Ēriks Lingabērziņš: Vai būsim starp valstīm, kuras gatavas uzņemt vakcinētus ceļotājus? [1]

Virkne valstu jau ir uzsākta vakcinēšana pret Covid-19 un nākamā gada sākumā to plāns darīt arī Latvijā. Vakcinācija būs brīvprātīga, tomēr ļoti daudzām nozarēm tieši šis solis paver iespēju turpināt darboties, tostarp tūrisma nozarei. Biznesa augstskolas Turība asociētais profesors Ēriks Lingebērziņš skaidro, ka ir naivi gaidīt brīdi, kad visi atkal varēsim ceļot, tāpēc risinājums ir mobilās lietotnes, ar kuru palīdzību būs iespējams apliecināt vakcināciju un brīvi pārvietoties. Viņš norāda, ka tuvāko divu vai trīs gadu laikā brīva ieceļošana bez pašizolācijas visticamāk būs pieejama tikai tiem, kuri ir vakcinēti.

Naivi gaidīt brīdi atgriešanos pirms pandēmijas stāvoklī

Ir paredzams, ka jau 2021. gadā virkne valstu atvērs savas robežas vakcinētajiem ceļotājiem, tāpēc ir nepieciešami mehānismi, kas ļauj ērti un ātri pārbaudīt, vai persona ir vakcinēta. Ņemot vērā vīrusa izplatību, Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) ir secinājis, ka infekcijas risks, ko var radīt tūristi, sastāda tikai 1%. Situācijas dažādās ES valstīs kopumā ir līdzīgas, tāpēc ir naivi gaidīt brīdi, kad atgriezīsimies pirms pandēmijas situācijā. “Jaunais normālais” periods tūrismā jau ir sācies un virkne valstu ir gatavas uzņemt vakcinētus ceļotājus. Kipra ir viena no pirmajām valstīm, kas ir paziņojuši par gatavību īstenot šādu praksi, un vienlaikus tas ir iecienīts galamērķis daudziem tūristiem.

Iekāpšanas karte kopā ar apliecinājumu par vakcināciju

Pasaules Ekonomikas Forums ir nācis ar savu piedāvājumu – Common Pass aplikāciju, kas ļautu ceļot droši un ātri pārliecināties par to, ka ceļotājs ir vakcinēts. Plānots, ka vakcinācijas dati būs vienlīdz atzīti visā Eiropas Savienībā un iekāpšanas karte ikvienā reisā vai transportā būs derīga tikai kopā ar apliecinājumu par vakcināciju.

Otrs risinājums ir IATA Travel Pass, kas ļauj pasažieriem atrast precīzu informāciju par ceļojumiem, testēšanu un vakcīnas prasībām viņu ceļojumā, kā arī apliecināt, ka viņi ir vakcinēti. Arī viesnīcas un citas tūrisma mītnes būs gatavas uzņemt ceļotājus, zinot, ka tas ir droši.

Neatpalikt no citām valstīm

Kamēr ir valstis, kuras jau plāno ieviest šos risinājumus, mēs vēl neesam pārvarējuši posmu, kurā ceram uz atgriešanos iepriekšējā režīmā, tāpēc pastāv risks, ka Latvijas tūrisma nozare var krietni atpalikt no saviem Eiropas kolēģiem. Jautājums būtībā skar ne tikai drošību, bet arī Latvijas konkurētspēju. Savlaicīgi nerodot risinājumus, varēsim noraudzīties, kā pašmāju ceļotāji dodas uz Viļņu un Tallinu, lai no šo pilsētu lidostām tālāk dotos uz plānotajiem galamērķiem.

Vakcinācija bijusi nepieciešama arī iepriekš

Sadzīvošana ar pandēmiju prasa ilgtermiņa domāšanu un atvērtību pārmaiņām. Sabiedrības daļai, kuri uzstāj, ka nevēlas vakcinēties un norāda, ka ceļošanu nedrīkst liegt, balstoties uz viņu izvēli, vēlos atgādināt, ka arī pirms pandēmijas pastāvēja virkne galamērķu, uz kuriem dodoties bija nepieciešamas vairākas vakcīnas. Visiem ceļotājiem, kas dodas uz jaunattīstības valstīm un valstīm, kas pāriet uz tirgus ekonomiku, ir ieteicams vakcinēties pret A un B hepatītu, vēl virknē gadījumu ieteicams nodrošināties pret malāriju un dzelteno drudzi. Kāpēc, lai ar Covid-19 būtu citādāk?

Jaunie spēles noteikumi

Pasaule ir mainījusies, tāpēc ir jāpieņem “jaunais normālais”, jaunie spēles noteikumi un jāmācās ar tiem sadzīvot. Esmu pārliecināts, ka tūrisma nozare spēs pielāgoties, vismaz līdz šim vienmēr esam to spējuši. Galu galā, kad parādījās internets, daudzi bija satraukušies, ka tūrisma aģentūras vairs nebūs nepieciešamas, tomēr briesmīgās prognozes nepiepildījās un nozare pielāgojās.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Ezis 12/22/2020 10:02 Vai Ēriks Lingbērziņš ir muļķis vai izliecies? Vispirms viņš dod mājienu par to, ka jau iepriekš ir bijušas obligātas vakcīnas, lai ceļotu, pēc tam it kā mīkstina teikto, ka tās ir ieteicamas, lai lasītājs tā arī beigās neko nesaprastu. Obligāta ceļojot ir tikai Dzeltenā drudža pote un arī tikai tad, ja ierodies no endēmiska rajona. Pārējās potes ir tikai pašu zināšanai, turklāt pret malāriju potēties nav iespējams.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 20.03.2024 Sagaidi Lielo dienu Lejeniekos! Bauskas TIC
Esi aicināts Lejeniekos, lai sagaidītu brīdi, kad dienas garums pārsniedz nakts garumu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.02.2024 - 20.03.2024 Ar vilcienu uz Gulbeni Gulbenes novada TIC
Kāpiet vilcienā un dodieties uz Vidzemes ziemeļaustrumiem– uz Gulbeni, kur sagaidīs aizrautīgi tūrisma speciālisti un uzņēmēji, ļaujot izbaudīt | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.03.2024 - 20.03.2024 “Adamsu ģimenes melnā trešdiena” Valmieras TIC
19.martā plkst.12.00 un 14.00 Valmieras Kultūras centrā koncertuzvedums “Adamsu ģimenes melnā trešdiena” koncertu ciklā “Mūzika Tev”. | Skatīt vairāk
7 EUR
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.83828592sec.