst arvien vairāk, jo esam pavisam netālu no populārākajiem tūristu galamērķiem. Nevarējām neapmeklēt: Basilica of Santa Maria del Mar, La Rambla, Palau Güell, Museu Picasso, Barselonas La Catedral un protams arī galveno pilsētas tirgu Mercado de La Boqueria.

Tie visi ir ļoti zināmi tūristu galamērķi tāpēc ļoti neiedziļināšos to analīzē, bet lieku reizi atgādināšu ka apmeklējot tos – sargiet savas kabatas! Savas diemžēl nenosargāju... Domāju, ka La Ramblas un arī tirgus apkārtnē darbojas vieni no veiklākajiem kabatas zagļiem Eiropā! Nakamajā dienā nejauši satikām kādu latviešu meiteni, kas šeit strādājot jau kādus trīs mēnešus. Cita starpā viņa minēja ka jau divas reizes arī esot cietusi no “kabatu virtuoziem”....

Nācās ar to samierināties un priecāties ka vismaz dokumenti palika pie manis.

TREŠĀ DIENA, saulains +12
No rīta sākam ar Guela parka (Park Güell) apskati, kas ir viens no Antonio Gaudi šedevriem un atrodas pilsētas ziemeļu daļas piekalnē. Tas ir dārza komplekss ar dažādiem arhitektūras elementiem, turklāt no tā paveras skaists skats uz pilsētu. Šeit atrodas arī Gaudi māja-muzejs. Vēlāk uzzināju ka šīs parks bija pēdējais no Barselonas Gaudi objektiem, kas vēl kādu laiku atpakaļ bija apmeklējams bez maksas. Bet nu jau protams nekā – bizness paliek bizness. Saprotams - ja pa parku ik gadu bradā miljoniem cilvēku, tad tas kaut kā ir jāuztur kārtībā! Un ziniet, šajā janvāra nesezonas rītā, šeit bija neiedomājami daudz tūristu. Lai nobildētu kādu skatu – jāstāv rindā! Bet diena bija jauka, saulītē silti un gaiss svaigs – tā ka viss lieliski.
Pēcpusdienu savukārt pavadījām apskatot Katalonijas nacionālo mākslas un vēstures muzeju (Museu Nacional d'Art de Catalunya). Sestdienas pēcpusdienās šeit ir iespējams bezmaksas apmeklējums, ko arī izmantojām. Muzejs izvietojies askētiskās Tautas pils (Palau Nacional) telpās. Pils tika celta sakarā ar pieminēto 1929.gada Vispasaules izstādi un šeit notika tās atklāšana. Patreiz muzejā notiek dažādas izstādes, kā arī ir patstāvīgi apskatāma iespaidīga katalāņu mākslas kolekcija, ieskaitot 12-13 gs. baznīcu freskas. Pils centrālajā daļā atrodas milzīga telpa sarīkojumiem un koncertiem. Pēc nepārbaudītiem datiem tā esot lielākā publiskā koncertzāle Eiropā, kas atrodas muzeja telpās.

Noteikti izmantojiet iespēju pastaigāt pa pils jumtu no kura paveras lieliski skati....

CETURTĀ DIENA, saulains +11
Laikam bija emocionāli piesātinātākā. Rītu sākām ar Gaudi – Sagrada Familia.
Jau iepriekšējā vakarā e-pastā saņēmu ziņu – rīt esot mana Lielā Diena! Sūtītājs bija sagradafamilia.org – tur pirkām biļetes šodienas apmeklējumam. Tā bija drošāk, ka izvairīsimies no rindām. Un Lielā Diena patiešām bija! Nemēģināšu kaut ko aprakstīt, jo tas nav iespējams. Tā vienkārši ir jāredz! Un noteikti arī no iekšpuses, kur, lai tiktu, jāveic tāda paša drošības kontroles procedūra kā pirms lidojuma. Bet tas viss bija tā vērts! Pēc bazilikas izmetām loku, apskatot arī Casa Mila un Casa Batllo – vēl divus Gaudi šedevrus. Pamazām saproti ka normāls cilvēks kaut ko tādu radīt nevarētu! Ģēnijs “ar putniem”, kurš savu tramvaju nedzirdēja...viss!

Ap pusdienas laiku vēl uzbraucām Montjuic kalnā (192 m.). Augšup ar Teleferic de Montjuic – gaisa trošu vagoniņu. Kalnā atrodas vecais cietoksnis un kara muzejs. Izbaudījuši varenos skatus uz pilsētu un ostu, lejā dodamies kājām. Pusceļā atrodas Estadi Olimpic - 1992.gada vasaras Olimpiādes norise vieta. Tepat arī Olimpiādes muzejs, bet pašā stadionā ieeja pa brīvu. Interesanti, ka tas tika būvēts jau 1936. gada Olimpiādei, kuras norisi pārcēla uz Berlīni, jo Spānijā sākās Pilsoņu karš. Stadions ir pamatīgi rekonstruēts, taču vēsturiskās neoklasicisma stila fasādes saglabātas.

Protams te vēl ir daudz ko redzēt, bet mums jāpsteidzas – vakarā paredzēts apmeklēt FC Barcelona – FC Getafe futbola spēli Camp Nou. Turp jādodas laikus, jo šeit pat uz parastu La Liga spēli nāk ap 80 000 – 90 000 skatītāju. Uzkrītoši daudz poļu un autobusu ar Polijas numuriem pamanām stadiona tuvumā. Patreiz FC Barcelona sastāvā spēlē viņu tautietis Roberts Levandovskis. Un tas ir arī iemesls kāpēc poļi lielā skaitā dodas svētceļojumā uz Barselonu. Stadions iespaidīgs, tribīnes pilnas, atmosfēra lieliska. Poļiem gan aplauziens – Levandovskis palika rezervē. Bet tie tika galā arī bez viņa - 1:0. Viss skaisti! FC Barselona gan nekad nav bijis mans klubs, taču izbaudīju labu futbolu vienā no lielākajiem Eiropas futbola stadioniem.
Arī tāpēc bija vērts atbraukt uz Barselonu!

Četras dienas mazliet aizbēgām no ziemas un sasmēlāmies daudz, daudz saules un pavasara. Hola Barcelona!

Aivars Beldavs
Beata Beldava


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 23.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 21.04.2024 Bērnu un jauniešu teātru festivāls Valmieras TIC
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.25363588sec.