Jānis Jenzis stāsta par piedzīvoto zemestrīci Japānā

Travelnews.lv aicināja Jāni Jenzi, demokratiskā restorāna Ostas skati vadītāju, padalīties ar iespaidiem, kas tika piedzīvoti ceļojuma laikā Japānā.

janis

 

Travelnews.lv: Jums ir paveicies sveikam un veselam izkļūt no Japānas katastrofas. Tas priecē, bet vai variet raksturot to dienu kā šī Japānas nelaimē sākās un kāJūs to piedzīvojāt?

Jānis Jenzis: Paldies! Tik tiešām mūsu kultūras tūrisma brauciens pārauga piedzīvojumu tūrismā. Brīdī, kad sākās zemestrīce, atgriezāmies no Kioto, lai pavadītu pēdējās ceļojuma dienas Tokijā. Pa ceļam uz viesnīcu metro apstājās kādā stacijā, skanēja sirēnas. Aptuveni pēc 10 sekundēm zeme sāka dunēt, skaņas intensitāte pieauga un vilciena vagons strauji sašūpojās. Grūdieni pastiprinājās, bija skaidrs, ka sākusies zemestrīce. Tā kā mums nebija īpašas pieredzes kā rīkoties zemestrīces gadījumā, tad saglabājām mieru un vērojām vietējo iedzīvotāju reakciju.

Travelnews.lv: Kā uz šo negadījumu reaģēja japāņi? Daudzi mediji un aculiecinieki stāsta par japāņu augstsirdību. Vai tas tā ir?

Jānis Jenzis: Patiešām japāņi ir pacietīgi, stoiski mierīgi. Vērojot Tokijas iedzīvotāju ieturēto reakciju, vienubrīd likās, ka šī zemestrīce ir ikdienas sastāvdaļa. Tikai pēc tam uzzinājām, ka notikusi viena no piecām lielākajām reģistrētajām zemestrīcēm pasaules vēsturē. Diemžēl nelaimei pievienojās cunami postījumi un kodolreaktora avārijas draudi, kuri arī tika uztverti ar milzīgu pacietību un konstruktīvas rīcības plāna veidošanu.

Travelnews.lv: Kādas irJūsu galvenās atziņas pēc šī "pašā" piedzīvojuma Japānā?

Jānis Jenzis: Galvenās atziņas? Filozofiskās atziņas un pārdomas varētu būt saistītas ar dabas visvarenību un miera un stabilitātes mirkļa skaistumu, kā arī budisma tradīcijās izaugušo sevis ziedošanu citu labā un mierīgu, ieturētu attieksmi pret notiekošo. Praktiskās atziņas saistītas ar krīzes menedžmenta paraugstundu, kuru pasaulei sniedza japāņi, īsā laikā mobilizējot lielus spēkus cilvēku glābšanai, evakuācijai. Rīcības plāna esamība, profesionāla komunikācija no valsts vīru puses radīja drošības sajūtu, ka jebkurā krīzes situācijā tiks izdarīts maksimālais. Esmu pārliecināts, ka nav daudz valstu pasaulē, bez Japānas, kur tik efektīvi un konstruktīvi atbildīgie dienesti rīkotos krīzes situācijā.

Travelnews.lv: Ko Tu ieteiktu latviešu tūristam, kurš vēl tikai vēlas apceļot šo zemi? Kam būtu jāpievērš īpaša uzmanība?

Jānis Jenzis: Japāna ir tūristam ļoti draudzīga valsts, gan ar savām viesmīlības un cilvēku cieņas tradīcijām, gan tūrismam tik svarīgo transporta sistēmu un viesu izmitināšanas sektoru. Japāna, iespējams, ir viena no dārgākajām valstīm pasaulē, taču atšķirībā no daudzām citām dārgām valstīm, Japānā Jūs maksājat par kvalitāti. Varētu ieteikt iepazīties ar japāņu kultūru jau pirms brauciena, lai saprastu īpašo cilvēku cieņas tradīciju un mīlestību uz līdzcilvēkiem, kas ir tik izkopta Japānā un tik ļoti pietrūkst mums Latvijā.

Travelnews.lv: Vai mēs latvieši (Latvija) kā valsts bez ziedotajiem 100 000 LVL var vēl palīdzēt Japānai? Varbūt mēs varētu uzņemt japāņu bēgļus?

Jānis Jenzis: Domāju, ka varam palīdzēt tīri ekonomiski – paralēli Latvijas precēm – iegādājoties Japānā ražotus izstrādājumus, kas stiprinātu Japānas ekonomiku un palīdzētu tai drīzumā atgūties no krīzes. Uzskatu, ka ir cilvēcīgi uzņemt bēgļus no nelaimes piemeklētām zonām, bet ģeogrāfisku un ekonomisku apsvērumu dēļ, nedomāju, ka tas tuvākajā nākotnē būs aktuāli.

No sirds novēlu japāņiem iespējami viegli tikt galā ar kodolkrīzi un sabiedrībai maksimāli ātri atgriezties labā, mierīgā un priecīgā dzīves ritmā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 05.04.2024 Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā TAKA
Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15886712sec.