Aldis Kušķis: Kā ceļosim 2021. gadā? [1]

www.stagings.com ceļojumu konsultants Aldis Kušķis atskatās uz 2020. gadu un ar skaidru skatienu vērtē 2021. gadu no ceļošanas iespēju viedokļa.

Apsveicu visus ceļotājus ar murgainākā gada beigšanos. Pasaules tūrisma industrija ir atgriezusies 1990. gada līmenī (ANO Pasaules Tūrisma Organizācijas dati). Esmu gana jauns lai atcerētos 1990. gadu. Varējām aizbraukt uz Igauniju, Lietuvu un vēl kādu tuvo valsti/republiku. Uzņēmīgākie tika līdz Polijai un Rietumberlīnei. Daži izņēmuma kārtā izceļoja ārpus burbuļa (padomijas un sociālisma). Tas visai precīzi raksturo pagājušo gadu.

Novēlu, lai mums nākošajā gadā izdotos atmosties vismaz 2000. gadā. Naudas varbūt vēl arvien nav sevišķi daudz, bet jau varam sākt kustēties. Eiropā mūs laiž daudzmaz brīvi, bet pārējā pasaule pieprasa visādus papīrus (21. gadsimta versija - testus, apdrošināšanu, kontaktu aplikācijas, vakcinēšanās pases utml). Déjà vu.

Profesionāla prognoze par to kas un kā ceļos 2021.gadā privāta prieka nolūkos:

1.    kvartāls – Āzija lēnām domā par atvēršanos, bez testiem varam iebraukt tikai Eiropā, Meksikā un Tanzānijā. Daudzums un apjoms apmēram 20% pret 2019. gadu;

-    Latvieši slīpētie – protams var kaut kā aizbraukt gan uz Ēģipti, gan Kanāriju salām. Ar Polijas čarteriem vai trīs lidojumiem. Tādi zem-radara lidojumi/ceļojumi.

-    Latvieši mierīgie – prātīgi izrēķina riskus, konsultējas ar profesionāļiem. Āfrika un Dienvidamerika ir vaļā. Nav problēmu ievērot visus noteikumus.

-    Latvieši digitālie – grib, var un māk strādāt/mācīties attālināti. Gan lieli, gan mazi. Gan uz nedēļu, gan mēnesi vai diviem. Villas vai bungalo pie ūdens, ar skatu uz ūdeni. Maroka, Malta, Kipra, Zanzibāra, Seišelu salas – lai ir saule un nav pārāk tālu no LV laika zonas.

2.    kvartāls – atgriežas ceļojumu burbuļi un koridori, ASV domā par atvēršanos. Daudzums un apjoms apmēram 45% pret 2019. gadu;

papildus iepriekšējiem ceļo arī –

-    Latvieši kustīgie – ievērojot visus noteikumus, sēžas mašīnās un dodas baudīt lauku dzīvi prom no Latvijas laukiem.

3.    kvartāls – izbaudām Baltijas vasaru un Eiropu, vakcinācijas pases sāk iekarot pārējo pasauli. Ja valsts ir atvērta, tad pašizolāciju pieprasa tikai jokaiņi. Daudzums un apjoms apmēram 65% pret 2019. gadu;

papildus iepriekšējiem ceļo arī –

-    Latvieši laiskie – Grieķija, Turcija, Spānija, kur nu saule, jūra un tiešie reisi mūs ved.

-    Latvieši kulturālie – brīvdabas koncerti, operas, teātri. Galvenais, lai klepus nelaikā nepiemetas.

4.    kvartāls – pasaule ir gandrīz atvērusies, paredzami un neparedzami lokālie “cietstāvji”. Daudzums un apjoms apmēram 55% pret 2019. gadu;

papildus iepriekšējiem ceļo arī

-    Latvieši vakcinētie – nekas no lielā sliktā vēl nav beidzies, bet arī visprātīgākie var sākt ceļot, ja brīvie līdzekļi to ļauj.

