Travelnews.lv redaktore: Zaļo gaismu tūrismam Latvijā gaida arī kaimiņzemēs

Nedēļa, kas pavadīta Grankanārijā kopā ar Igaunijas tūrisma operatoriem ir radījusi vairākas atziņas, tostarp – izrādās, arī kaimiņzemes tūrisma speciālisti ar nepacietību gaida, kad no Rīgas lidostas varēs aizlidot uz tīkamiem galamērķiem, kā arī iespēju, kad bez ārsta zīmēm varēs apmeklēt Latvijas SPA.

Protams, šāds viedoklis ir radies neoficiālu sarunu rezultātā, jo oficiāli igauņiem ir jāaizsargā savs tirgus un jāveicina savas valsts ekonomikas attīstība. Taču realitātē katram indivīdam savs maciņš ir daudz tuvāks, nekā valstiski apsvērumi. Daudzi Igaunijas pilsoņi, it īpaši tie, kuri ģeogrāfiski atrodas tuvāk Latvijas robežai, naski izmantoja Latvijas operatoru piedāvājumus lidojumiem uz siltām zemēm. Un, protams, arī regulāros reisus, kas daudz plašākā klāstā varēja ceļotgribētājus nogādāt uz visdažādākajiem galamērķiem.

Pandēmija situāciju ir mainījusi. Igaunija ātrāk nekā Latvija sāk atkopšanos tūrisma jomā – iespēju daudz vairāk no Tallinas nekā no Rīgas. Arī cenas lidojumiem šobrīd daudz pievilcīgākas no kaimiņzemēm, nekā no Latvijas. Turklāt savas korekcijas ievieš arī ierobežojumi – tranzītā Latvija jāšķērso 12 stundās, kā arī nekādu priekšrocību vakcinētajiem. Arī pašizolācijas noteikumi Igaunijā draudzīgāki – iebrauc valstī ar negatīvu PCR testa rezultātu, pašizolējies, bet pēc sešām dienām, ja otrs Covid-19 tests negatīvs, vari pašizolāciju pārtraukt.

Latvija igauņiem, it īpaši 2020. gadā, bija visai iecienīts galamērķis. Vasarā, kad darbojās “Baltijas burbulis”, kaimiņzemju cilvēki steidza izmantot viesnīcu piedāvājumus, SPA baudu un citus pasākumus. Šobrīd šādas iespējas nav. Teorētiski. Praktiski ir. Vajadzīgs pieraksts, piemēram, pieraksts pie ārsta – speciālista, bet igauņus mūsējie ne pa kam negrib pierakstīt…

Tikmēr kaimiņvalsts Latvijas pilsoņiem ir atvērta – bez pašizolācijas iztiek vakcinētie un jau Covid-19 pārslimojušie. Tranzītā – laipni lūgti! Un, kā jau minēju, arī galamērķu saraksts krietni plašāks.

Epidemioloģiskā situācija gan Igaunijā šobrīd nav labvēlīga, bet… Pandēmijas apmēri reiz mazināsies, Igaunija jau pieņēmusi virkni lēmumu, kas šo valsti padara daudz pievilcīgāku gan tranzītam, gan arī kā galamērķi kaut vai SPA atpūtai. Priekšdarbi ir veikti restartam un ātrai nozares atdzīvināšanai.

Tikmēr Latvija buksē visās jomās. Vakcinācija rit lēni, vakcinētajiem priekšrocību ceļošanā nav, pārslimojušajiem vien tā priekšrocība, ka, pirms iebraukšanas Latvijā nav jāveic PCR tests, bet pietiek ar ārsta apliecinājumu. Tūrisms praktiski ir sastindzis – gan ienākošais, gan izejošais. Un tad rodas jautājums, vai, stabilizējoties situācijai, Latvijā “izdzīvojuši” vai “pārziemojušie” tūrisma uzņēmumi spēs zibenīgi atjaunot savu darbību, turklāt, darīt to kvalitatīvi?

Travelnews.lv ir uzdevis virkni jautājumu atbildīgajām institūcijām – gan par vakcināciju, tostarp, par tūrisma, pasažieru pārvadājumu un viesmīlības nozaru darbiniekus iekļaut prioritāri vakcinējamo personu grupā; par plāniem radīt priekšrocības vakcinētajiem ceļotājiem, bet atbilžu vēl nav. Visdrīzāk, vēl ilgi nebūs, iekams nesāksies auglīgs dialogs starp valdību, atbildīgajām institūcijām un nozaru profesionāļiem. Jautājumu ir daudz, atbilžu maz, un skaidras vīzijas tūrisma atveseļošanai arī nav.

Cilvēki grib ceļot, un to dara, skaļi neafišējot. Šo vēlmi nevar ignorēt un, ja Latvija vēlas būt vinnētāja gan ienākošajā, gan izejošajā tūrismā, ir jārīkojas. Lai Latvija, nākotnes ceļojumu plānošanas kartē nekļūtu par neredzamo zonu. Pagaidām kaimiņi mums izgriež pogas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.30981803sec.