Biznesa ceļotāji jaunajā gadā dalīsies laimīgajos un nelaimīgajos. Laimīgie priecāsies ka vēl arvien nav jābrauc komandējumos un var vairāk vai mazāk veiksmīgi turpināt videokonferencēt. Nelaimīgie skums par zaudēto brāļošanos (visa veida sakariem) kongresos & konferencēs un sāpīgi zaudētajiem bezstrādes ienākumiem – lidojumu un viesnīcu lojalitātes punktiem. Šīs kardinālās izmaiņas visticamāk paliks uz visiem laikiem. Ja arī situācija viegli uzlabosies, tā nekad neatgriezīsies pie 2019. gada apjomiem.

Avio lidojumi no Rīgas ir un būs mazāk nekā bijām pieraduši. Ja vecajos labajos laikos kāds varēja lepni paziņot ka ar aviokompāniju xx vai caur Parīzes lielisko, grandiozo lidostu viņš nelidos, tad tagad lidosim ar to, ko dos un kā dos. Aeroflot, Turkish Airlines un pat KLM vēl arvien nav naudu atdevuši par martā atceltajiem lidojumiem, bet mēs tikai nedaudz burkšķēsim un vienalga ar viņiem lidosim, ja vispār Maskavas un Stambulas lidostas būs pieejamas no sadistiski novārdzinātās Rīgas lidostas.

Visticamāk pasaules valstis ANO līmenī nespēs vienoties par kopēju ceļošanas praksi un vienu vakcinācijas pases digitālo versiju. Eiropas Savienība nepieņems vakcināciju par obligātu priekšnoteikumu brīvai ceļošanai. Izšķiroša loma būs aviokompānijām, kuru noteikumi kļūs par lielāko ceļotājus regulējošo spēku. Pasaules Ekonomikas Foruma iniciētā “Common Pass” un Starptautiskās gaisa transporta asociācijas IATA “Travel Pass” kļūs par bāzes risinājumiem vakcinācijas apliecinājumam. Alternatīva – 48/72stundu pirms izlidošanas PCR tests un uzlabotas kvalitātes un precizitātes ātrie testi izlidojot un/vai ielidojot, ļaus ceļotājiem pārvietoties pa pasauli.

Novēlu Latvijas valsts institūcijām 2021. gada pirmajos mēnešos strauji izpildīt visu pagājušo gadu muļļātos solījumus:

- par ceļotāju iemaksātās naudas atmaksas nodrošinājumu, lai garantiju depozīti un personiskās ķīlas nedzītu uzņēmējus pelēkajā biznesā.

- par ceļojumu aģentu apmācību programmām un stipendijām, lai izdzīvojušie būtu gatavāki nežēlīgajai konkurencei par atlikušo klientu mazumiņu.

Novēlu visiem labiem ceļotājiem pacietību un vēsu mieru plānojot savus piedzīvojumus sarežģītajā Covid pārņemtajā pasaulē.

Novēlu kolēģiem izturību, profesionāli stiprus nervus un spēku turēt rūpi par ceļotājiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 zupa 01/02/2021 10:14 sviests pārākais! nabaga valodiņa...

cilvēks vispār ir skolā gājis?

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 21.03.2024 Tikšanās ar rakstnieci Noru Ikstenu Tukumā Tukuma TIC
21.martā plkst.16.00 tikšanās ar rakstnieci, grāmatu “Mātes piens”, “Jōna” u.c. interesantu un vērtīgu grāmatu autori Noru Ikstenu. | Skatīt vairāk
Latvija
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 VIKTORS LAPČENOKS | Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
23.martā pulksten 17:00 esi gaidīts Šlokenbekas muižas krodziņā, kur brīnišķīgu koncertu sniegs latviešu estrādes leģendārais dziedātājs | Skatīt vairāk
Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.66963887sec.